Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Η Περιφέρεια Βόρειου Αιγαίου «μακρύ χέρι» της κυβέρνησης

Οι επιπτώσεις του καταστροφικού σεισμού έξω από τη Σάμο –και ενώ τα χωρίς αντικείμενο «θα» των κυβερνητικών αρμόδιων δίνουν και παίρνουν, κάλυψαν προς το παρόν άλλες ανοιχτές  πληγές στα νησιά του Βόρειου Αιγαίου, όπως πχ. το θέμα με τις δομές των προσφύγων και τα εκτός ελέγχου και αυξανόμενα περιστατικά ασθενών με κορωνοϊό στο ΚΥΤ της ΒΙΑΛ, με συνεχείς εισαγωγές ασθενών με ιό στο Νοσοκομείο Χίου.

Οι σοβαρότατες ζημιές που προξένησε ο σεισμός στα νησιά μας  αποδεικνύουν την απουσία αντισεισμικού σχεδιασμού, ελέγχου και θωράκισης, ειδικά στις σεισμογενείς περιοχές όπως αυτές του Βορειοανατολικού Αιγαίου.

Λίγο πολύ σε όλα τα νησιά της περιοχής καταγράφτηκαν εκατοντάδες σπίτια «μη κατοικήσιμα» οι αιτήσεις ελέγχου είναι χιλιάδες και πολλές ζημιές έχουν γίνει σε δίκτυα υποδομών, ενώ οι απαιτήσεις της τοπικής κοινωνίας να κηρυχθούν από το κράτος ως πληγείσες περιοχές σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, ζήτημα που θα συμβάλλει και στις αποζημιώσεις των σεισμόπληκτων δεν έχει γίνει πράξη.

Η κυβέρνηση προσπαθώντας να κρύψει τη γύμνια της ως προς τις πραγματικές ανάγκες του λαού για τη δημόσια Υγεία και στο ότι δεν πήρε κανένα ουσιαστικό μέτρο για τη θωράκιση του ΕΣΥ έναντι της πανδημίας, παρότι της δόθηκε αρκετό χρόνος για αυτό, αποφάσισε το lockdown πανελλαδικά, το μόνο που έκανε για την περιοχή ήταν η εξαίρεση λιανεμπόριου-χονδρεμπόριου που σχετίζεται με τις επισκευές κατοικιών, στη σεισμόπληκτη Σάμο και ούτε κουβέντα για το εύλογο -οικονομική αποζημίωση στο 100% των ζημιών για όλους τους πληγέντες, άμεσα χωρίς όρους και προϋποθέσεις.Στο μεταξύ, με τις καταγγελίες επιστημονικών φορέων, σωματείων, γιατρών, νοσηλευτών και εργαζομένων -καλώντας, την πολιτεία να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων να πέφτουν στο κενό, η (προ σεισμού και lockdown ) ευρεία σύσκεψη για τη ΒΙΑΛ στη Χίο του υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότη Μηταράκη, με συμμετοχή του δημάρχου, Σταμάτη Κάρμαντζη, του αντιπεριφερειάρχη, Παντελή Βρουλή και άλλων εμπλεκομένων δεν εντοπίστηκε κανένα πρόβλημα, αντίθετα «επιβεβαιώθηκε η ετοιμότητα και η επάρκεια των υπηρεσιών» και αποφασίστηκε – μετά από τις συστάσεις των «ειδικών»- «να συνεχιστεί ο υγειονομικός αποκλεισμός του Κέντρου Υποδοχής και Ταυτοποίησης, όπως έχει τεθεί» (ΣΣ |> από 14-Οκτ).

Επείγουσα παρέμβαση Λαϊκής συσπείρωσης Βόρειου Αιγαίου

Για αδιαφορία και ολιγωρία της κυβέρνησης κάνει λόγο ο Ιατρικός Σύλλογος Χίου αναφορικά με την κατάσταση που επικρατεί στην ΒΙΑΛ και τις άθλιες συνθήκες διαβίωσης προσφύγων και μεταναστών, επισημαίνοντας ότι «η είδηση των 38 (ΣΣ |> σήμερα πάνω από 100 κι έπεται συνέχεια) θετικών test COVID-19 σε σύνολο 330 δειγμάτων, ποσοστό 11% που ελήφθησαν στο ΚΥΤ της ΒΙΑΛ μόνο ως “κεραυνός εν αιθρία” δεν μπορεί να χαρακτηριστεί».

Όλα ΒΙΑΛ ΧΙΟΣ COVID 19 1τα παραπάνω επιβαρύνουν την πίεση στο Βοστάνειο Νοσοκομείο Μυτιλήνης, που ήδη είναι «κορεσμένο» με κρούσματα COVIT 19.

Το Σωματείο Εργαζομένων Σκυλίτσειου Νοσοκομείου Χίου (Σ.Ε.Σ.ΝΟ.Χ.) σε έκτακτη συνεδρίαση του ΔΣ. (ΣΣ |>27-Οκτ) «κρούει για πολλοστή φορά τον κώδωνα του κινδύνου» επισημαίνοντας ότι -«με αφορμή τα συνεχόμενα περιστατικά εισαγωγών ασθενών με κορωνοϊό στο Νοσοκομείο Χίου», «παρά τις επαναλαμβανόμενες παρεμβάσεις μας, η κυβέρνηση εξακολουθεί να μη λαμβάνει κανένα ουσιαστικό μέτρο ενίσχυσης των δημόσιων μονάδων υγείας στο Νησί.

Το Νοσοκομείου της Χίου έχει ξεπεράσει προ πολλού τα όριά του, με το προσωπικό να καταβάλλει καθημερινά τη μέγιστη δυνατή προσπάθεια να ανταπεξέλθει στις αυξημένες ανάγκες, παρ’ όλες τις ελλείψεις σε ανθρώπινο δυναμικό και την υποστελέχωση των κλινικών.

Τα αποθέματα σε μέσα ατομικής προστασίας προσωπικού και ασθενών, όπως γάντια, μάσκες υψηλής προστασίας κλπ., είναι περιορισμένα … η 2η ΥΠΕ εφοδιάζει το νοσοκομείο με ελάχιστα υλικά τα οποία δεν επαρκούν για την κάλυψη των αναγκών… (πχ) στο αίτημα του νοσοκομείου μας προς την 2η ΥΠΕ για την κάλυψη των αναγκών του με 60.000 γάντια εκείνη μας απέστειλε 9.000, ικανά να καλύψουν τις ανάγκες μία μόλις εβδομάδας.

Το PCR τεστ που γίνεται στο νοσοκομείο πραγματοποιείται σε ελάχιστα περιστατικά, λόγω του υψηλού οικονομικού κόστους των αναλώσιμων αντιδραστηρίων του μοριακού αναλυτή.. (κλπ) καταλήγει:

Απαιτούμε ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ να παρθούν
όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας της υγείας και της ζωής μας,
πριν να είναι αργά!

Η Λαϊκή Συσπείρωση Βόρειου Αιγαίου –πέρα από την καθημερινή δράση της μέσα στο λαό, έκανε επείγουσα παρέμβαση στο Π.Σ, μετά από εκτενή αναφορά στην όλη κατάσταση … σχετικά με

  • ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ ΚΟΡΩΝΟΙΟΥ ΣΤΗ ΒΙΑΛ
  • ΕΛΛΕΙΨΕΙΣ ΣΕ ΙΑΤΡΟΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗ
  • ΘΩΡΑΚΙΣΗ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΧΙΟΥ
  • ΑΠΟΡΡΟΦΗΣΗ ΕΠΙΧΟΡΗΓΗΣΗΣ 299.000€ για ανάληψη δράσεων Covid

Σεισμός 6,7 Ρίχτερ Αιγαίο Σάμος«Φωνή βοώντος» … και η Λαϊκή Συσπείρωση επανέρχεται (βλ. όλη την ανακοίνωση στο τέλος) με Δελτίο Τύπου (6-Νοε)

ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕΤΗΝ ΤΗΛΕΔΙΑΣΚΕΨΗ
ΤΟΥ ΥΠ. ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΑΣΥΛΟΥ
ΜΕ ΤΟΥΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΡΙΑΚΟΥΣ ΣΥΒΟΥΛΟΥΣ ΧΙΟΥ
ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΟ ΚΥΤ ΤΗΣ ΒΙΑΛ,
ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ
ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΑΝΔΗΜΙΑ
COVID19

