Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Η Οκτωβριανή Επανάσταση από μήνα σε μήνα – Βιβλιοπαρουσίαση

Η «Σύγχρονη Εποχή» διαθέτει έναν πλούτο εκδόσεων μέσα από τον οποίο μπορεί κανείς να μελετήσει την Οκτωβριανή Επανάσταση, την πολύτιμη πείρα της και τα διαχρονικά διδάγματα για την επαναστατική πάλη των κομμουνιστών.

Στον κατάλογο του εκδοτικού περιλαμβάνεται πλήθος σχετικών τίτλων (βιβλία, λευκώματα, εικονογραφημένες εκδόσεις) που αφορούν τα συγκλονιστικά γεγονότα της περιόδου, το γενικότερο ιστορικό υπόβαθρο αλλά και τις συνθήκες του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, αυτού του «μεγάλου σκηνοθέτη της επανάστασης», όπως τον αποκαλούσε ο Λένιν.
Περιλαμβάνονται ασφαλώς οι δεκάδες τίτλοι των σχετικών λενινιστικών έργων, πλήθος εκδόσεων που αφορούν τη σοσιαλιστική οικοδόμηση, όπως και σχετικό λογοτεχνικό βιβλίο.

Με τις διάφορες αυτές εκδόσεις καλύπτεται ουσιαστικά ένα ευρύ φάσμα ενδιαφερόντων αλλά και διαφορετικών αναγκών και απαιτήσεων: Από την πρώτη γνωριμία στην πιο επισταμένη μελέτη, από τη βασική ή και βαθύτερη επαφή με τις θεωρητικές και πολιτικές επεξεργασίες του Λένιν έως την εμβάθυνση στην πορεία της σοσιαλιστικής οικοδόμησης τον 20ό αιώνα.

Η συστηματικότερη μελέτη γύρω απ’ αυτά τα ζητήματα αναδεικνύει επίσης ένα κρίσιμο συμπέρασμα, που αποτελεί και οδηγό για τη σημερινή μας πάλη: Οτι η νίκη των μπολσεβίκων δεν ήρθε τυχαία, ούτε ήταν εξαρχής δεδομένη, ότι οι μπολσεβίκοι νίκησαν γιατί ανταποκρίθηκαν στον ρόλο τους ως επαναστατικής πρωτοπορίας. Κατόρθωσαν μέσα σε αφάνταστα δύσκολες συνθήκες να μένουν ακλόνητοι στον σκοπό, να αντλούν διδάγματα από την ταξική πάλη και κυρίως να αναπτύσσουν – με επικεφαλής τον Λένιν – την επαναστατική θεωρία, να διαμορφώνουν επαναστατική στρατηγική που να υπηρετεί σε όλες τις φάσεις τον αγώνα της εργατικής τάξης για την κατάκτηση της δικής της εξουσίας.

Η Οκτωβριανή Επανάσταση από μήνα σε μήνα

Η συγκεκριμένη έκδοση παρουσιάζει το πυκνό σε πολιτικά γεγονότα 1917 μέσα από πλούσια εικονογράφηση, αξιοποιώντας φωτογραφίες και ντοκουμέντα της εποχής, δημοσιεύματα εφημερίδων, μικρές καθημερινές ειδήσεις, αποσπάσματα από μυστικές εκθέσεις της τσαρικής αστυνομίας, εκτιμήσεις ξένων διπλωματών. Στο σύνολό τους προσφέρουν στον αναγνώστη το «σύμπαν» του επαναστατικού 1917, ανασυνθέτοντας το κλίμα και την ατμόσφαιρα της συναρπαστικής αυτής περιόδου.

Μέσα από τις σελίδες του βιβλίου ξεδιπλώνεται μπροστά στον αναγνώστη η θυελλώδης περίοδος μέχρι τη νίκη του Οκτώβρη: Η επανάσταση των εξεγερμένων στρατιωτών και εργατών τον Φλεβάρη, που γκρέμισε τον τσάρο, η δράση των επαναστατημένων μαζών μέσα από τα Σοβιέτ, η συγκρότηση της αστικής Προσωρινής Κυβέρνησης και η κλιμάκωση της πάλης των μπολσεβίκων όλους αυτούς τους μήνες. Αναδεικνύεται η σημασία των λενινιστικών επεξεργασιών όλη αυτήν την περίοδο, με βασικό χαρακτηριστικό τη σταθερή προσήλωση στον στόχο της εργατικής εξουσίας.

Ο αναγνώστης γνωρίζει ηρωικές μορφές των μπολσεβίκων αλλά και τους αντίπαλους πρωταγωνιστές, τους ηγέτες των αστικών και μικροαστικών δυνάμεων και κομμάτων (καντέτους, εσέρους, μενσεβίκους κ.λπ.) και τον ρόλο τους.

Γνωρίζει επίσης με λεπτομέρειες τα καταιγιστικά γεγονότα της εξέγερσης του Οκτώβρη. Τις προετοιμασίες του μπολσεβίκικου κόμματος για την ένοπλη εξέγερση, τη συγκρότηση της Στρατιωτικής Επαναστατικής Επιτροπής (ΣΕΕ), τις κινήσεις των αντεπαναστατικών στρατευμάτων, την εφόρμηση των επαναστατημένων εργατών και στρατιωτών, μέσα και από σχετικά ιστορικά ντοκουμέντα. Σε ένα από αυτά, ενδεικτικά, παρατίθεται μια γλαφυρή τηλεφωνική συνομιλία του μπολσεβίκου Π. Ντιμπένκο, επικεφαλής του επαναστατικού οργάνου των ναυτών της Βαλτικής, ο οποίος το πρωί της εξέγερσης αναφέρει προς τα επαναστατικά στρατεύματα της Πετρούπολης: «Για τα μέτρα του Κέρενσκι σάς στείλαμε ενισχύσεις, δύο κλιμάκια στρατού και ναυτών, που πριν ξεκινήσουν δήλωσαν: “Δεν θ’ αφήσουμε ζωντανό ούτε έναν αστό” (…) Ολος ο στόλος και η φρουρά βρίσκονται σε ετοιμότητα, αν χρειαστείτε κι άλλη βοήθεια στείλτε τηλεγράφημα».

Η έκδοση παρουσιάζει αναλυτικά το μεγαλύτερο ως σήμερα επαναστατικό άλμα της ανθρωπότητας προς το μέλλον, με αφορμή τα 100 χρόνια από τη Μεγάλη Οκτωβριανή Σοσιαλιστική Επανάσταση του 1917.
Η εξέλιξη των γεγονότων παρουσιάζεται ανά μήνα, ανασυνθέτοντας έτσι με ζωντάνια την ατμόσφαιρα της συναρπαστικής αυτής περιόδου. Η Οκτωβριανή Επανάσταση στη Ρωσία αποτέλεσε ένα κοσμοϊστορικό γεγονός, που σημάδεψε όσο κανένα άλλο ολόκληρο τον 20ό αιώνα και τη μετέπειτα πορεία της ανθρωπότητας μέχρι τις μέρες μας.
Η νίκη της προλεταριακής επανάστασης στη Ρωσία πυροδότησε το πιο σημαντικό κίνημα μαζών για την κοινωνική απελευθέρωση που γνώρισε η Ιστορία και απέδειξε έμπρακτα ότι ο καπιταλισμός δεν είναι ανίκητος και ότι η εργατική τάξη μπορεί να οικοδομήσει μια ανώτερη κοινωνία, που καταργεί την εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο.
Στην έκδοση παρουσιάζεται το πυκνό σε πολιτικά γεγονότα 1917 αξιοποιώντας εικόνες και ντοκουμέντα της εποχής, χαρακτηριστικές τοποθετήσεις των πολιτικών και κοινωνικών δυνάμεων που συγκρούστηκαν κατά την Επανάσταση, δημοσιεύματα των εφημερίδων, μικρές καθημερινές ειδήσεις, αποσπάσματα από μυστικές εκθέσεις της τσαρικής αστυνομίας, εκτιμήσεις ξένων διπλωματών. Στο σύνολό τους προσφέρουν στον αναγνώστη το «σύμπαν» του επαναστατικού 1917. Μια έκδοση που πρέπει να αποτελέσει έναυσμα για τη μελέτη της συγκεκριμένης περιόδου, ώστε να αντλούνται γνώση και συμπεράσματα, με σκοπό την ισχυροποίηση της επαναστατικής πάλης, της πάλης για το σοσιαλισμό σήμερα.
(Επιμέλεια Ιδεολογική Επιτροπή της ΚΕ του ΚΚΕ)

PDF Logo

Κατάλογος Σύγχρονη Εποχή 2021

ℹ️  Τα στοιχεία αντλήθηκαν από το site της Σύγρονης Εποχής
+από τη συζήτηση με τον Κωστή Μπορμπότη,
μέλος της Ιδεολογικής Επιτροπής της ΚΕ του ΚΚΕ,
για τη μελέτη της πείρας της Οκτωβριανής Επανάστασης μέσα από τις εκδόσεις της

ΣΕ Οκτωβριανή επανάσταση