Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Καναδάς: Συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις κατά των περιοριστικών μέτρων – Φόβοι για συμμετοχή ακροδεξιών

Συνεχίζονται για τρίτο εικοσιτετράωρο οι κινητοποιήσεις στον Καναδά ενάντια στον υποχρεωτικό εμβολιασμό και τα περιοριστικά μέτρα.

Πλήθος φορτηγών και βαρέων οχημάτων από όλη τη χώρα έφτασαν με κομβόι μέχρι την πρωτεύουσα Οττάβα, σχηματίζοντας μια τεράστια ουρά χιλιομέτρων που έχει ονομαστεί «Κομβόι της Ελευθερίας».

Κατά την διάρκεια του Σαββατοκύριακου η Οττάβα έγινε το επίκεντρο διαμαρτυρίας κατά των περιοριστικών μέτρων, που ξεκίνησε από τους οδηγούς φορτηγών που είναι αντίθετοι στην υποχρέωση να είναι εμβολιασμένοι προκειμένου να περάσουν τα σύνορα Καναδά- ΗΠΑ.

Την Κυριακή απέκλεισαν τον αυτοκινητόδρομο 4 νότια της Αλμπέρτα, στο δυτικό Καναδά, κοντά στα σύνορα με τις ΗΠΑ, από τον οποίο μεταφέρονται προϊόντα μεταξύ των δύο χωρών.

Χθες, Δευτέρα, η αστυνομία της Οττάβα επεσήμανε ότι βρίσκεται σε επαφή με τους διοργανωτές της κινητοποίησης, οι οποίοι είναι συνεργάσιμοι.

Ωστόσο η αστυνομία επεσήμανε ότι ανησυχεί για το γεγονός ότι οι κινητοποιήσεις έχουν προσελκύσει κάποιες ακροδεξιές ομάδες. Ανησυχία έχει προκαλέσει το γεγονός ότι την δυσαρέσκεια σημαντικού τμήματος του πληθυσμού για την πολιτική της κυβέρνησης στο θέμα της πανδημίας έχουν επιχειρήσει να εκμεταλλευτούν προς όφελος τους φασιστικές και νεοναζιστικές ομάδες.

Διαδηλωτής με την σημαία της «Συνομοσπονδίας» (σύμβολο ρατσισμού και φασισμού που έχει τις ρίζες της στον Αμερικανικό Εμφύλιο) κατά την διάρκεια κινητοποίησης στην Οττάβα.

Κατά την διάρκεια συνέντευξης του βουλευτή του Συντηρητικού Κόμματος Μάικλ Κούπερ, ο οποίος συμμετείχε στις κινητοποιήσεις, έκανε την εμφάνισή του διαδηλωτής που κρατούσε σημαία του Καναδά ζωγραφισμένη με σβάστικες.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ανάμεσα στους διαδηλωτές εντοπίστηκαν άτομα που έφεραν ναζιστικά και εθνικιστικά σύμβολα.

«Οι διαδηλώσεις αναμένεται να γίνουν μικρότερες από αύριο. Ωστόσο, θα χρειαστεί κάποιος χρόνος για να απομακρυνθούν τα αυτοκίνητα από το κέντρο της πόλης», ανακοίνωσε το δημοτικό συμβούλιο της Οττάβα, εκφράζοντας την αισιοδοξία ότι η κατάσταση θα αποκλιμακωθεί.

Θετικός στον κορονοϊό ο Τζαστίν Τριντό

Ο πρωθυπουργός του Καναδά Τζάστιν Τριντό ανακοίνωσε σήμερα, Δευτέρα, ότι διαγνώστηκε θετικός στον κορονοϊό χωρίς ωστόσο να έχει σοβαρά συμπτώματα.

«Αισθάνομαι καλά, θα συνεχίσω να εργάζομαι από απόσταση αυτή την εβδομάδα, σύμφωνα με τις συστάσεις της δημόσιας υγείας», έγραψε στο Twitter ο Καναδός πρωθυπουργός, ο οποίος πρόσφατα έκανε την τρίτη δόση του εμβολίου κατά της Covid-19.

Ο Τριντό τέθηκε σε απομόνωση την περασμένη εβδομάδα αφότου ένα από τα παιδιά του διαγνώστηκαν με Covid-19 αλλά τότε ένα rapid τεστ που έκανε βγήκε αρνητικό, όπως ο ίδιος δήλωσε στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Canadian Press.

Με πληροφορίες από CBC News, ΑΠΕ-ΜΠΕ, 902.gr.

«Τσε Γκεβάρα, πρεσβευτής της Επανάστασης», του Νίκου Μόττα