Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Κατεχόμενη Παλαιστίνη / Ισραήλ: Ασταμάτητοι οι δολοφονικοί βομβαρδισμοί από τον κατοχικό στρατό στη Λωρίδα της Γάζας

Ο κατοχικός ισραηλινός στρατός συνέχισε και χθες, για 19η μέρα, τους δολοφονικούς βομβαρδισμούς κατά των Παλαιστινίων στη Λωρίδα της Γάζας, σπέρνοντας τον όλεθρο.

Οπως ανακοίνωσε το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας στη Γάζα, οι νεκροί Παλαιστίνιοι από τους βομβαρδισμούς έφτασαν τους 6.456, εκ των οποίων 2.704 είναι παιδιά.

Οι τραυματίες έφτασαν τους 17.439, ενώ υπολογίζεται ότι παραμένουν εγκλωβισμένοι και μισοπεθαμένοι μέσα σε συντρίμμια περίπου 1.500 άμαχοι, ανάμεσά τους 630 παιδάκια.

Μεταξύ των χιλιάδων αθώων θυμάτων, από τις βόμβες του ισραηλινού στρατού έχουν σκοτωθεί και τουλάχιστον 38 εργαζόμενοι της υπηρεσίας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες (UNRWA), καθώς και πάνω από 20 δημοσιογράφοι και φωτορεπόρτερ.

Χθες σκοτώθηκαν επίσης η γυναίκα και τρία παιδιά του επικεφαλής των γραφείων του δικτύου «Al Jazeera» στη Γάζα, Ουαΐλ Νταχντούχ, με τον ίδιο να καταγγέλλει ότι το Ισραήλ εκδικήθηκε με αυτόν τον τρόπο για τις ανταποκρίσεις από τον παλαιστινιακό θύλακα.

Χαρακτηριστικό της δολοφονικής μανίας των ισραηλινών Ενόπλων Δυνάμεων είναι το γεγονός ότι έπληξαν με βόμβα ουρά ανθρώπων που περίμεναν να πάρουν ψωμί σε έναν από τους τρεις φούρνους που λειτουργούν σε ολόκληρη τη Γάζα, ενώ λίγο αργότερα ισραηλινές βόμβες έπεσαν δίπλα από σχολείο του ΟΗΕ στη Ράφα, στο οποίο είχαν βρει καταφύγιο 4.600 Παλαιστίνιοι άμαχοι, με απολογισμό έναν νεκρό και 44 τραυματίες.

Πολλαπλές και τραγικές συνέπειες από τον αποκλεισμό

 

Η έλλειψη καυσίμων, τροφίμων, νερού και βασικών ειδών επιβίωσης, εξαιτίας του απάνθρωπου αποκλεισμού που έχει επιβάλει η ισραηλινή κυβέρνηση, ανάγκασε τη UNRWA να περιορίσει στο ελάχιστο, από το βράδυ της Τετάρτης, την παροχή υπηρεσιών στους 2,3 εκατ. κατοίκους της Λωρίδας της Γάζας, ενώ το Ισραήλ εμποδίζει με κάθε τρόπο ακόμα και τη διέλευση φορτηγών με ανθρωπιστική βοήθεια από την Αίγυπτο στη Ράφα της Γάζας.

Σύμφωνα με το παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων WAFA, αργά προχθές το βράδυ κατάφεραν μετά βίας να περάσουν 8 φορτηγά με ανθρωπιστική βοήθεια, που δεν είναι καν σταγόνα στον ωκεανό των τεράστιων αναγκών που έχουν οι άμαχοι της Γάζας, δεδομένου ότι ακόμα και υπό κανονικές συνθήκες απαιτούνται τουλάχιστον 100 φορτηγά τη μέρα για τον ανεφοδιασμό του θύλακα. Στα ελάχιστα φορτηγά με βοήθεια που καταφέρνουν να περάσουν στη Γάζα δεν περιλαμβάνονται καθόλου καύσιμα…

Σχεδόν 600.000 εκτοπισμένοι Παλαιστίνιοι έχουν αναζητήσει καταφύγιο σε 150 εγκαταστάσεις της UNRWA στη Γάζα.

