Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Η Κίνα στη Χρονιά του Ποντικού – Λευκού Αρουραίου)

Δεν υπάρχει τις τελευταίες μέρες ειδησεογραφία, που να μην έχει κάτι σχετικό με τον κοροναϊό και από την άποψη αυτή η Κίνα είναι στην κορυφή της επικαιρότητας, με τελευταίο ότι «ο φολιδωτός μυρμηγκοφάγος, γνωστός και ως παγκολίνος, διακινείται παράνομα και είναι περιζήτητο για το κρέας και τις φολίδες του, είναι πιθανόν ο ξενιστής του νέου κινεζικού ιού 2019-nCoV.». Να πούμε πως υπήρξαν και άλλες (τουλάχιστον δύο) επιδημίες κοροναϊών τα τελευταία 20 χρόνια (SARS και MERS).

Κινέζικο_ωροσκόπιο

Ευτυχώς πάντως, που -προς το παρόν, ίσως και λόγω της σοβαρότητας του θέματος και των ευρύτερων πλευρών που έχουν να κάνουν με τις δομές υγείας ανά τον κόσμο, σε συνδυασμό με πολιτικά, διπλωματικά και εμπορικά παιχνίδια (πχ. ο Τραμπ δήλωσε υπεραισιόδοξος πως «η Κίνα μπορεί και θα τα καταφέρει» -sic!) δεν μας είπαν ακόμη πως έχει να κάνει με τη… Χρονιά του Ποντικού (ή του Λευκού Αρουραίου) που ξεκίνησε για τους κινέζους στις 25 Ιανουαρίου -ταυτόχρονα με την επιδημία.

Μαρξ το όπιο του λαού

Περιττό να αναφέρουμε την άποψή μας σχετικά με τα ζώδια (κινέζικα, ευρωπαϊκά κά) και τα διάφορα «κισμέτ», που έχει να κάνει με τις ιδεολογικές, πολιτικές και κοινωνικές αναφορές μας και αφετηρίες: κόντρα στις ψευτοεπιστημονικές προσεγγίσεις, που ανάγονται στον πανάρχαιο φόβο και την άγνοια «ερμηνεύοντας» (αιτιακά / μη-αιτιακά) τις ανθρώπινες καταστάσεις και συμπεριφορές αλλά και τα γεγονότα μέσα από τη «μελέτη» των ουρανίων σωμάτων και μάλιστα τελευταία με περίπλοκους αλγόριθμους μέσω Η/Υ… Και ενώ, γύρω στο 1700 η αστρολογία είχε χάσει τελείως την αξιοπιστία της στην Ευρώπη, πήρε τα πάνω της τον 20ο αιώνα, με τις τονωτικές ενέσεις του αστικού συστήματος

(παρένθεση)
Στην ΕΣΣΔ, με την εγκαθίδρυση της κυβέρνησης των μπολσεβίκων, πέρα από «κατασταλτικά» μέτρα (σταμάτημα νέων εκτυπώσεων-μεταφράσεων του Nostradamus, κάποιων σχετικών περιοδικών κλπ.) με τα προεπαναστατικά βιβλία και περιοδικά ακόμα διαθέσιμα, έγινε μια τιτάνια μορφωτική προσπάθεια του λαού όπως φαίνεται (πχ) από την πρώτη έκδοση της Μεγάλης Σοβιετικής Εγκυκλοπαίδειας, όπου στο άρθρο «Αστρολογία», ο αναγνώστης θα μπορούσε να μάθει -μέσα από μαρξιστικολενινιστική επιστημονική προσέγγιση για τις βασικές της έννοιες και ακόμη να μελετήσει το «γενέθλιο χάρτη» της. Ο Ρώσος επιστήμονας – βιοφυσικός Αλεξάντερ Τζιζέφσκυ (Александр Чижевский), που ίδρυσε την “ηλιοβιολογία” (μελέτη της επίδρασης του ήλιου στη βιολογία) την “αεροναυτοποίηση” (μελέτη της επίδρασης του ιονισμού του αέρα στις βιολογικές οντότητες) την «κοσμοβιολογία» & «ιστοριομετρία», μελέτησε την ιστορία της και τις αστρολογικές έννοιες, δημοσιεύοντας άρθρα με τίτλο «Σύγχρονη Αστρολογία» («Spark», 1926), στο οποίο οι βασικές έννοιες εξηγούνται στη φυσική γλώσσα. Από τη δεκαετία του 1920 μπήκε στα αζήτητα και το επάγγελμα του αστρολόγο της εποχής εκείνης.
Αυτά μέχρι το 20ο συνέδριο του ΚΚΣΕ και τον Χρουστσόφ», όταν στα πλαίσια της «φιλελευθεροποίησης» το ενδιαφέρον για την αστρολογία ξανακάνει τα πρώτα δειλά βήματα, αλλά η ιστορική παρακαταθήκη στο λαό ήταν ισχυρή: έτσι χρειάστηκε να περάσουν πολλά-πολλά χρόνια μέχρι το 1972, δημοσιεύθηκε το πρώτο βιβλίο για τον συμβολισμό των ζωδιακών σημείων κλπ (Ромуальдаса Колонайтиса «Ο ήλιος πηγαίνει στον κύκλο του θηρίου» «Солнце идет по звериному кругу»), ομάδες αστρολόγων δημιουργήθηκαν σε Μόσχα, Κίεβο, Χάρκοβο, Λένινγκραντ και -ειδικά στο Βίλνιους, άρχισαν οι διασυνδέσεις με Βούλγαρους αστρολόγους κλπ. Ήταν η φύτρα που γέννησε τους ηγετικούς μητροπολίτες αστρολόγους, μετά τις ανατροπές και μέχρι σήμερα …

Κινέζικο_ωροσκόπιο

Κλείνοντας την παρένθεση -πιστεύοντας πως δώσαμε ένα «σημείο γραφής» θα περάσουμε στο μύθο των 12 ζώων στον κινέζικο ζωδιακό κύκλο, που η χάρη τους αποτέλεσε μέχρι και πρόσφατη κεφαλίδα του telesurtv.net

Αυτά πολύ περιληπτικά, αφού διατρέχοντας το διαδίκτυο, θα βρείτε εκατομμύρια (ναι! εκατομμύρια!!) σχετικά δημοσιεύματα, διανθισμένα -αναλόγως: πχ. με το ρητό που επαναλαμβάνουν οι Κινέζοι αυτές τις μέρες αγαπημένο του υπερ-αισιόδοξου, συχνά ξημερωμένου, αλλά πάντα πιτσικωτού Αρουραίου: «Το να αμφισβητείς την Καλή Τύχη είναι αυτό που την διώχνει μακριά σου» (για να πιστέψουμε στη μεταφυσική της «τύχης»)

Του Ποντικού που είναι και το πρώτο ζώδιο (κινέζικο όνομα SHU) -στη Δυτική Αστρολογία αντιστοιχεί (κάπως) στον Τοξότη και είναι -προσοχή! «σεβαστό πρόσωπο, θαρραλέο, με πολύ καλό επιχειρηματικό μυαλό – θεωρείται τιμή και ιδιαίτερο προνόμιο να γεννηθεί κάποιος κατά το έτος του Αρουραίου, που ξέρει
ακριβώς το πού θα βρεθεί η λύση, μπορεί να φροντίσει τον εαυτό του και τους άλλους, ώστε να μην υπάρχουν προβλήματα, χρησιμοποιεί την ενστικτώδη αίσθηση της παρατήρησης για να βοηθήσει όταν και όπου χρειάζεται και είναι το πιο ικανά από όλα τα ζώδια στο να επιβιώνει σε οποιαδήποτε κατάσταση».
Επίσης
«καθορίζει πολλά ταλέντα, [ΣΣ |> στους τηλεπαθόντες του] καθώς και άλλα χαρακτηριστικά που μπορεί να μην είναι τόσο άξια αναφοράς, όπως πχ. να αγαπούν τη ζωή, να είναι ιδιαίτερα ενεργητικοί και να βρίσκονται σε ψυχική και σωματική διέγερση, να είναι ήρεμοι και διορατικοί, όμως μερικές φορές ο εγκέφαλός τους βρίσκεται σε μια διανοητική ανησυχία, να σπαταλούν αρκετό χρόνο στο να σκέφτονται κάτι που θεωρούν δελεαστικό, μόνο και μόνο για να ανακαλύψουν στο τέλος ότι δεν είναι σε θέση να ανταποκριθούν.
Οι Ποντικοί διαθέτουν ένα από τα καλύτερα μυαλά. Έχουν οξύνοια, έμφυτη περιέργεια και ζωντανή φαντασία.
Είναι το πρώτο ζώδιο στη σειρά του Ζωδιακού κύκλου της Κινέζικης Αστρολογίας, δείχνοντας ότι οι άνθρωποι που ανήκουν σ’ αυτό αποπνέουν μεγάλες ηγετικές ικανότητες και είναι καλοί στο να αναλαμβάνουν ηγετικούς ρόλους. Δεν τους πειράζει να πάρουν μεγάλες ευθύνες και θα αποδείξουν την ισχυρή τους παρουσία η οποία χαίρει ιδιαίτερου σεβασμού από τους υπόλοιπους. Για εκείνους που έχουν γεννηθεί στο συγκεκριμένο ζώδιο, το μεγαλύτερό τους κίνητρο είναι το κοινωνικό status και η χρηματική τους ικανοποίηση.
Χαρακτηριστικά των Ποντικών ανάλογα με το στοιχείο τους
Μέταλλο
▪️ Αυτοπεποίθηση, εργατικότητα, χρηστικότητα, επίλυση προβλήματος, προτιμά να εργάζεται μόνος του, δυσκολία έκφρασης των θετικών του στοιχείων.
Ξύλο
▪️ Εραστής της ελευθερίας, με φαντασία, υψηλές αξίες και λίγους στενούς φίλους.
Νερό
▪️ Εσωστρεφής, δημιουργικός, περιπετειώδης μέχρι να βρει ένα ασφαλές καταφύγιο, συστηματικός, πιστεύει στη δικαιοσύνη.
Φωτιά
▪️ Καλόκαρδος, επιθετικός, δε νοιάζεται για τις αρνητικές συνέπειες που ακολουθούν άμα χάσει την ψυχραιμία του. Με τον έλεγχο πιστεύει ότι θα αποκτήσει περισσότερους φίλους.
Γη
▪️ Υλιστής, σκληρά εργαζόμενος, μισεί τη ρουτίνα της ζωής. Δεν παραδίνεται, όταν χάσει μία μάχη και στο τέλος θα οδηγηθεί στην επιτυχία.

Κινέζικο_ωροσκόπιο στη χρονιά του Αρουραίου

🤣 όσοι πιστοί προσέλθετε 🙈

Τα πέντε συμπαντικά στοιχεία
Οι φύσεις Γιν και Γιανγκ μοιράζονται στα πέντε συμπαντικά στοιχεία (Ξύλο, Φωτιά, Γη, Μέταλλο, Νερό) και το αποτέλεσμα εφαρμόζεται πάνω στα 12 ζώδια του Κινέζικου ωροσκοπίου. Η φύση Γιν ή Γιανγκ και το συμπαντικό στοιχείο είναι καθοριστικοί παράγοντες που επηρεάζουν τις ιδιότητες και τα χαρακτηριστικά των ζωδίων. Έτσι κάθε ένα από τα 12 ζώδια έχει το δικό του στοιχείο του και την δική του φύση Γιν΄Γιανγκ.
Αν και χρησιμοποιούμε τον όρο συμπαντικά στοιχεία, η ακριβής μετάφραση της Κινέζικης λέξης είναι “αλλαγή της υπαρξιακής κατάστασης” ή “μεταμόρφωση της ύπαρξης”. Τα πέντε συμπαντικά στοιχεία δεν έχουν σχέση με τα τέσσερα στοιχεία της δυτικής κουλτούρας (Γη, Αέρας, Φωτιά, Νερό). Οι δυτικοί βλέπουν τα τέσσερα στοιχεία ως δομικούς παράγοντες της ύλης. Οι Κινέζοι βλέπουν τα πέντε στοιχεία ως ενεργειακές δυνάμεις που αλλάζουν μορφές και μετακινούνται συνεχώς.
Η ισορροπία ανάμεσα στις φύσεις Γιν Γιανγκ και στα πέντε συμπαντικά στοιχεία μπορούν να είναι εξαιρετικά ευεργετική και αποτελεσματική για κάθε άτομο και μπορεί να το οδηγήσει στην ολοκλήρωση. Τα πέντε στοιχεία παίζουν ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο και στις τεχνικές Φενγκ Σούι (Feng Shui). Εκεί κάθε στοιχείο είναι συνδεδεμένο με ένα συγκεκριμένο σημείο του ορίζοντα.
木 Ξύλο
• Ανατολή(東)
• Άνοιξη(春)
• Πράσινος Δράκος(青龍)
• Δίας (木星)
• Πράσινο(緑)
• Συκώτι(肝)
• Γενναιοδωρία, Ζέστη, Πειστικότητα, Συνεργασία, Επέκταση, Ανάπτυξη
Το Ξύλο κυβερνά, το Κουνέλι και τον Δράκο.
火 Φωτιά
• Νότος(南)
• Καλοκαίρι(夏)
• Κόκκινο πουλί(朱雀)
• Άρης(火星)
• Κόκκινο(赤)
• Κυκλοφορικό και καρδιά(心)
• Δυναμισμός, Ανθρωπισμός, Επιχειρηματικότητα, Περιπέτεια
Η φωτιά κυβερνά το Φίδι, το Άλογο και η Τίγρης.
土 Γη
• Μέση(中)
• Όλες οι εποχές
• Κίτρινος δράκος(黄龙)
• Κρόνος(土星)
• Κίτρινο(意)
• Πεπτικό σύστημα, σπλήνα(脾), στομάχι(胃)
• Δύναμη, Υπομονή, Πόλεμος, Υπερηφάνεια, Σταθερότητα, Εργατικότητα, Φιλοδοξία, Ενέργεια, Κατάκτηση
Η Γη κυβερνά τον Πετεινό, το Βουβάλι Η Γη επηρεάζει και τα 12 ζώδια του Κινέζικου ωροσκοπίου και τους προσδίδει επιπλέον ιδιότητες.
金 Μέταλλο χρυσό
• Δύση(西)
• Φθινόπωρο(秋)
• Λευκή Τίγρης(白虎)
• Αφροδίτη(金星)
• Άσπρο(白)
• Αναπνευστικό σύστημα και πνευμόνια(肺)
