Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Καισαριανή: Ανοίγει ο δρόμος για τα νέα έργα που απαιτούσε ο λαός της πόλης

Σκοπευτήριο Καισαριανής

 

Μύθοι και πραγματικότητα για το έργο στο Σκοπευτήριο Καισαριανής: Τα ψέματα έχουν κοντά ποδάρια…

 

Οι άξονες των παρεμβάσεων ανάδειξης και αξιοποίησης του πάρκου, που αποτέλεσαν τη βάση της μελέτης, καθορίστη­καν σε συνεργασία με την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου το 2017 και αποφασίστηκαν σε ανοιχτό Δημοτικό Συμβούλιο με εισήγηση της Δημοτικής Αρχής της “Λαϊκής Συσπείρωσης”. Διεκδικήθηκε και διασφαλίστηκε η χρηματοδότηση ύψους 200.000 ευρώ από την Περιφέρεια Αττικής για την έγκαιρη υλοποίηση της μελέτης που εξασφάλισε στη συνέχεια τη χρηματοδότηση του έργου.

Ορισμένοι βασικοί ακόμη σταθμοί:

  • Στις 19/06/2019 υπογράφεται η σύμβαση για τη μελέτη της ανάπλασης του Σκοπευτηρίου, βασισμένη σε προμελέτη της Τεχνικής Υπηρεσίας.
  • Στις 30/07/2019 εκδίδεται και επίσημα η Απόφαση του Ανώτατου Ειδικού Δικαστηρίου, με την οποία καταρρίπτονται οριστικά οι διεκδικήσεις της Σκοπευτικής Εταιρίας επί του χώρου και επιβεβαιώνεται η παραχώρησή της στον Δήμο Καισαριανής.
  • Εντάσσεται η χρηματοδότηση του έργου στο πρόγραμ­μα «Α. Τρίτσης» και ο διαγωνισμός ολοκληρώνεται στις 17/10/2023

Καισαριανή: Ανάπλαση του Σκοπευτήριου _Φωτο

Περνώντας στο σήμερα…

Από τις πολύχρονες διεκδικήσεις του λαού που εξέλιξαν τον χώρο του Σκοπευτηρίου στην απαίτησή του για περαι­τέρω κάλυψη των αναγκών.

ℹ️   Η σύμβαση για την ανάπλαση του Σκοπευτηρίου υπεγράφη στις 16 Απρίλη 2024 από τον Δήμαρχο Καισαριανής (σσ. Ηλία Σταμέλο _ Λαϊκή Συσπείρωση) και η εργοταξιακή έναρξη των εργασιών γίνεται στις 9 Μάη.

Νέοι χώροι θα παραδοθούν στον λαό και τη νεολαία με την ολοκλήρωση του έργου:

  • Το ιστορικό «Χάραμα» του Τσιτσάνη, του Παπαϊωάννου, της Μπέλλου και τόσων άλλων, θα στεγάσει μουσικές δρα­στηριότητες σχετικές με τη λαϊκή μουσική και το χορό.
  • Το κτίριο διαμορφώνεται για να υποδεχτεί διαλέξεις, εκδη­λώσεις και παραστάσεις, να λειτουργεί Ωδείο εκμάθησης παραδοσιακών οργάνων, μαθήματα παραδοσιακών χορών και μπαλέτου. Δημιουργείται επίσης ένας μικρός εκθεσια­κός χώρος για το ρεμπέτικο τραγούδι, στούντιο ηχογρα­φήσεων, γραφεία και αναψυκτήριο.

Ήξερες ότι: …

Από τη δεκαετία του ’50 αρχίζει η λειτουργία του κέντρου διασκέδασης «Το Χάραμα» – όπως έμεινε γνω­στο -, σε προϋφιστάμενο κτίριο που λειτουργούσε σαν αναψυκτήριο για τις στρατιωτικές εγκαταστάσεις που υπήρχαν εκεί; Το κέντρο διασκέδασης λειτουργεί σαν λαϊκή σκηνή με τον Γαβαλά, ενώ από το 1960 με την συνεργασία Παπαϊωάννου και Τσιτσάνη μετονο­μάζεται σε «ΧΑΡΑΜΑ», από το ομώνυμο τραγούδι του Παπαϊωάννου. Η λειτουργία του αποτελεί τοπόσημο της πόλης της Καισαριανής και σημαντικό κομμάτι της ιστορίας του ρεμπέτικου στην Αθήνα.

Στο «Χάραμα», δίπλα στον «τοίχο της Καισαριανής», ο Βασίλης Τσιτσάνης θα εμπνευστεί και τραγου­δήσει «εγώ δεν ζω γονατιστός είμαι της γερακίνας γιός». θα είναι το εναρκτήριο τραγούδι στον δίσκο «Σκοπευτήριο».

  • Το κτίριο των «πρώην γραφείων της Σκοπευτικής» διαμορφώνεται σε Δημοτική Βιβλιοθήκη με αναγνωστήριο για παιδιά και ενήλικες.

