Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Κορονοϊός: Αυξάνονται οι νεκροί, αυξάνεται η ανησυχία — Στους 722 οι νεκροί

Ο απο­λο­γι­σμός των νεκρών από την επι­δη­μία πνευ­μο­νί­ας που προ­κα­λεί ο νέος κορο­νο­ϊ­ός ανέρ­χε­ται σε 722 ως τα μεσά­νυ­χτα της Παρα­σκευ­ής στην ηπει­ρω­τι­κή Κίνα, καθώς ακό­μη 86 ασθε­νείς υπέ­κυ­ψαν, ανα­κοί­νω­σε η εθνι­κή επι­τρο­πή υγεί­ας σήμε­ρα Σάββατο.

Στην επαρ­χία Χου­μπέι, την εστία της επι­δη­μί­ας κατα­γρά­φη­σαν επι­πλέ­ον 81 θάνα­τοι, εκ των οποί­ων 67 στην πόλη Ουχάν.

Σε όλη την ηπει­ρω­τι­κή Κίνα, κατα­γρά­φη­σαν χθες επι­πλέ­ον 3.399 επι­βε­βαιω­μέ­να νέα κρού­σμα­τα του 2019-nCoV, αυξά­νο­ντας σε πάνω από 31.774 το σύνο­λο των κρου­σμά­των στη χώρα.

«Βιαστικές» οι ΗΠΑ

Πάντως, πιο γρή­γο­ρα και από την εξά­πλω­ση του ιού ανα­πτύσ­σε­ται η συζή­τη­ση για τις συνέ­πειες στην οικο­νο­μία της Κίνας και στην παγκό­σμια οικο­νο­μία, με αντι­φα­τι­κές προ­βλέ­ψεις, εξαι­τί­ας της επί­δρα­σης των ιμπε­ρια­λι­στι­κών αντα­γω­νι­σμών στις εκτι­μή­σεις. Ενώ επί­σης η δια­χεί­ρι­ση της επι­δη­μί­ας στην Κίνα γίνε­ται αντι­κεί­με­νο δια­πά­λης και αντα­γω­νι­σμού ανά­με­σα σε ισχυ­ρά καπι­τα­λι­στι­κά κρά­τη. Απ’ αυτήν τη σκο­πιά, δεν είναι τυχαία η έκτα­κτη συνε­δρί­α­ση που είχαν οι υπουρ­γοί Υγεί­ας του G7 (ΗΠΑ, Ιαπω­νί­ας, Κανα­δά, Γερ­μα­νί­ας, Γαλ­λί­ας, Βρε­τα­νί­ας, Ιτα­λί­ας και ΕΕ ως συνό­λου), οι οποί­οι συμ­φώ­νη­σαν να εργα­στούν για μια «συντο­νι­σμέ­νη απά­ντη­ση» στις συνέ­πειες, περι­γρά­φο­ντας ουσια­στι­κά ετοι­μό­τη­τα για συντο­νι­σμό τους απέ­να­ντι στην Κίνα.

Επί­σης, είναι χαρα­κτη­ρι­στι­κή η δήλω­ση της εκπρο­σώ­που του κινε­ζι­κού ΥΠΕΞ, Χούα Τσου­νουίνγκ, η οποία διευ­κρί­νι­σε ότι οι ΗΠΑ ήταν η πρώ­τη χώρα που πρό­τει­νε τη μερι­κή απο­μά­κρυν­ση του διπλω­μα­τι­κού της προ­σω­πι­κού και επέ­βα­λε ταξι­διω­τι­κή απα­γό­ρευ­ση στους ταξι­διώ­τες από την Κίνα, κρί­νο­ντας ότι «το μόνο που έκα­ναν ήταν να προ­κα­λέ­σουν και να δια­σπεί­ρουν το φόβο, κάτι που είναι ένα κακό παράδειγμα».

Πρό­σθε­σε μάλι­στα ότι σύμ­φω­να με τις αρμό­διες κρα­τι­κές υπη­ρε­σί­ες των ΗΠΑ, τον τελευ­ταίο χρό­νο υπήρ­ξαν 19 εκα­τομ­μύ­ρια κρού­σμα­τα από τη γρί­πη και του­λά­χι­στον 10.000 θάνα­τοι στις ΗΠΑ, ενώ από τον νέο κορο­νο­ϊό μέχρι σήμε­ρα έχουν κατα­γρα­φεί ελά­χι­στα κρού­σμα­τα και κανέ­νας θάνα­τος. «Η αντί­θε­ση αυτή προ­κα­λεί πολ­λές σκέ­ψεις», ανέ­φε­ρε η εκπρό­σω­πος του κινε­ζι­κού ΥΠΕΞ.

Στις αρχές της βδο­μά­δας ο δεί­κτης του χρη­μα­τι­στη­ρί­ου της Σαν­γκά­ης σημεί­ω­σε «βου­τιά» 8%, τη μεγα­λύ­τε­ρη της τελευ­ταί­ας 5ετίας, ενώ υπο­χώ­ρη­σαν κατά 10% οι τιμές 2.500 και πλέ­ον μετο­χών. Η Κεντρι­κή Τρά­πε­ζα της Κίνας (PBOC), όμως, υπο­στή­ρι­ξε ότι η «βου­τιά» αυτή έχει στοι­χεία μιας παρά­λο­γης αντί­δρα­σης ή ακό­μα και πανικού.

Την Παρα­σκευή, η κυβέρ­νη­ση ανα­κοί­νω­σε μια σει­ρά μέτρων στή­ρι­ξης των επι­χει­ρή­σε­ων, ανά­με­σα στα οποία επι­μή­κυν­ση του χρό­νου απο­πλη­ρω­μής δανεί­ων, μεί­ω­ση φόρων κτλ.

Εκτιμήσεις και ανησυχίες

Το βέβαιο είναι ότι η προ­σπά­θεια δια­χεί­ρι­σης του ιού από το κινε­ζι­κό κρά­τος έχει κάποια επί­δρα­ση στη λει­τουρ­γία της οικο­νο­μί­ας, κυρί­ως εξαι­τί­ας των μέτρων περιο­ρι­σμού στις μετα­κι­νή­σεις, της ανα­στο­λής λει­τουρ­γί­ας ορι­σμέ­νων πολυ­ε­θνι­κών μονά­δων για περισ­σό­τε­ρες ή λιγό­τε­ρες μέρες, αλλά και της δια­κο­πής των δρο­μο­λο­γί­ων προς και από την Κίνα, που έχουν απο­φα­σί­σει πολ­λές μεγά­λες αερο­πο­ρι­κές εταιρείες.

Σύμ­φω­να με την Κινε­ζι­κή Ακα­δη­μία Κοι­νω­νι­κών Επι­στη­μών, η επι­δη­μία μπο­ρεί να οδη­γή­σει σε υπο­χώ­ρη­ση των ρυθ­μών αύξη­σης του κινε­ζι­κού ΑΕΠ του­λά­χι­στον για το πρώ­το τρί­μη­νο της χρο­νιάς, ενώ κινε­ζι­κά δημο­σιεύ­μα­τα ανα­φέ­ρο­νταν και σε πιθα­νή ενερ­γο­ποί­η­ση ειδι­κής ρήτρας που περι­λαμ­βά­νει η νέα εμπο­ρι­κή συμ­φω­νία με τις ΗΠΑ, για συνέ­πειες από «κάποια φυσι­κή κατα­στρο­φή ή άλλα απροσ­δό­κη­τα γεγο­νό­τα», που αν καθυ­στε­ρή­σουν την εφαρ­μο­γή της, θα ξεκι­νή­σει ουσια­στι­κά επαναδιαπραγμάτευση.

Από τη μεριά της η πρό­ε­δρος της Ευρω­παϊ­κής Κεντρι­κής Τρά­πε­ζας, Κρι­στίν Λαγκάρντ, εκτί­μη­σε πως «ο κορο­νο­ϊ­ός προ­σθέ­τει μία νέα δόση αβε­βαιό­τη­τας» στην ευρω­παϊ­κή και παγκό­σμια οικο­νο­μία, ενώ εκ μέρους του ΔΝΤ, η γενι­κή διευ­θύ­ντρια Κρι­στα­λί­να Γκε­ορ­γκί­ε­βα ισχυ­ρί­στη­κε ότι η οικο­νο­μία της Κίνας «παρα­μέ­νει αξιό­πι­στη» και ότι «στη­ρί­ζου­με τις προ­σπά­θειες της Κίνας να απα­ντή­σει (σ.σ. στον ιό), περι­λαμ­βα­νο­μέ­νων των πρό­σφα­των δημο­σιο­νο­μι­κών, νομι­σμα­τι­κών και χρη­μα­το­πι­στω­τι­κών ενερ­γειών που έλαβε».

Τέλος, ο εκπρό­σω­πος Τύπου του Ταμεί­ου, Γκέ­ρι Ράις, υπο­στή­ρι­ξε ότι οι κινε­ζι­κές αρχές «λαμ­βά­νουν πολύ σοβα­ρά» την αντι­με­τώ­πι­ση της επι­δη­μί­ας, ενώ πρό­σθε­σε ότι πρό­κει­ται για μια μεγά­λη χώρα, που δια­θέ­τει τους πόρους ώστε να αντι­με­τω­πί­σει απο­τε­λε­σμα­τι­κά την πρό­κλη­ση της επιδημίας.

Πηγές: Ριζο­σπά­στης / ΑΠΕ

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο