Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Η Ρέτζιου και η υποκρισία της κυβέρνησης όταν καλεί τις γυναίκες να μιλήσουν…

1. Δεν είναι η πρώτη φορά  που η πρόεδρος της ΟΕΝΓΕ Αφροδίτη Ρέτζιου που έρχεται αντιμέτωπη με την κρατική καταστολή ασκώντας τα καθήκοντά της είτε ως γιατρός είτε ως εκπρόσωπος των συναδέλφων της νοσοκομεικών γιατρών.

Τον Αύγουστο του 2019 ομάδα αστυνομικών επιχειρεί να τη συλλάβει εντός του Θριάσιο Νοσοκομείου για «απείθεια κατά της αρχής» γιατί  ούσα εφημερεύουσα ψυχίατρος ζήτησε από αστυνομικό φρουρό κρατούμενου ασθενούς να μην οπλοφορεί μέσα στην Ψυχιατρική Κλινική, στην οποία νοσηλεύονται 34 ασθενείς, αφού αυτό αυτό εγκυμονεί κινδύνους για την ασφάλεια των ασθενών.

Σήμερα έλαβε «κλήση για προκαταρκτική εξέταση» για να παρουσιαστεί στο αστυνομικό τμήμα Ομόνοιας και «προκειμένου να παράσχει ανωμοτί εξηγήσεις» για παράβαση των άρθρων για «απείθεια» και «παρακώλυση συγκοινωνιών» σε συνδυασμό με το νόμο για τις «Δημόσιες Υπαίθριες Συναθροίσεις». Η κλήση αφορά για κινητοποίηση που έγινε στις 24 Σεπτέμβρη στο υπουργείο Υγείας για τη λήψη μέτρων προστασίας της ζωής του λαού

2. Σε μια συγκυρία που τα δικαιώματα των γυναικών βρίσκονται στο προσκήνιο με αφορμή τις καταγγελίες Μπεκατώρου και γυναικών από το χώρο του θεάτρου, μια γυναίκα επιστήμονας σύρεται για εξηγήσεις για τη συνδικαλιστική της δράση. Τη στιγμή που η κυβέρνηση υποκριτικά αγκαλιάζει τα θύματα βιασμού και κακοποίησης και τις προτρέπει να μιλήσουν, ζητά από μια γυναίκα να «σκάσει», να το «βουλώσει». Με την κλήση της προέδρου της ΟΕΝΓΕ στέλνει σιωπής, όποιος μιλήσει, όποιος ενεργήσει, θα υποστεί τις συνέπειες. Καλλιεργεί φόβο με την απειλή των διώξεων.

3. Αυτή η κυβέρνηση που αποκαλούσε ήρωες τους γιατρούς και μας καλεί να τους επιβραβεύσουμε με χειροκρότημα, είναι που ξεκινά την εφαρμογή του κατάπτυστου νόμου για τις «Δημόσιες Υπαίθριες Συναθροίσεις» από τους εκπροσώπους τους. Από την πρόεδρο των νοσοκομειακών γιατρών ανά την Ελλάδα.

Η Ρέτζιου – που εκπροσωπεί τη μάχη για την υγεία του λαού, την προστασία των δικαιωμάτων των γιατρών και την αξιοπρέπειά τους – δεν υπέκυψε και δε θα υποκύψει. Όπως δε θα υποκύψουν όλοι όσοι μάχονται ενάντια σε άδικα μέτρα και για να έχει ο λαός όσα δικαιούται.

«Ο Χικμέτ στην Ελλάδα», του Ηρακλή Κακαβάνη