Η δημιουργία βιβλιοθήκης με αναγνωστήριο θα φιλοξενή­σει αφενός την δημοτική βιβλιοθήκη Καισαριανής, αφετέ­ρου όλα τα συγγράμματα που αφορούν στον Μικρασιατικό πολιτισμό και την Εθνική Αντίσταση και να αποτελέσει ένα χώρο γνώσης και διάδοσης αυτού του κομματιού της Ελληνικής ιστορίας και της πόλης της Καισαριανής. Η νέα αυτή χρήση έρχεται να ενδυναμώσει το χαρακτήρα του Πάρκου και συνδέεται άρρηκτα με τον άξονα της ιστορι­κής μνήμης που εκδηλώνεται με τις υπάρχουσες χρήσεις όπως είναι το Μουσείο Εαμικής Εθνικής Αντίστασης, το Μνημείο Εθνικής Αντίστασης αλλά και τις εκδηλώσεις μνήμης που λαμβάνουν τόπο στο Πάρκο.

Το κτίριο των «πρώην γραφειακών χώρων Σκοπευτικής» διαμορφώνεται παράλληλα ως ένας χώρος πολιτιστικών δραστηριοτήτων, απευθυνόμενος κυρίως στους νέους της πόλης που θα περιλαμβάνει:

  • Τα εργαστήρια εικαστικών του πολιτιστικού κέντρου, αίθουσα που θα χρησιμοποιείται για καλλιτεχνικές εκθέ­σεις, διαλέξεις, κινηματογραφικές προβολές, παρουσιά­σεις βιβλίων.
  • Υπαίθριο θέατρο στον εξωτερικό περίκλειστο χώρο των Πρώην Γραφείων της Σκοπευτικής.

Είναι χαρακτηριστικό ότι αυτή τη στιγμή ο Δήμος δια­θέτει μόνο μία Αίθουσα Εκδηλώσεων και τον Δημοτικό Κινηματογράφο, με αποτέλεσμα το πλούσιο πολιτιστικό πρόγραμμα των φορέων της πόλης και των μαθητών, να μην μπορεί να εξυπηρετηθεί με βάση τις πραγματικές ανά­γκες της πόλης. Η δημιουργία του θεάτρου θα μπορεί να χρησιμοποιείται για τα θεατρικά μαθήματα και για όλες τις καλοκαιρινές εκδηλώσεις που γίνονται στην πόλη από τα σχολεία και τους συλλόγους.

  • Πραγματοποιείται σημειακός επανασχεδιασμός της Πλατείας των 200 σε ότι αφορά την εξυγίανση των υφι­στάμενων σιντριβανιών διατηρώντας την διάταξή τους. Παράλληλα επιχειρείται η διευθέτηση της γενικής οργάνω­σης της πλατείας, η αποκατάσταση δαπεδοστρώσεων και η αντικατάσταση εξοπλισμού όπου και αν αυτή απαιτείται με σεβασμό στο γενικό ύφος της πλατείας και αποδίδοντας έμφαση στο κεντρικό μνημείο.
  • Εκσυγχρονίζονται και συμπληρώνονται οι δυνατότητες για δωρεάν άθληση, με την ανάπλαση του γηπέδου (Κ3) και τη δημιουργία στίβου, τη διαμόρφωση χώρου υπαίθριας εκγύμνασης ενηλίκων και νέες υποδομές άθλησης για παιδιά.
  • Συμπληρώνονται και διευθετούνται οι υποδομές για τα ζώα συντροφιάς και τους επισκέπτες συνοδούς τους.
  • Προχωράνε σημειακές παρεμβάσεις προσβασιμότητας και ανάπλασης με αντικατάσταση φθαρμένων δαπέδων, νέα φωτιστικά σώματα, υπαίθρια καθιστικά και σήμανση για τους επισκέπτες.
  • Δημιουργείται σημείο πληροφόρησης (info kiosk) για την ιστορία του χώρου καθώς και για τις νέες δράσεις και χρήσεις που εντάσσονται στο Άλσος, θα υπάρχει η πρό­βλεψη διαδραστικού συστήματος σήμανσης του πάρκου, που θα καθοδηγούν τον επισκέπτη στους χώρους και τις χρήσεις του και θα τον ενημερώνουν για την ιστορία του Σκοπευτηρίου.
  • Αναπτύσσεται περαιτέρω το πράσινο με τη φύτευση 180 νέων δέντρων, επιλεγμένων για την αντοχή, τα περιβαλλο­ντικά οφέλη και την καλαισθησία που προσφέρουν.
  • Ενισχύεται η πυρασφάλεια με τη δημιουργία δύο δεξα­μενών πυρόσβεσης μέσα στο Σκοπευτήριο.

Διαβεβαιώνουμε το λαό της πόλης και όσους καλοπρο­αίρετα ανησυχούν και απαντάμε στους «μύθους» που ελαφρά ή σκόπιμα στήνονται αυτό το διάστημα γύρω από το έργο της ανάπλασης:

Μύθος 1ος:
Τα έργα θα οδηγήσουν στο ανεξέλεγκτο κόψιμο δέντρων και θα επικρατήσει το τσιμέντο μέσα στο Πάρκο.