Τουλάχιστον 40 δομές της υπηρεσίας έχουν επηρεαστεί άσχημα από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς. Παράλληλα, σε καταφύγια της οργάνωσης φιλοξενείται τετραπλάσιος πληθυσμός ανθρώπων από όσους μπορούν να αντέξουν τα κτίρια.

Πολλοί κοιμούνται στους δρόμους, καθώς οι υπάρχουσες υποδομές είναι υπερπλήρεις.

Οι συνέπειες από την απουσία καυσίμων είναι τραγικές. Η ανώτερη αξιωματούχος του ΟΗΕ Λιν Χέιστινγκς δήλωσε προχθές στο Συμβούλιο Ασφαλείας ότι ο Οργανισμός διαθέτει 400.000 λίτρα καυσίμων σε φορτηγά στην Αίγυπτο, έτοιμα να αναχωρήσουν για τη Γάζα, τα οποία αρκούν για περίπου δυόμισι μέρες. Η Χέιστινγκς προειδοποίησε ότι αν δεν υπάρχουν καύσιμα, «αυτό σημαίνει ότι τα νοσοκομεία δεν λειτουργούν και δεν γίνεται αφαλάτωση του νερού».

«Πολλοί άνθρωποι πίνουν υφάλμυρα επιφανειακά ύδατα, αυξάνοντας τον κίνδυνο διάρροιας, χολέρας και άλλων προβλημάτων υγείας. Καλούμε το Ισραήλ να επαναφέρει τα επίπεδα νερού και ηλεκτρικού ρεύματος στα προ της σύγκρουσης επίπεδα και να συνεργαστεί μαζί μας ώστε να βρεθεί ασφαλής τρόπος να εισέλθουν καύσιμα στη Γάζα», τόνισε.

Ωστόσο ο Ντάνιελ Χαγκάρι, εκπρόσωπος του ισραηλινού κατοχικού στρατού, ξεκαθάρισε ότι «δεν θα εισέλθει πετρέλαιο στη Γάζα», με το πρόσχημα ότι «η Χαμάς κλέβει το πετρέλαιο για τις στρατιωτικές της υποδομές».

Ο στρατός του Ισραήλ πρότεινε την Τρίτη στον ΟΗΕ να ζητήσει από τη Χαμάς καύσιμα, με τον ισχυρισμό ότι η παλαιστινιακή οργάνωση διαθέτει περισσότερα από 500.000 λίτρα καυσίμων σε δεξαμενές στη Γάζα.

Τον εγκληματικό αποκλεισμό ανεφοδιασμού της περιοχής με καύσιμα κάλυψε πλήρως προχθές το βράδυ και ο εκπρόσωπος Τύπου του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας στον Λευκό Οίκο, Τζον Κίρμπι, χαρακτηρίζοντας «θεμιτή» την «ανησυχία» του Ισραήλ ότι τα καύσιμα ενδέχεται να πέσουν στα χέρια της Χαμάς. Για τα προσχήματα, περιορίστηκε να δηλώσει ότι παρ’ όλα αυτά θα πρέπει να περάσουν «κάποια καύσιμα για τους κατοίκους της Γάζας»…

Αναμονή Ισραήλ για τα πρόσθετα συστήματα αεράμυνας των ΗΠΑ

Στο μεταξύ, χθες η αμερικανική εφημερίδα «Wall Street Journal» ανέφερε ότι το Ισραήλ συμφώνησε να καθυστερήσει κι άλλο τη χερσαία επέμβαση στη Γάζα, μέχρι να φτάσουν στην περιοχή τα πρόσθετα συστήματα αεράμυνας των ΗΠΑ, για την προστασία των αμερικανικών βάσεων στη Μέση Ανατολή.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι Αμερικανοί στρατιωτικοί επιδίδονται σε «αγώνα δρόμου» για να αναπτύξουν άλλα 12 συστήματα αεράμυνας στην ευρύτερη περιοχή, μεταξύ άλλων για τα αμερικανικά στρατεύματα που υπηρετούν σε Ιράκ, Συρία, Κουβέιτ, Ιορδανία, Σαουδική Αραβία και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Αμερικανικές βάσεις σε Συρία και Ιράκ δέχτηκαν 13 επιθέσεις τις προηγούμενες μέρες, οι οποίες αποδίδονται σε δυνάμεις που έχουν συνεργασία με την Τεχεράνη (βλ. σχετικό θέμα).

