Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Η καρδιά εργαζομένων και λαού χτυπά στο Σύνταγμα

Όλοι οι δρόμοι οδηγούν στο κομβόι της μεγάλης πορείας Πάτρα – Αθήνα με όλα τα μέσα που οργανώνουν η δημοτική αρχή Πάτρας και το Εργατικό Κέντρο και στη συγκέντρωση σήμερα Σάββατο 29/1 στις 12 μ., στο Σύνταγμα, στην Αθήνα

“Διεκδικούμε αυτά που μας ανήκουν”

Μιλώντας στον «Ριζοσπάστη» γι’ αυτήν τη μεγάλη κινητοποίηση, ο δήμαρχος Πατρέων, Κώστας Πελετίδης, χαιρετίζει τις αποφάσεις των εργατικών συνδικάτων της Αττικής και την αγωνιστική συνάντηση στο Σύνταγμα, υπογραμμίζοντας:

«Είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι που στο Σύνταγμα θα ενωθούν οι φωνές μας με τα συνδικάτα και τους μαζικούς φορείς της Αττικής, που διεκδικούν, ανάμεσα στα άλλα, την προστασία από τις φυσικές καταστροφές, ώστε να μην ξαναζήσουν τα γεγονότα που όλοι παρακολουθήσαμε τις τελευταίες μέρες. Τα αιτήματα των εργαζομένων και του λαού της Αθήνας είναι και δικά μας, όπως και για όλη τη χώρα. Στο Σύνταγμα χτυπά η καρδιά όλων των εργαζομένων και του λαού της χώρας».

Παράλληλα τονίζει: «Καλούμε στην κινητοποίηση γιατί δεν μπορεί να χάνεται άλλος πολύτιμος χρόνος. Η επίθεση σε βάρος μας δεν πρόκειται να σταματήσει αν δεν την σταματήσουμε εμείς. Η καθημερινότητα της πόλης μας, η προσπάθειά μας να λύνουμε προβλήματα, να ξεπερνάμε εμπόδια και να βελτιώνουμε τη ζωή των συμπολιτών μας, μας έχουν δείξει πολλές φορές ότι δεν υπάρχει άλλος δρόμος πέραν της συλλογικής διεκδίκησης».

Στέκεται ιδιαίτερα στα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο λαός, υπογραμμίζοντας: «Δεν μπορούμε να συνηθίσουμε τους χιλιάδες νεκρούς από την πανδημία, τα νοικοκυριά που ζουν χωρίς ρεύμα και που λόγω της ακρίβειας δεν μπορούν να ικανοποιήσουν ούτε βασικές τους ανάγκες, την ύπαρξη 38.000 ανέργων στην Πάτρα.

Δεν ανεχόμαστε το καλοκαίρι να καιγόμαστε και τον χειμώνα να πνιγόμαστε και ταυτόχρονα να περικόπτεται συνεχώς η κρατική χρηματοδότηση του δήμου, ενώ του μεταφέρονται μάλιστα ολοένα και νέες αρμοδιότητες, οι οποίες θα έπρεπε να είναι στην ευθύνη του κεντρικού κράτους».

Αναφερόμενος σε αιτήματα που αφορούν τον λαό της πόλης, τη βελτίωση της ποιότητας ζωής του υπογραμμίζει: «Παλεύουμε για την ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων του πατραϊκού λαού, ανάμεσα στα οποία είναι η πλήρης υπογειοποίηση του τρένου, η παραχώρηση του πρώην σκουπιδότοπου στον Ριγανόκαμπο, ώστε να δημιουργηθεί το Ανατολικό Πάρκο, η χρηματοδότηση έργων προσβασιμότητας για ΑμεΑ».