  • Αποζημίωση των πληγέντων στο 100% των ζημιών, για την πλήρη αποκατάσταση των καταστροφών στις υποδομές, τις κατοικίες και τα καταστήματα.
  • Στήριξη των δομών υγείας ,με κάλυψη των κενών σε μόνιμο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, καθώς και πλήρη ανάπτυξη των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ).
  • Ενίσχυση των εκπαιδευτικών μονάδων για την απρόσκοπτη λειτουργία τους.
  • Χρηματοδότηση προγράμματος άμεσου ελέγχου όλων των δημόσιων κτιρίων, χώρων εργασίας.
  • Κλείσιμο όλων των προσφυγικών καταυλισμών, μεταφορά των προσφύγων και μεταναστών στην ηπειρωτική Ελλάδα έκδοση ταξιδιωτικών εγγράφων προκειμένου να πάνε στις χώρες προορισμού τους.
Καρλοβασι Πλατανος

Φωτο Αγλαΐα Κυρίτση

Ακόμα στο «περίμενε»

Ας μην πάμε τόσο μακριά…

ΣΕΙΣΜΟΣ ΛΕΣΒΟΥ 6,3 Ρίχτερ 12-ΙΟΥΝ-2017, που προκάλεσε στο νησί τεράστιες καταστροφές.

Μετά από έναν χρόνο, το 2018, είχαν γίνει ελάχιστα πράγματα στο θέμα της αποκατάστασης, παρά τις κατά καιρούς κυβερνητικές υποσχέσεις.

Μάλιστα, το 2018, η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ είχε κάνει λόγο για …8χρονο πλάνο! «αποκατάστασης», την ίδια περίοδο που εκκρεμούσε η κατεδάφιση των περίπου 260 «κόκκινων» κτιρίων!

Ενα χρόνο μετά το σεισμό δεν είχαν κατεδαφιστεί καν τα ετοιμόρροπα κτίρια… Οσον αφορά δε τα λεγόμενα «κίτρινα» κτίρια, τα «επισκευάσιμα» δηλαδή, οι ιδιοκτήτες τους, σε συνεργασία με μηχανικό, ακόμα και δύο χρόνια μετά το σεισμό κατέθεταν φακέλους με το κοστολόγιο των ζημιών!

Χαρακτηριστικό επίσης της …ταχύτητας της αποκατάστασης είναι πως το 2018 εκδόθηκε η πρώτη άδεια ανέγερσης! Οι κυβερνητικές εξαγγελίες έκαναν λόγο για επιχορήγηση 1.200 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο για ένα καινούργιο σπίτι. Το 80% του ποσού καλύπτεται από το κράτος και το 20% από τραπεζικό δάνειο. Μόνο που καμιά τράπεζα δεν χορηγούσε δάνειο…

Καρλοβασι Σάμου σεισμός Πλατανος 3

Φωτο Αγλαΐα Κυρίτση

Σε εξέλιξη η μετασεισμική τραγωδία των κατοίκων της Σάμου

Επτά μέρες μετά το σεισμό, εκατοντάδες οικογένειες ζουν ακόμα στο δρόμο και περιμένουν να δουν μέτρα ουσιαστικής αποκατάστασης
Παράλληλα με τις καταστροφές που έχει προκαλέσει, ο σεισμός ήρθε να αναδείξει τις εγκληματικές ευθύνες διαχρονικά των αστικών κυβερνήσεων, των δημοτικών και περιφερειακών τους αρχών, του αστικού κράτους, που δεν δίνουν δεκάρα για την ουσιαστική προστασία και θωράκιση του λαού από τέτοια φαινόμενα και μάλιστα σε μια σεισμογόνο χώρα, επειδή τα έργα αυτά έχουν χαρακτηριστεί μη επικερδή από τους επιχειρηματικούς ομίλους και κατ’ επέκταση «μη επιλέξιμα» από την ΕΕ.

Σε Βαθύ, Καρλόβασι, στα χωριά της Ανατολικής και Δυτικής Σάμου, οι καταστροφές που έχουν γίνει σε σπίτια, σχολεία, πανεπιστημιακά κτίρια, στην οδοποιία, όπως και σε μικρομάγαζα, επιχειρήσεις αυτοαπασχολούμενων, μικρών επαγγελματιών είναι ανυπολόγιστες.
Εκατοντάδες οικογένειες στη Σάμο παραμένουν στο δρόμο, χωρίς μέχρι στιγμής να έχει ληφθεί από την κυβέρνηση και τους κρατικούς μηχανισμούς κανένα ουσιαστικό μέτρο (πέρα από τα γνωστά ημίμετρα για σκηνές, κοντέινερ και κάποια δωμάτια σε ξενοδοχεία) για την προστασία και ανακούφιση όλου αυτού του κόσμου.

Καρλοβασι Πλατανος Σεισμός Σάμος

Φωτο Αγλαΐα Κυρίτση

Εκκενώνονται περιοχές

Είναι τέτοια η κατάσταση που διαμορφώνεται, καθώς το φαινόμενο συνεχίζεται με τους μετασεισμούς, που αργά το βράδυ της Πέμπτης 5 Νοέμβρη, δόθηκε στη δημοσιότητα ανακοίνωση του δήμου Ανατ. Σάμου, σύμφωνα με την οποία «απομακρύνεται οργανωμένα όλος ο πληθυσμός που κατοικεί:

1. Οσον αφορά στην πόλη της Σάμου, τμήμα της οδού Ιωάννη Λεκάτη, τμήμα της οδού Εμμανουήλ Σοφούλη, τμήμα της οδού Καπετάν Σταμάτη, όλη η οδός Μνησάρχου και όλη η οδός Βακιρτζή.
2. Οσον αφορά στην Κοινότητα Βαθέος, στην περιοχή ενορία Χριστού και Αγίας Ματρώνας, στην περιοχή Κοινοτικό Κατάστημα – Αγροτικό Ιατρείο – Σπαθαριά – Παλιάς Αγοράς – Αγίου Αντωνίου και Μεγάλης Παναγίας».

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, θα γινόταν προσπάθεια οι κάτοικοι όλων αυτών των περιοχών να «στεγαστούν σε ξενοδοχειακά καταλύματα», ενώ τονίζεται ότι «η παρούσα απόφαση κρίθηκε επιβεβλημένη προκειμένου να διασφαλιστεί η προστασία των πολιτών από τους κινδύνους που διατρέχουν από επαγόμενα του σεισμού κατολισθητικά φαινόμενα και από εκτεταμένες καταρρεύσεις κτιρίων ή στοιχείων τους κατά τη μετασεισμική περίοδο».

Η διαδικασία εκκένωσης ολόκληρων χωριών ήταν σε εξέλιξη από την Παρασκευή το πρωί. Τα τελευταία στοιχεία που βγήκαν στη δημοσιότητα, τα οποία ήταν την περασμένη Τετάρτη και αυτά συγκεχυμένα, «μιλούσαν» για περίπου 500 οικογένειες άστεγες, καθώς τα σπίτια τους είχαν κριθεί μη κατοικήσιμα. Αριθμός που είναι βέβαιο ότι θα μεγαλώσει μέχρι την ολοκλήρωση των ελέγχων, αλλά και του φαινομένου.

Επίσης, σύμφωνα με τα ίδια λειψά στοιχεία, είχαν ξεπεράσει τις 1.000 οι δηλώσεις κατοίκων για εκτεταμένες φθορές και μεγάλες ρωγμές, ακόμα και καταρρεύσεις των σπιτιών τους…

Οι εκτιμήσεις του δήμου Δυτικής Σάμου, σύμφωνα με δηλώσεις του δημάρχου, μόνο από τις περιοχές και τα χωριά αυτής της περιοχής (Δυτ. Σάμου) υπολογίζεται ότι «τα κόκκινα σπίτια μπορεί να φτάσουν και τα 1.000, εφόσον σε πολλά χωριά δεν έχουν προχωρήσει οι σχετικοί έλεγχοι».

Ακόμα, τα ίδια συγκεχυμένα στοιχεία της Τετάρτης έδειχναν ότι από τα 35 δημόσια κτίρια που είχαν ελεγχθεί, τα 15 είχαν χαρακτηριστεί προσωρινά μη κατάλληλα για χρήση.

Οσον αφορά τα σχολεία, από τα 44 που ελέγχθηκαν τα 11 έχουν κριθεί ακατάλληλα. Πρόκειται για 5 στο Βαθύ και 6 στη Χώρα, στο Πυθαγόρειο και το Καρλόβασι (δηλ. παντού)…

Λα.Σ Βόρειου Αιγαίου Covid ΒΙΑΛ