Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Η Helen Mirren και η …τεχνητή νοημοσύνη

Ποιος δεν ξέρει την Έλεν Μίρεν (Helen Mirren, πραγματικό όνομα Ilynea Lydia Mironoff _γενν. το 1945, την ταλαντούχα πολυβραβευμένη αγγλίδα ηθοποιό, του κινηματογράφου και του θεάτρου _επίσης σκηνοθέτρια και παραγωγό. Αναφέρουμε ενδεικτικά κάποιες ταινίες: The Queen _ Η βασίλισσα, Prime Suspect, The Passion of Ayn, Elizabeth I, The Madness of King George, Έγκλημα στο Γκόσφορντ Παρκ, RED: Πράκτορες παροπλισμένοι αλλά πάντα επικίνδυνοι, Hitchcock

Έχει βραβευτεί με Όσκαρ Α’ Γυναικείου Ρόλου, τέσσερα BAFTA, με τρεις Χρυσές Σφαίρες, τέσσερα Βραβεία Έμμυ και με δύο Βραβεία Καλύτερης Υποκριτικής, από το Φεστιβάλ Καννών, το 2003, με τον τίτλο της Λαίδης από το βασίλισσα _για την προσφορά της έως τότε και από προχθές, στα βραβεία της αμερικανικής κινηματογραφικής Ακαδημίας, η Έλεν Μίρεν τιμήθηκε για “το επίτευγμα ζωής και τη συνολική προσφορά της στη βιομηχανία του θεάματος”

Στο προσκήνιο η τεχνητή νοημοσύνη

Το τελευταίο βραβείο της απένειμε ο συμπρωταγωνιστής της στο “Mosquito Coast” και το “1923”, Χάρισον Φορντ και ξεκίνησε να διαβάζει την ευχαριστήρια ομιλία της από το χαρτί της στο γκαλά της πασαρέλας (πραγματοποιήθηκε πού αλλού; στο Μπέβερλι Χιλς). Το αφιέρωμα στη Μίρεν στο Μπέβερλι Χίλτον περιλάμβανε σχόλια από συνεργάτες, όπως ο Χάρισον Φορντ, ο Μπράιαν Κράνστον και ο Πάτρικ Στιούαρτ.

Όταν η “Dame” Helen Mirren ανέβηκε στη σκηνή του για να παραλάβει το 37ο ετήσιο βραβείο American Cinematheque το βράδυ της Πέμπτης, ξεκίνησε απαγγέλλοντας μια κομψή, αν και κλισέ, δήλωση ευγνωμοσύνης για τη ζωή της που εργάστηκε στο Χόλιγουντ.

Κυρίες και κύριοι και εκλεκτοί καλεσμένοι και αγαπητοί φίλοι, με μεγάλη ταπεινότητα αισθάνομαι μεγάλη τιμή που βρίσκομαι σήμερα μπροστά σας και αποδέχομαι αυτό το εξαιρετικό βραβείο. Το να αναγνωρίζεστε για μια ζωή αφιερωμένη στην τέχνη της υποκριτικής είναι ένα προνόμιο πέρα από κάθε λέξη”, είπε δραματικά. “Πρώτα απ’ όλα, θέλω να εκφράσω την ειλικρινή μου ευγνωμοσύνη προς τη βιομηχανία και τα άτομα που με στήριξαν καθ’ όλη τη διάρκεια αυτού του απίστευτου ταξιδιού. Είναι μια ζωή γεμάτη πάθος, προκλήσεις και πάνω απ’ όλα μια αδιάλλακτη αγάπη για την τέχνη της αφήγησης”. Στη συνέχεια πρόσθεσε: “Και αυτό γράφτηκε από την Τεχνητή Νοημοσύνη“, προτού σκίσει την ομιλία “με χάρη” και αφήσει τα κομμάτια χαρτιού να πέσουν στο πάτωμα της σκηνής. Η κίνησή της αντιμετωπίστηκε με χειροκροτήματα και επευφημίες, τη στιγμή που το Χόλιγουντ αντιμετωπίζει τον “αόρατο εχθρό” που λέγεται ΑΙ _ και απειλεί θέσεις εργασίας και τη δημιουργικότητα της κοινότητας.

Πέρα από την τεχνητή νοημοσύνη _AI, η βραβευμένη με Όσκαρ ηθοποιός αναφέρθηκε στις αγαπημένες της αναμνήσεις από τη συνεργασία της με σκηνοθέτες και συμπρωταγωνιστές, μεταξύ των οποίων οι James Mason, John Boorman, Peter O’Toole, Bob Hoskins, Ford, Bruce Willis, Vin Diesel, Ken Russell, Al Pacino, Ryan Reynolds και Will Smith κλπ.