Δίνοντας τον τόνο για την πραγματοποίηση της μεγάλης πορείας Πάτρα – Αθήνα, επισήμανε:

«Για όλους αυτούς τους λόγους, αποφασίσαμε, από κοινού με το Εργατικό Κέντρο Πάτρας, να οργανώσουμε την κινητοποίηση στην Αθήνα, ώστε να διεκδικήσουμε την άμεση και επαρκή χρηματοδότηση του δήμου Πατρέων, την πρόσληψη του αναγκαίου προσωπικού στον δήμο και τη ΔΕΥΑΠ, με ταυτόχρονη κατάργηση των προγραμμάτων “ανακύκλωσης” της ανεργίας. Ταυτόχρονα, στηρίζουμε τον αγώνα των εργαζομένων, για επίδομα ανεργίας 600 ευρώ για όσο χρόνο διαρκεί η ανεργία, για αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις, αποζημίωση στο 100% των πυρόπληκτων και πλημμυροπαθών της περιοχής μας, για μέτρα προστασίας από την ακρίβεια και την αύξηση του ενεργειακού κόστους».

“Καρφί στο μάτι και των εργοδοτικών το Εργατικό Κέντρο Πάτρας”

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου, Δημήτρης Μαρμούτας, αναφερόμενος στη μεγάλη κινητοποίηση των εργαζομένων και του λαού της Πάτρας και στην αγωνιστική συνάντησή τους με τους εργαζόμενους της Αττικής, σημείωσε: «Στο κέντρο της Αθήνας δεν χτυπά μόνο η καρδιά των εργαζομένων, των ανέργων, των συνταξιούχων, της νεολαίας της Πάτρας. Θα διαδηλώνουν μαζί μας χιλιάδες εργατοϋπάλληλοι της Αττικής που μαζί με τις οικογένειές τους δοκιμάστηκαν τις τελευταίες μέρες από τις ανεπάρκειες ενός κράτους που είναι εχθρικό απέναντι στον λαό, που προτεραιότητά του είναι τα κέρδη των λίγων και όχι η προστασία του λαού από φυσικά φαινόμενα και καταστροφές.

Θα συναντηθούμε όλοι μαζί σε έναν κοινό αγώνα απέναντι στον κοινό αντίπαλο, την κυβέρνηση και το αστικό κράτος, που αφήνει τον λαό αβοήθητο και χωρίς μέτρα προστασίας από φυσικά φαινόμενα. Αυτή η κοινή, μεγάλη διαδήλωση στο Σύνταγμα είναι ελπιδοφόρα και μας γεμίζει δύναμη για την οργάνωση νέων αγώνων. Γιατί τίποτα δεν μας χαρίζεται! Ολα κατακτιούνται με τους αγώνες μας!».

Αναφέρθηκε στη δράση του Εργατικού Κέντρου τα 4 τελευταία χρόνια για όλα τα προβλήματα των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς, βγαίνοντας μπροστά, οργανώνοντας την πάλη, βοηθώντας ταυτόχρονα τα συνδικάτα, αλλά και στη στάση του συνολικά για τις καθημερινές δυσκολίες που αντιμετωπίζει ο λαός στα ζητήματα Υγείας, Παιδείας, προστασίας του από φυσικά φαινόμενα, αγωνιζόμενο για παροχές στο ύψος των σημερινών αναγκών.

Όσον αφορά την πορεία επισημαίνει: «Πριν από 4 χρόνια οι εργαζόμενοι, μαζί με δεκάδες ζωντανά, υπαρκτά συνδικάτα της Πάτρας, μαζί με τίμιους και αγωνιστές συνδικαλιστές, καταφέραμε και στρίψαμε το τιμόνι του Εργατικού Κέντρου σε ταξική και αγωνιστική πορεία. Με σύνθημά μας “Συνδικάτα των εργατών και όχι των εργοδοτών”, δώσαμε μια τίμια μάχη απέναντι στους νόθους και εργατοπατέρες της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ που δεν έχουν καμιά σχέση με τα συνδικάτα και τους αγώνες τους, αντίθετα απαξίωσαν το συνδικαλιστικό κίνημα στην περιοχή, εξυπηρετώντας συμφέροντα, μακριά και πέρα από αυτά των εργατών».

