Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Πέθανε ο συνθέτης και μουσικός Νίκος Αντύπας

Την είδη­ση θανά­του του σπου­δαί­ου συν­θέ­τη και μου­σι­κού, Νίκου Αντύ­πα, γνω­στο­ποί­η­σε μέσω Instagram η Άλκη­στις Πρωτοψάλτη.

Ο Νίκος Αντύ­πας μπή­κε στην ελλη­νι­κή δισκο­γρα­φία αρχι­κά ως ντρά­μερ με τους Ιωνά­θαν, αργό­τε­ρα με το σχή­μα των Sunset και ύστε­ρα των διά­ση­μων Socrates.

Το 1985 έκα­νε αίσθη­ση με την κυκλο­φο­ρία «Ζεστά ποτά» των αδερ­φών Κατσι­μί­χα, σε ενορ­χή­στρω­ση δική του.

Το 1991 ανέ­λα­βε την ενορ­χή­στρω­ση του δίσκου «Μένω εκτός» της Ελευ­θε­ρί­ας Αρβα­νι­τά­κη. «Ο Νίκος δεν ενορ­χή­στρω­σε απλώς. Ανα-σύν­θε­σε. Αυτός είναι ο σωστός όρος για την παρου­σία του σ’ αυτον τον δίσκο» έγρα­φε η ερμη­νεύ­τρια στο ένθε­το του δίσκου.

Η δου­λειά, όμως, που σημά­δε­ψε την καριέ­ρα του ήταν ο δίσκος «Σαν ηφαί­στειο που ξυπνά», σε στί­χους Λίνας Νικο­λα­κο­πού­λου και με ερμη­νεύ­τρια την Πρω­το­ψάλ­τη. Το άλμπουμ γνώ­ρι­σε τερά­στια επι­τυ­χία ενώ το 1998 παρου­σιά­ζε­ται και με τη μορ­φή μου­σι­κής παρά­στα­σης σε σκη­νο­θε­σία Δημή­τρη Παπαϊωάννου.

Είχε προη­γη­θεί, το 1992, το επί­σης επι­τυ­χη­μέ­νο Δι’ ευχών, και πάλι με στί­χους της Λίνας Νικο­λα­κο­πού­λου, αυτή τη φορά με ερμη­νεύ­τρια τη Χαρού­λα Αλεξίου.

Ακο­λού­θη­σε, το 1994, το «Έϊ!» με την Χαρού­λα Αλε­ξί­ου, σε στί­χους του Λευ­τέ­ρη Παπα­δό­που­λου, του Άρη Δαβα­ρά­κη και της ίδιας της Αλεξίου.

Στην καριέ­ρα του συνερ­γά­στη­κε, είτε ως συν­θέ­της είτε ως ενορ­χη­στρω­τής, με τα μεγά­λα ονό­μα­τα της ελλη­νι­κής δισκο­γρα­φί­ας, μετα­ξύ άλλων τους Θάνο Μικρού­τσι­κο, Γιώρ­γο Ντα­λά­ρα, Νάνα Μού­σχου­ρη, Μαρι­νέλ­λα, Δημή­τρη Μπά­ση, Ελε­ω­νό­ρα Ζουγανέλη.

Γλώσ­σα λόγος γρα­φή – Το τρί­πτυ­χο της ανθρώ­πι­νης δόξας

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο