Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

ΗΠΑ: Μάθημα αστικής δημοκρατίας – Κεφαλοκλείδωμα ανάμεσα σε βουλευτές στο Κογκρέσο

Μαθήματα αστικής δημοκρατίας έδωσαν οι ΗΠΑ οι οποίες έχουν αυτοαναγορευτεί κριτές και ελεγκτές των δημοκρατικών δικαιωμάτων ανά τη Γη για να επεμβαίνει στο εσωτερικό χωρών και να χειραγωγεί επιλογές λαών.

Στη διαδικασία προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων  -τρίτος τη τάξει στην πολιτική ιεραρχία των ΗΠΑ- εφαρμόστηκε η αρχή όπου δεν πίπτει λόγος πίπτει …ράβδος.

Τον γύρο του κόσμου κάνουν από το πρωί οι εικόνες με το κεφαλοκλείδωμα που έκανε μέλος της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ σε συνάδελφό του που δεν ψήφισε τον υποψήφιο των Ρεπουμπλικάνων κατά την επεισοδιακή όπως εξελίχθηκε 14η ψηφοφορία για την εκλογή προέδρου του σώματος.

Συγκεκριμένα, πριν απ’ την τελική ψηφοφορία, κατά την οποία εξελέγη τελικά ο ρεμπουπλικάνος Μακάρθι, επικράτησε πανδαιμόνιο όταν ο βουλευτής Ματ Γκάετς από την Καλιφόρνια αποφάσισε να τηρήσει αποχή, ενώ ο Μακάρθι χρειαζόταν ένα ακόμη «ναι». Στενοί σύμμαχοι του Μακάρθι περικύκλωσαν τον Γκάετς για να προσπαθήσουν να άρουν το αδιέξοδο.

Αφού ο Μακάρθι απομακρύνθηκε από τον Γκάετς, δείχνοντας απογοητευμένος, ο Πρόεδρος των Ενόπλων Υπηρεσιών Μάικ Ρότζερς κινήθηκε προς το μέρος των συγκεντρωμένων συναδέλφων του και ειδικά προς τον Γκάετς. Τότε παρενέβη ένας άλλος Ρεπουμπλικανός βουλευτής, ο Ρίτσαρν Χάντσον της Βόρειας Καρολίνας, που ακινητοποιήσε τον Ρότζερς με κεφαλοκλείδωμα.

Ο Ρότζερς, που νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα προειδοποίησε τους αντιφρονούντες των Ρεπουμπικαλών ότι θα έχαναν τα καθήκοντά τους στις επιτροπές, είπε στον Γκάετς ότι θα «τελειώσει» επειδή συνεχίζει να καταστρέφει την ψηφοφορία για την εκλογή προέδρου της Βουλής.

Σε κοντινή απόσταση, η βουλευτής Μάρτζορι Τέιλορ Γκριν της Τζόρτζια προσπαθούσε να πείσει τον βουλευτή Ματ Ροζεντέιλ απ’ τη Μοντάνα να πάρει το κινητό της και να μιλήσει στον πρώην πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος βρισκόταν στη γραμμή, γράφει σχετικά το CNN.

Η καθυστερημένη νίκη του Μακάρθι σημειώθηκε την επομένη από τη συμπλήρωση δύο χρόνων από την επίθεση στο Καπιτώλιο των ΗΠΑ, στις 6 Ιανουαρίου 2021, όταν ένας βίαιος όχλος εφόρμησε στο Κογκρέσο στην προσπάθεια να ανατρέψει την εκλογική ήττα του τότε προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.

«Ναι, αλλά ο Στάλιν…», του Νίκου Μόττα