Υπογράμμισε πως «αυτή η ομάδα» ήταν που «αλλοίωνε τους πραγματικούς συσχετισμούς, προχωρούσε σε σωρεία παρανομιών, βάζοντας μέχρι και πεθαμένους να ψηφίσουν για να ελέγχουν το κίνημα στην Πάτρα, να το έχουν υποταγμένο για λογαριασμό της εργοδοσίας», επισημαίνοντας ότι «τους έμαθε πια όλος ο ντουνιάς… Είναι η γνωστή παρέα της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ που μπαινόβγαιναν και συνεχίζουν να μπαινοβγαίνουν στα γραφεία των υπουργών για να παίρνουν εντολές και συμβουλές για το πώς θα χειραγωγήσουν τα συνδικάτα και τους εργαζόμενους για να περνάνε τους αντεργατικούς νόμους τους».

Έκανε λόγο και για το σήμερα λέγοντας πως «οι ίδιοι επιτίθενται με λύσσα και όλους τους τρόπους στη διοίκηση του ΕΚ Πάτρας. Δεν μπορούν να χωνέψουν ότι κουμάντο στο ΕΚ Πάτρας κάνουν πλέον οι εργαζόμενοι, τα συνδικάτα τους, κόντρα στην εργοδοσία και τις έως και σήμερα κυβερνήσεις. Δεν μπορούν με τίποτα να χωνέψουν ότι υπάρχει στην πόλη ένα Εργατικό Κέντρο που συντονίζει και ενισχύει τη δράση δεκάδων συνδικάτων για αυξήσεις στους μισθούς, για υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων, για μέτρα προστασίας στους χώρους δουλειάς. Φτάνουν στο σημείο να καταγγέλλουν εργοδότη όχι γιατί έκανε απόλυση συναδέλφου αλλά γιατί δεν την έκανε νωρίτερα όπως έγινε στην Πάτρα με την απόλυση του πρωτοπόρου συνδικαλιστή προέδρου κλαδικού συνδικάτου και ταμία του ΕΚ Πάτρας».

Λέγοντας, τέλος, ότι «την απάντησή τους την πήραν από τους εργάτες της Πάτρας και όλης της χώρας που μαζί με τα συνδικάτα τους μπήκαν μπροστά όλα αυτά τα χρόνια για να μην μπουν οι αγώνες στο γύψο, για να σηκώσουν ανάστημα οι εργαζόμενοι, για να οργανωθούν αγώνες απέναντι σε αυτό το σάπιο σύστημα που μας καταδικάζει στη φτώχεια, στην ανεργία και την εξαθλίωση», κάλεσε σε συνέχιση αυτού του αγώνα και στο μέλλον.

ΟΛΟΙ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ!
Μεγάλο συλλαλητήριο στην Αθήνα
για σύγχρονες υποδομές
και έργα προστασίας του λαού

11.30 π.μ. στο Σύνταγμα το αγωνιστικό ραντεβού. Εκατοντάδες συνδικάτα της Αττικής διαδηλώνουν και ενώνουν τις φωνές τους με τους εργαζόμενους της Πάτρας

Σε αγώνα για μέτρα προστασίας του λαού μετατρέπεται η δικαιολογημένη οργή και αγανάκτηση από τις εικόνες χάους που ζει για μια ακόμα φορά ο εργατόκοσμος της Αττικής από το πρωί της περασμένης Δευτέρας.
Εκατοντάδες σωματεία και μαζικοί φορείς, συνδικαλιστικές οργανώσεις του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, ενώσεις και σύλλογοι αυτοαπασχολούμενων, οργανώσεις συνταξιούχων, φοιτητικοί σύλλογοι ενώνουν τις φωνές τους διαδηλώνοντας, ενάντια στην πολιτική που μετατρέπει σε «Γολγοθά» τη ζωή του λαού.

Ενάντια στην πολιτική που εν έτει 2022 τον φέρνει αντιμέτωπο με προβλήματα του περασμένου αιώνα, ως αποτέλεσμα της εμπορευματοποίησης κρίσιμων τομέων και υποδομών που αφορούν την προστασία του, αλλά και των προτεραιοτήτων που έχουν το κράτος και οι κυβερνήσεις του, στις οποίες δεν «χωρούν» οι ζωτικές λαϊκές ανάγκες. Το μεγάλο συλλαλητήριο, με το οποίο οι εργαζόμενοι και η νεολαία θα συναντηθούν με τους χιλιάδες που θα καταφθάνουν με κάθε μέσο από την Πάτρα για να διαδηλώσουν στην Αθήνα, δίνει απάντηση τόσο στις «συγγνώμες» όσο και στις δικαιολογίες – πρόκληση που κάθε φορά ακούγονται από τις κυβερνήσεις μετά από μεγάλες καταστροφές. Τα εργατικά συνδικάτα φωτίζουν μέσα από το κάλεσμά τους τον πραγματικό αντίπαλο, το κεφάλαιο και τις κυβερνήσεις του, και την ίδια στιγμή στέλνουν μήνυμα ότι δεν πρόκειται να ανεχθούν η εργοδοσία να «μασουλήσει» ούτε ένα από τα μεροκάματα των ημερών που η κυβέρνηση κήρυξε ως «αργία».

Η κακοκαιρία ήρθε ως ένας ακόμα αδιάψευστος μάρτυρας να αποδείξει ότι αυτό το κράτος, σε όλους του τους «κρίκους» (από την Τοπική Διοίκηση μέχρι την κυβέρνηση) είναι εχθρικό για τον λαό και τα παιδιά του. Οτι για το μόνο που είναι «ικανό» είναι να φέρνει την καταστροφή και να βγάζει στην επιφάνεια όλη την ανεπάρκεια όταν πρόκειται για την προστασία τους, αλλά είναι ικανότατο και «επιτελικό» όταν πρόκειται να εξυπηρετηθούν τα «θέλω» των επιχειρηματικών ομίλων, όταν πρόκειται με συνοπτικές διαδικασίες να βγουν παράνομοι οι αγώνες, να κατασταλούν η πάλη και η διεκδίκηση, να μοιραστούν εκατομμύρια ως «κίνητρα επενδύσεων». Αυτό ήταν που επιβεβαιώθηκε και στην περίπτωση της ακριβοπληρωμένης Αττικής Οδού, και με την ΤΡΑΙΝΟΣΕ, και με την αντιμετώπιση που είχαν οι εγκλωβισμένοι όταν πήγαν να απευθυνθούν σε ξενοδόχους για να περάσουν το βράδυ τους ή όταν κατάφεραν να φτάσουν στο Αεροδρόμιο.

Αυτόν τον «εχθρό», δηλαδή το κράτος και τους επιχειρηματικούς ομίλους, είχαν απέναντί τους και οι χιλιάδες που ταλαιπωρήθηκαν με τις αστικές συγκοινωνίες, αλλά και όσοι έμειναν αποκλεισμένοι για μέρες σε απροσπέλαστες γειτονιές, χωρίς ρεύμα, ακόμα και χωρίς νερό μέσα στην καρδιά του αστικού ιστού της πρωτεύουσας. Τον ίδιο αντίπαλο αντιμετωπίζουν καθημερινά στους χώρους δουλειάς οι εργαζόμενοι, ένας αντίπαλος που τις μέρες του χιονιά απαιτούσε να πάνε «με τα πόδια», να «κοιμούνται στους καναπέδες», να δουλεύουν διπλοβάρδιες, να κάνουν διανομές ή άλλες εργασίες μέσα στον παγετό.

Τα εργατικά συνδικάτα βρέθηκαν και αυτήν τη φορά σε θέσεις μάχης από την πρώτη στιγμή: Τόσο για να μην κινδυνέψουν εργαζόμενοι, για να σταματήσει η παραγωγή σε μεγάλες επιχειρήσεις και να γυρίσουν οι εργαζόμενοι με ασφάλεια στα σπίτια τους, αλλά και για να μη χαθούν μεροκάματα, άδειες και ρεπό. Με το συλλαλητήριο του Σαββάτου δίνεται συνέχεια σε αυτήν την πάλη, αλλά και απάντηση στην προσπάθεια να εκτονωθεί η μεγάλη λαϊκή δυσαρέσκεια, να εγκλωβιστεί στον κάλπικο καβγά ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ με την συζήτηση για την πρόταση μομφής στη Βουλή. Η εγκληματική πολιτική που ταλαιπωρεί τον εργαζόμενο λαό έχει άλλωστε τις υπογραφές και των δύο, κι αυτό επιβεβαιώνεται από τις τραγωδίες που έχει ζήσει με όλες τις κυβερνήσεις των προηγούμενων χρόνων, με τα φαινόμενα να επαναλαμβάνονται πια ως «κανονικότητα» κάθε χρόνο, αλλά με μεγαλύτερη ένταση από κυβέρνηση σε κυβέρνηση. Αυτό που αποδεικνύεται ξανά είναι ότι επιχειρηματική δράση και λαϊκές ανάγκες δεν μπορούν να συμβαδίσουν, δεν συναντιούνται πουθενά, ότι η ανάπτυξη της πρώτης έχει ως προϋπόθεση το τσάκισμα των δεύτερων. Ότι τελικά «μόνο ο λαός μπορεί να σώσει τον λαό, βαδίζοντας στον δρόμο της ανατροπής».