Νέο διάγγελμα του Νετανιάχου

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπ. Νετανιάχου, σε έκτακτο διάγγελμα ισχυρίστηκε ότι αναλαμβάνει «πλήρως» την ευθύνη για τις επιθέσεις της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου, ενώ προανήγγειλε για άλλη μια φορά ότι επίκειται χερσαία επέμβαση στη Λωρίδα της Γάζας.

«Ολοι θα δώσουν απαντήσεις σε αυτήν τη συζήτηση – συμπεριλαμβανομένου εμού – μετά τον πόλεμο», είπε ο Νετανιάχου.

Υποστήριξε πως όλα τα μέλη της Χαμάς «είναι μελλοθάνατοι» και πως μαζί με τον υπουργό Αμυνας Γιοάβ Γκάλαντ, τον υπουργό άνευ χαρτοφυλακίου Μπένι Γκαντς, που συμμετέχει στο στενό επιτελείο που παίρνει τις αποφάσεις για τα επόμενα βήματα στον πόλεμο, και τους ανώτατους αξιωματικούς των Ενόπλων Δυνάμεων, «θα εργαστούν για να εξασφαλίσουν ότι ο πόλεμος αυτός θα συνεχιστεί μέχρι τη νίκη, χωρίς πολιτικές σκέψεις».

«Ετοιμαζόμαστε για χερσαία επέμβαση. Δεν θα μοιραστώ όμως μαζί σας τις λεπτομέρειες για το πώς θα γίνει και τι είδους επιχείρηση θα είναι», ανέφερε χαρακτηριστικά, ενώ στη συνέχεια κάλεσε τους Ισραηλινούς πολίτες «να φέρουν όπλα».

Στο μεταξύ, εντείνονται και οι διαπραγματεύσεις για την απελευθέρωση των περίπου 220 ομήρων που κρατούνται στη Γάζα από τη Χαμάς και την «Ισλαμική Τζιχάντ», με το Κατάρ να αναλαμβάνει ρόλο διαμεσολαβητή.

Παράλληλα, στο φόντο της δραματικής κλιμάκωσης των ισραηλινών βομβαρδισμών στη Γάζα, η Χαμάς απαντά με εκτοξεύσεις ρουκετών και πυραύλων. Χθες προχώρησε στην εκτόξευση πυραύλου στην τουριστική πόλη Εϊλάτ, που βρίσκεται στον Κόλπο της Ακαμπα, στο νότιο Ισραήλ, σε απόσταση 220 χιλιομέτρων από τη Λωρίδα της Γάζας.

Κλιμάκωση της κατοχικής βίας και στη Δυτική Οχθη

Η κατάσταση από τις ισραηλινές επιθέσεις επιδεινώνεται καθημερινά και στην κατεχόμενη Δυτική Οχθη.

Το σαουδαραβικό δίκτυο «Αλ Αραμπίγια» μετέδωσε χθες ότι από τις 7 Οκτωβρίου τουλάχιστον 103 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί από ισραηλινά πυρά, μεταξύ τους και 30 παιδιά, και τουλάχιστον άλλοι 1.828 έχουν τραυματιστεί.

Στο πλαίσιο επιχειρήσεων του ισραηλινού στρατού συνελήφθησαν μέσα σε 19 μέρες τουλάχιστον 1.215 Παλαιστίνιοι, μεταξύ τους αρκετοί έφηβοι.

Οι επιδρομές κατοχικών δυνάμεων σε πόλεις της Δυτικής Οχθης είναι σχεδόν καθημερινές, όπως καθημερινές είναι και οι προκλητικές εγκληματικές επιθέσεις Εβραίων εποίκων, με τις πλάτες του στρατού, σε βάρος αθώων πολιτών, κυρίως ηλικιωμένων, παιδιών ή αγροτών.

Δεκάδες έποικοι από την περιοχή Γιτζχάρ εισέβαλαν χθες το απόγευμα στο παρακείμενο παλαιστινιακό χωριό Μπουρίν και επιτέθηκαν σε αγρότες, βάζοντας φωτιά στα αυτοκίνητα και στα αγροτικά τους οχήματα, και κάνοντας βανδαλισμούς και κλοπές μηχανημάτων και σοδειάς.