Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

ΗΠΑ-Νότια Κορέα: Ρίχνουν λάδι στη φωτιά με κοινά στρατιωτικά γυμνάσια

Στο πλαίσιο του ανταγωνισμού τους με την Κίνα, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Νότια Κορέα ξεκίνησαν σήμερα τα ετήσια κοινά στρατιωτικά γυμνάσιά τους, υπό το πρόσχημα της ενίσχυσης της ετοιμότητάς τους έναντι της Βόρειας Κορέας, η οποία φέρεται έτοιμη από την πλευρά της για νέες πυραυλικές δοκιμές.

Οι θερινές στρατιωτικές ασκήσεις, που φέτος μετονομάστηκαν σε «Ulchi Freedom Shield» και έχουν προγραμματιστεί να διαρκέσουν μέχρι την 1η Σεπτεμβρίου, πραγματοποιούνται στον απόηχο της δέσμευσης του προέδρου της Νότιας Κορέας Γιουν Σουκ-γέολ (ο οποίος ανέλαβε καθήκοντα τον Μάιο) να αυξήσει τη δύναμη αποτροπής της χώρας του απέναντι στην υποτιθέμενη βορειοκορεατική απειλή.

Οι ασκήσεις είχαν μειωθεί τα τελευταία χρόνια λόγω της πανδημίας Covid-19 και καθώς ο προκάτοχος του Γιουν επεδίωκε να αναβιώσει τον διάλογο με την Πιονγκγιάνγκ, που χαρακτήριζε τα στρατιωτικά γυμνάσια «πρόβα εισβολής».

Την προηγούμενη εβδομάδα η Λαϊκή Δημοκρατία της Βόρεια Κορέα εκτόξευσε δύο πυραύλους κρουζ από την πόλη Οντσόν (δυτικά), αφότου Νότια Κορέα και ΗΠΑ ξεκίνησαν την προκαταρκτική εκπαίδευση για τις ασκήσεις.

Η κυβέρνηση του Κιμ Γιονγκ Ουν έχει πραγματοποιήσει φέτος πολλές πυραυλικές δοκιμές και φέρεται έτοιμο να προχωρήσει στην έβδομη πυρηνική δοκιμή του ανά πάσα στιγμή, σύμφωνα με αξιωματούχους της Σεούλ.

Με πληροφορίες απο ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters.

«Τσε Γκεβάρα, πρεσβευτής της Επανάστασης», του Νίκου Μόττα