Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Η άλλη Ρώμη

Γράφει ο Βασίλης Κρίτσας //

Η Ρώμη είναι η “αιώνια πόλη” με τα περισσότερα ιστορικά μνημεία, που ξεπροβάλλουν σε κάθε γωνιά της. Το κείμενο αυτό ωστόσο επιχειρεί να παρουσιάσει μια διαφορετική πλευρά της πόλης και κάποια ιδιαίτερα στιγμιότυπα με ξεχωριστό ενδιαφέρον.

Η ιταλική επιγραφή ενός κρεοπωλείου, που σου “κόβει το αίμα”: “Μακελερία” και ακριβώς από κάτω κάτι σαν “τραμπούκοι”. Στην πραγματικότητα η προφορά του είναι διαφορετική, παραμένει όμως, σε κάθε περίπτωση, το πιο κοντινό αντίστοιχο σε εκείνο το “Βούλγαρη-Σφαγεία” από το ανέκδοτο με τη Θεσσαλονίκη και τον νοτιοελλαδίτη επισκέπτη της.

roma1

Η επιγραφή ενός ιταλικού εστιατορίου κι οι απαραίτητοι συνειρμοί με τους “λιγούρηδες”…

roma2

Η ένδειξη της κατεύθυνσης για τη via della scrofa, που κάνει τους έλληνες τουρίστες να χαμογελούν πονηρά, αλλά έχει διαφορετικό νόημα στα ιταλικά.

roma3

Τα ροζ στρουμφάκια (!) ενός λούνα παρκ, σε ένα προάστιο της πόλης. Ζούμε σε μια Ευρώπη που αλλάζει…

roma4

Και μας το “επιβεβαιώνει αυτή η αφίσα”, που αντλεί έμπνευση από την πολιτική (εν)αλλαγή στην Ελλάδα, με φόντο το Πάνθεον.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Μια καντίνα με την εικόνα του Πάπα Φρανσίσκου, που βρίσκεται σχεδόν παντού και σε ό,τι μπορεί να φανταστεί ο ανθρώπινος νους.

roma6

Και μια φιγούρα-καρικατούρα του Φραντσέσκο Τόττι, του αρχηγού της Ρόμα, που λατρεύεται επίσης ως Παπικό είδωλο από τους μισούς φιλάθλους της πόλης.

roma7

Η απόδειξη της κερδοσκοπίας της καθολικής εκκλησίας. Η ταμπέλα ζητάει από τον επισκέπτη να ρίξει ένα νόμισμα στην ειδική υποδοχή αν θέλει να φωτίσει καλύτερα το σημείο όπου φιλοξενείται ένα έργο τέχνης με τη φιγούρα του Μωυσή. Η θεία φώτιση κρατάει περίπου δύο λεπτά κι ανανεώνεται μόνο αν ρίξεις καινούριο νόμισμα..

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Τα σκαλοπάτια της περίφημης Πιάτσα ντι Σπάνια και στο βάθος η ξακουστή εκκλησία της Τρινιτά, περιστοιχισμένη από σκαλωσιές για την απαραίτητη ανακαίνιση, ένα γιγαντοπανό-ζωγραφιά, που δείχνει στον επισκέπτη πώς θα φαινόταν περίπου η εκκλησία υπό κανονικές συνθήκες, αλλά και μια μεγάλη, αντιαισθητική διαφήμιση αυτοκινητοβιομηχανίας που βρήκε ευκαιρία για ρεκλάμα, σε ένα από τα πιο τουριστικά σημεία της πόλης..

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ένα καφέ-ρεστοράν στη συνοικία Τραστέβερε (που σημαίνει μετά τον Τίβερη) διαφημίζει την εναντίωσή του ενάντια στον πόλεμο και το τουριστικό μενού (που είναι από τις μεγαλύτερες παγίδες-μάστιγες στο κέντρο της πόλης για τον επισκέπτη της).

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Τα σύμβολα του ιστορικού Ιταλικού Κομμουνιστικού Κόμματος που αποτυπώνουν ανάγλυφα την πολιτική του μετάλλαξη.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Πριν και μετά τις ανατροπές της διετίας 89-91

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Αλλά κάποιοι εξακολουθούν να προβάλλουν αντίσταση (έστω κι ανυπόγραφη).

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Συλλογή υπογραφών ενάντια στην ιδιωτικοποίηση ενός παλατιού-δημόσιου κτιρίου.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Και το best seller Κώδικας Ντα Βίντσι, στο μέγεθος μιας χούφτας. Αν και οι περισσότεροι θαυμαστές του Νταν Μπράουν πηγαίνουν στη Ρώμη με τους Illuminati ανά χείρας, για να βρουν στους δρόμους της πόλης τα κρυφά σημάδια που αναφέρει το βιβλίο…

roma14