Χαιρετίζει τη μαζική συμμετοχή το ΠΑΜΕ

Το ΠΑΜΕ χαιρετίζει τη μεγάλη συμμετοχή συνδικαλιστικών οργανώσεων και φορέων από όλη την Αττική στο συλλαλητήριο του Σαββάτου, τις δεκάδες συνδικαλιστικές οργανώσεις και φορείς που έχουν πάρει απόφαση για μαζικό «παρών», που ενώνουν τις φωνές τους με τους διαδηλωτές από την Πάτρα.

Και καλεί «τους εργαζόμενους, τη νεολαία, να ενώσουμε τις φωνές μας για να διεκδικήσουμε άμεσα αιτήματα ανακούφισης, να υπερασπιστούμε αγωνιστικά την προστασία της υγείας και της ζωής μας τόσο από την πανδημία όσο και από τις φυσικές καταστροφές. Να μπούμε μπροστά στον αγώνα και να διεκδικήσουμε λύσεις στα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε σήμερα, είτε αυτά αφορούν τις φυσικές καταστροφές, είτε αφορούν τα δικαιώματα στους χώρους δουλειάς, να αγωνιστούμε για αυξήσεις στους μισθούς, στις συντάξεις, στις κοινωνικές παροχές».

Στην κινητοποίηση συμμετέχουν και οι μικροί ΕΒΕ, με την Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αττικής, την Ομοσπονδία Σωματείων Κατεργασίας Ξύλου και μια σειρά Ενώσεις και συλλόγους ΕΒΕ να καλούν σε μαζική κινητοποίηση.

Κάλεσμα συμμετοχής απευθύνει και η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας. «Δεν συμβιβαζόμαστε η ζωή και η υγεία των γυναικών και των οικογενειών μας να είναι έρμαια των νόμων της αγοράς και του κέρδους των επιχειρηματικών κολοσσών, που υπερασπίζεται η πολιτική της κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ενωσης», σημειώνει η Ομοσπονδία.


Τα αιτήματα της κινητοποίησης

Το κάλεσμα σε σωματεία και άλλους μαζικούς φορείς για τη συγκέντρωση του Σαββάτου θέτει στο επίκεντρο τις εξής διεκδικήσεις:

  1. Αμεσα μέτρα και έργα προστασίας του λαού από όλες τις φυσικές καταστροφές, με επαρκή χρηματοδότηση, μέσα από έναν ολοκληρωμένο σχεδιασμό.
  2. Προμήθεια μηχανημάτων και δημιουργία αναγκαίων υποδομών, με ευθύνη της κυβέρνησης, για την προστασία του λαού. Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού σε αντίστοιχες δομές, για να μπορεί να δίνεται με επάρκεια η μάχη για την προστασία της ζωής των πολιτών. Σε αυτήν την κατεύθυνση, να δοθεί άμεσα έκτακτη χρηματοδότηση και στους δήμους.
  3. Να καταργηθούν τα διόδια και να εξασφαλιστούν σύγχρονα μέσα και υποδομές, με ευθύνη της κυβέρνησης, σε όλους τους οδικούς άξονες.
  4. Μείωση της τιμής του ρεύματος κατά 50% και κατάργηση των χαρατσιών για τα εργατικά – λαϊκά νοικοκυριά. Καμία διακοπή ρεύματος σε λαϊκές κατοικίες και σε μικρές επιχειρήσεις.