Η Μίρεν θυμήθηκε επίσης το Όσκαρ που κέρδισε για το ρόλο της ως βασίλισσα Ελισάβετ Β’ στην ταινία “Η βασίλισσα”, λέγοντας ότι σκέφτηκε τότε: “Υπάρχει μόνο ένας δρόμος τώρα, και αυτός δεν μπορεί να είναι προς τα πάνω”. Επίσης πως θα ήθελε να δοκιμάσει να κατακτήσει μια μουσική ταινία. Ανάμεσα στα αγαπημένα της μιούζικαλ είναι τα “Caroline, or Change”, “Oklahoma!” “Carousel” και “West Side Story”. Παραδέχτηκε ότι δεν της έχει ζητηθεί ποτέ να παίξει σε μιούζικαλ. “Πολύ σοφά”, σχολίασε. “Έχουν απόλυτο δίκιο. Είμαι απαίσια”. Αποκάλυψε επίσης ότι κάποτε έκανε μαθήματα τραγουδιού: “Ο δάσκαλος τραγουδιού είπε: Λυπάμαι, δεν μπορώ να κάνω τίποτα για σένα”.

Πολλά από τα μεγαλύτερα ονόματα του Χόλιγουντ κατέβηκαν στο Μπέβερλι Χίλτον για να τιμήσουν την εκτενή φιλμογραφία της Μίρεν. Το βραβείο American Cinematheque ήταν αναμφισβήτητα η δεύτερη πιο διάσημη διάκριση που έλαβε. Αλλά το κύριο αξιοθέατο της βραδιάς ήταν οι πολλές ομιλίες που έσπευσαν να επαινούν την τέχνη και τον προσωπικό χαρακτήρα της Mirren.

Ο Bryan Cranston ξεκίνησε τα πράγματα “Working Blue” (σσ. όρος μεταφορικός για τις χυδαίες εκφράσεις συζήτησης για πράγματα που δεν θα συζητούσαν στην “ευγενική κοινωνία”) κάνοντας σεξουαλικά λογοπαίγνια σχετικά με το να παίζεις “μια νόστιμη μαλακία” κολλημένος δίπλα στη Mirren _με τα θλιβερά παλαμάκια του κόσμου για το “αστείο του” και αναφορά στην κυρία για το “AARP Barbie” στην υπερπαραγωγή της Greta Gerwig (με πλειάδα γνωστών ηθοποιών …Margot Robbie, Ryan Gosling, Issa Rae _ η Mirren έκανε την αφηγήτρια). Ο (Sir) Patrick Stewart θυμήθηκε τα πρώτα του χρόνια που έπαιζε με τη Mirren στη Royal Shakespeare Company, με τον ηθοποιό να αστειεύεται ότι “διεγείρεται με κάθε τρόπο” από τη σκηνική παρουσία της Mirren. Ο Πιρς Μπρόσναν ανέβηκε στη σκηνή για να εκφράσει τον ισόβιο θαυμασμό του για τη Μίρεν, αν και παραδέχτηκε ότι δεν έχουν ακόμη συνεργαστεί ή δεν έχουν γνωρίσει ο ένας τον άλλον πέρα από ένα επιφανειακό επίπεδο. Και ο Άλαν Κάμινγκ παρουσίασε ένα βίντεο αφιέρωμα στην ιστορία της Μίρεν να πηγαίνει τόπλες στις ταινίες, αναφέροντας την αυτοπεποίθησή της με το γερασμένο σώμα της ως πηγή έμπνευσης τόσο για τις γυναίκες όσο και για τους άνδρες σε όλο τον κόσμο.

Οι ομιλίες σταδιακά έγιναν πιο σοβαρές, καθώς ο επί χρόνια σύζυγος της Μίρεν, ο σκηνοθέτης Τέιλορ Χάκφορντ, την επαίνεσε γιατί ήταν μια υπέροχη θετή μητέρα για τους δύο γιους του. Η Andrea Riseborough ευχαρίστησε τη Mirren για την καθοδήγηση και την προθυμία της να επιτρέψει στη Riseborough να φωτογραφίσει τους αστραγάλους της κατά την πρώτη τους συνάντηση. Και ο Βιν Ντίζελ αγνόησε τον τηλεπρομηθευτή, επέλεξε να αποδώσει έναν ειλικρινή φόρο τιμής στη φιλία που σχημάτισε με τη Μίρεν ενώ γύριζε τις ταινίες “Fast and Furious” στην Ιταλία. Θυμήθηκε ότι η Μίρεν τον πήγε για δείπνο όταν ήταν μακριά από την οικογένειά του στα γενέθλιά του και ότι οι δύο σταρ δέθηκαν ακόμη περισσότερο τραγουδώντας τραγούδια του Έλβις ο ένας στον άλλο και χορεύοντας μαζί στη βροχή.

Τα μακροσκελή αφιερώματα, που ξεκίνησαν με βρώμικα αστεία, αλλά έφτασαν στο ένα σύντομο αλλά συναισθηματικό αφιέρωμα από τον Χάρισον Φορντ, ξεκάθαρα την συγκίνησαν: “Ελπίζω να το ζήσετε όλοι μια μέρα”, είπε η Mirren “Επειδή είναι εκπληκτικό _Και αληθινό”.info Ατέχνως