• Αποφασιστικότητα, Αυτοπεποίθηση, Ανεξαρτησία, Φιλοσοφία, Σεβασμός
Το Μέταλλο κυβερνά τον Πίθηκο, τον Πετεινό, τον Σκύλο και το Πρόβατο.
水 Νερό
• Βορράς(北)
• Χειμώνας(冬)
• Μαύρη χελώνα(玄武)
• Ερμής(水星)
• μαύρο(黑)
• Οστά(骨)Απεκριτικό σύστημα
• Μυστικοπάθεια, Αυτοκαταστροφικός, Γοητεία, Έμπνευση, Απάτη, Αγριότητα, Ευαισθησία, Δημιουργικότητα
Το Νερό κυβερνά τον Ποντικό, το Βουβάλι και το Γουρούνι.
Τα 12 ζώδια του Κινέζικου ωροσκοπίου
Στην Κινέζικη αστρολογία τα 12 ζώδια αναπαρίστανται από 12 ζώα ή πλάσματα και αντιπροσωπεύουν 12 διαφορετικούς τύπους προσωπικότητας. Κατά παράδοση ο ζωδιακός κύκλος ξεκινάει με τον Ποντικό και τελειώνει με το Γουρούνι ενώ υπάρχουν πολλοί θρύλοι για το πως προέκυψε αυτή η σειρά των ζωδίων.
1. Ποντικός (Γιανγκ, 1η Τριάδα, Νερό): Συστηματικός, χαρισματικός, βιομηχανικός, γοητευτικός, πειθαρχημένος, κοινωνικός. Επίσης, εκμεταλλευτής, εγωιστής, κριτικός, κάθετος, ανελέητος.
2. Βουβάλι (Γιν, 2η Τριάδα, Νερό): Ήρεμο, μεθοδικό, υπομονετικό, εργατικό, φιλόδοξο, σταθερό, μετριόφρων, λογικό. Επίσης, πεισματάρικο, στενόμυαλο, υλιστικό, απαιτητικό.
3. Τίγρης (Γιανγκ, 3η Τριάδα, φωτιά): Απρόβλεπτη, επαναστατική, πολύχρωμη, δυνατή, παθιασμένη, τολμηρή, ειλικρινής, ανθρωπίστρια, γενναιόδωρη. Επίσης, ανυπόμονη, βιαστική, εγωίστρια, καταστροφική.
4. Κουνέλι (Γιν, 4η Τριάδα, Ξύλο): Καλόκαρδο, ευαίσθητο, ευγενικό, εκλεκτικό, προσεκτικό, καλλιτεχνικό, τρυφερό, αυτόνομο, ευέλικτο. Επίσης, τεμπέλικο, καιροσκοπικό, υπερβολικό, ευερέθιστο.
5. Δράκος (Γιανγκ, 1η Τριάδα, Ξύλο): Δυνατός, ανεξάρτητος, υπερήφανος, ευγενής, παθιασμένος, αποφασιστικός, ηγετικός, φιλόδοξος γενναιόδωρος, πιστός. Επίσης, τυραννικός, απαιτητικός, εκκεντρικός, προκατειλημμένος, δογματικός, βίαιος.
6. Φίδι (Γιν, 2η Τριάδα, Φωτιά): Σκεπτόμενο, σοφό, μυστικοπαθές, μυστηριακό, ευγνώμων, αισθητικό, δημιουργικό, φιλόδοξο, υπεύθυνο, ήρεμο, δυνατό, επίμονο. Επίσης, μοναχικό, απρόσωπο, κατοχικό, ηδονιστικό, αμφίβολο.
7. Άλογο (Γιανγκ, 3η Τριάδα, Φωτιά): Χαρούμενο, δημοφιλές, προσαρμόσιμο, γήινο, ομιλητικό, μαγνητικό, έξυπνο, ευέλικτο, ανοιχτόμυαλο. Επίσης, αγωνιώδες, αγχωτικό, αγενές, πεισματάρικο, παραπονιάρικο, ασταθές.