Η αλήθεια: Η κοπή αφορά αποκλειστικά ορισμένα δέντρα που εφάπτονται στα θεμέλια των ιστορικών κτιρίων του Χαράματος και των πρώην γραφείων της Σκοπευτικής και θέτουν σε κίνδυνο την στατικότητα και ασφάλεια τους. Επιπλέον, αρκετά από αυτά, λόγω πυκνής, άναρχης φύτευ­σης έχουν εμφανή ζητήματα ομαλούς ανάπτυξης ή είναι άρρωστα.
Η απομάκρυνσή τους κρίθηκε αναπόφευκτη από τους μελετητές και εγκρίθηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης.

Σε αντικατάστασή τους προβλέπεται στο πλαίσιο της ανά­πλασης η φύτευση 180 νέων φυλλοβόλων και αειθαλών δέντρων στο πάρκο του Σκοπευτηρίου, σε σημεία αραιής φύτευσης, ώστε με αυτόν τον τρόπο να υπάρξει ισοζύγιο χωρίς οικολογική ή αισθητική αλλοίωση.

Με την ολοκλήρωση των παρεμβάσεων θα αναβαθμιστεί αισθητικά και θα αξιοποιηθεί καλύτερα ο χώρος ανάμεσα στα δύο κτίρια που προβλέπεται να επαναχρησιμοποιηθούν για τις ανάγκες των κατοίκων της πόλης. Οποιαδήποτε παρέμβαση γίνεται στις υφιστάμενες κτιριακές εγκαταστάσεις και στο περίγραμμα αυτών, χωρίς να γίνονται επεκτάσεις με νέα κτίρια.

Μύθος 2ος:
Με τα έργα ανάπλασης του Σκοπευτηρίου καταργείται ή συρρικνώνεται η Παιδική Χαρά έναντι του Μουσείου ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης.

Η αλήθεια:
Τόσο η παιδική χαρά κάτω από το Μουσείο όσο και η παιδική χαρά δίπλα στην πλατεία των Διακοσίων Ηρώων, δεν επηρεάζονται από το έργο ανάπλασης και σε καμία περίπτωση δεν καταργούνται. Αντιθέτως η συντήρησή τους και το άνοιγμα της τελευταίας στο κοινό, βρίσκονται σε άμεση προτεραιότητα της Δημοτικής Αρχής που θα προχω­ρήσει άμεσα με ίδιες δαπάνες του Δήμου, ώστε να μπορούν να χρησιμοποιηθούν με ασφάλεια

Μύθος 3ος:
Το Σκοπευτήριο καλύτερα να μείνει ως έχει, δεν θα εξυπηρετήσει τους πολίτες καμία παρέμβαση.

Η ιστορική αλήθεια:
Οι αγώνες δεκαετιών του λαού της Καισαριανής επέφεραν ανά τα χρόνια απαραίτητες αλλαγές στον ιστορικό χώρο του Σκοπευτηρίου και δια­μόρφωσαν χώρους ζωτικής σημασίας για τις ανάγκες του, διασφαλίζοντας την ιστορική μνήμη και κληρονομιά. Καρποί αυτών είναι τα Σχολεία της πόλης, ο βιοκλιματικός Παιδικός Σταθμός, το Κέντρο Υγείας Παιδιού, το Κέντρο Συμβουλευτικής ΑΜΕΑ, η πλατεία των «200 ηρώων», ο κινηματογράφος «ΑΙΟΛΙΑ», το Μουσείο ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης, όλα παρεμβάσεις που έδεσαν αρμονικά τον φυσικό πλούτο του με τις ανάγκες του λαού της πόλης.

Μύθος 4ος:
Οι νέοι χώροι που θα δημιουργηθούν θα αξιοποιηθούν για επιχειρηματικά συμφέροντα και εμπορευμα­τοποίηση

Η αλήθεια:
Η δημοτική αρχή της «Λαϊκής Συσπείρωσης»,  που πρωτοστάτησε για δεκαετίες στους αγώνες του λαού της Καισαριανής για να στηθεί το Μνημείο των εκτελεσμένων στο θυσιαστήριο, να διαμορφωθούν το πάρκο και οι αθλητικές εγκαταστάσεις, να χτιστούν τα σχολεία της πόλης, να ανοίξει το Μουσείο της ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης και να ξεριζωθεί και το τελευταίο ίχνος της βέβηλης παρουσίας της Σκοπευτικής Εταιρείας, αποτελεί σε κάθε περίπτωση εγγύηση για την διασφάλιση και την προστασία του χαρα­κτήρα του χώρου!

Καμία εμπορική χρήση δεν προβλέπεται από την Δημοτική Αρχή με την ολοκλήρωση του έργου. Αντιθέτως από τις διεκδικήσεις του λαού, παραχωρούνται στον ίδιο το λαό νέοι, απαραίτητοι χώροι, άθλησης, ψυχαγωγίας, διάδοσης της ιστορίας και του πολιτισμού με σεβασμό στην ιστορική μνήμη και κληρονομιά.

αναδημοσίευση από την εφημερίδα Ζω2

Ακολουθήστε το Ατέχνως σε
Google News, Facebook και Twitter

Ατέχνως Καλές Διακοπές