Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Η ΙΚΕΑ χρησιμοποίησε ναζιστικό σλόγκαν σε διαφήμιση και το απέσυρε όταν αποκαλύφτηκε

Αδίστακτο το κεφάλαιο προκειμένου να πετύχει το μέγιστο κέρδος δε διστάζει μπροστά σε τίποτα, δε σέβεται τίποτα και δεν μπορεί να κρύψει ότι είναι η μήτρα του φασισμού.

Η σουηδική πολυεθνική, τα IKEA, αναγκάστηκε να ακυρώσει τη διαφημιστική της καμπάνια στη Ρωσία αλλά και να ζητήσει δημόσια συγγνώμη, όταν αποκαλύφτηκε πως για τις ανάγκες του χρησιμοποίησε το σύνθημα που υπάρχει στην είσοδο ενός από τα μεγαλύτερα στρατόπεδα συγκέντρωσης των Ναζί. Πρόκειται για το Buchenwald της Βαϊμάρης, στο οποίο βρήκαν φριχτό θάνατο περισσότεροι από 56.000 αιχμάλωτοι από τη Σοβιετική Ένωση και την Ανατολική Ευρώπη. Το επίμαχο σύνθημα της εκστρατείας ήταν το λατινικό «suum cuique», που σημαίνει «στον καθένα ό,τι δικαιούται».

Για την ιστορία, η φράση πιθανότατα «κατάγεται» από τον Ρωμαίο νομικό Ουλπιανό, αλλά, σύμφωνα με άλλους ερευνητές, ενδέχεται να την είπε για πρώτη φορά ο Πλάτωνας και σχεδόν την ίδια εποχή και ο Κομφούκιος, στην Κίνα. Περιγράφει, ουσιαστικά, την ανώτερη μορφή δικαιοσύνης. Αρκετούς αιώνες αργότερα, όμως, οι Ναζί ήρθαν να την εφαρμόσουν στο Buchenwald, στην είσοδο του οποίου υπάρχει, με τεράστια γράμματα, μεταφρασμένη ως «JEDEM DAS SEINE».

Στη Ρωσία η δημόσια κατακραυγή ήταν άμεση, με την ΙΚΕΑ να αναδιπλώνεται και να αποσύρει τη διαφήμιση, υποστηρίζοντας πως αντιμετωπίζει την Ιστορία με μεγάλο σεβασμό.

Πάντως, δεν είναι πρώτη φορά που έχει συνδεθεί η ΙΚΕΑ με τον ναζισμό. Ο ιδρυτής της, Ίνγκβαρ Κάμπαρντ, είχε συνδέσει το όνομά του με τους ναζί.

Το ίδιο είχαν χρησιομοποιήσει στο παρελθόν οι ExxonMobil και Tchibo,  το 2009 για να πείσουν τους Γερμανούς οδηγούς να αγοράζουν καφέ από τα πρατήρια καυσίμων, αντιμετωπίζοντας την οργή εβραϊκών ομάδων. Τα Burger King, επίσης, η Nokia, αλλά και η ρωσική εταιρία τηλεπικοινωνιών Beeline, είχαν δεχθεί πιέσεις να καταργήσουν τη φράση από τις εκστρατείες τους τα προηγούμενα χρόνια.