8. Πρόβατο (Γιν, 4η Τριάδα, μέταλλο): Δίκαιο, ειλικρινές, συμπαθητικό, ντροπαλό, καλλιτεχνικό, δημιουργικό, ευγενικό, με κατανόηση, αποφασιστικό, ειρηνικό, γενναιόδωρο, ασφαλές. Επίσης, αναποφάσιστο, παθητικό, ανήσυχο, απαισιόδοξο, υπερευαίσθητο, παραπονιάρικο.
9. Πίθηκος (Γιανγκ, 1η Τριάδα, Μέταλλο): Εφευρετικός, παρακινητής, ταχύς, ευέλικτος, αυτόνομος, κοινωνικός, ευγενικός, αντικειμενικός, αγωνιστής. Επίσης, εγωιστής, ματαιόδοξος, απατηλός, ζηλιάρης, καχύποπτος.
10. Πετεινός (Γιν, 2η Τριάδα, Μέταλλο): Γλυκός, καθαρός, οργανωτικός, ανεξάρτητος, αποφασιστικός, τελειομανής, πρακτικός, επιστημονικός, υπεύθυνος. Επίσης, συντηρητικός, κριτικός, πουριτανικός, υπερήφανος, εγωιστής.
11. Σκύλος (Γιανγκ, 3η Τριάδα, Μέταλλο) Ειλικρινής, έξυπνος, ευθύς, πιστός, δίκαιος, γοητευτικός, αληθινός, κοινωνικός, ιδεαλιστής, ανοιχτόμυαλος, ηθικός, πρακτικός. Επίσης, κυνικός, τεμπέλης, κρύος, κριτικός, απαισιόδοξος, ανήσυχος, φασαρτζής.
12.Γουρούνι (Γιν, 4η Τριάδα, Νερό): Ειλικρινές, απλό, κοινωνικό, ειρηνικό, υπομονετικό, πιστό, εργατικό, έμπιστο, ήρεμο, σκεπτόμενο, παθιασμένο, ευφυές. Επίσης υλιστικό, ανήσυχο, φοβιτσιάρικο.
Σύμφωνα με την Κινέζικη αστρολογία το ζώδιο που κυβερνούσε τη χρονιά που γεννήθηκες αντιπροσωπεύει τον τρόπο που οι άλλοι σε βλέπουν σαν άτομο. Επίσης φανερώνει πως παρουσιάζεις εσύ τον εαυτό σου προς τα έξω. Υπάρχει μια παρεξήγηση ότι το Κινέζικο ζώδιο που κυβερνά την χρονιά γέννησης (εξωτερικό ζώδιο) ενός ατόμου είναι και το μόνο που υπάρχει. Ωστόσο υπάρχει και μια κατηγοριοποίηση των ζωδίων ανάλογα με τον μήνα (εσωτερικό ζώδιο) και την ώρα (μυστικό ζώδιο) που γεννήθηκε το άτομο. Άρα κάθε άτομο μπορεί να βρίσκεται κάτω από την επιρροή τριών ή λιγότερων ζωδίων. ένα ζώδιο ανάλογα με τη χρονιά που γεννήθηκε, ένα ζώδιο ανάλογα με τον μήνα που γεννήθηκε και ένα ζώδιο ανάλογα με την ώρα που γεννήθηκε.
Έτσι για παράδειγμα ενώ ένα άτομο μπορεί να εμφανίζεται σαν Δράκος (γεννημένο σε χρονιά του Δράκου) μπορεί να είναι και Φίδι (αν γεννήθηκε σε μήνα του Φιδιού) και επίσης Βουβάλι (αν γεννήθηκε σε ώρα του Βουβαλιού). Οι συνδυασμοί που προκύπτουν από αυτό το σύστημα με τα τρία ζώδια είναι 8640 (5 στοιχεία Χ 12 ζώδια, 12 μήνες, 2 ώρες Χ 12 ζώδια). Άρα το σύστημα Κινέζικης αστρολογίας σε πρώτη φάση περιέχει 8640 τύπους στους οποίους μπορεί να ανήκει ένα άτομο.

(😭 μύλος τελικά η υπόθεση)

Κλείνοντας αυτό το σημείωμα, θυμίζουμε …