Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

«Σχολή» στην παραπληροφόρηση

Σε και­ρούς πολέ­μου και όξυν­σης των αντα­γω­νι­σμών, η πρε­σβεία των ΗΠΑ στην Ελλά­δα ανα­βαθ­μί­ζει τους μηχα­νι­σμούς για την πιο άμε­ση και ευρεία δια­σπο­ρά της προ­πα­γάν­δας της. Χαρα­κτη­ρι­στι­κό παρά­δειγ­μα απο­τε­λεί το «News Literacy Center» (Κέντρο Ειδη­σε­ο­γρα­φι­κής Παι­δεί­ας), μια οργά­νω­ση που δίνει …αγώ­να ενά­ντια στην παρα­πλη­ρο­φό­ρη­ση, σε συνερ­γα­σία με την πρε­σβεία. Το παρα­μά­γα­ζο αυτό ετοι­μά­ζε­ται να εκδώ­σει το πρώ­το «newsletter για την παρα­πλη­ρο­φό­ρη­ση», στο πλαί­σιο ενός προ­γράμ­μα­τος που περι­λαμ­βά­νει 14 τέτοια «ενη­με­ρω­τι­κά δελ­τία», με θέμα «Εξα­κρι­βω­μέ­νες Πλη­ρο­φο­ρί­ες Ενα­ντί­ον της Παρα­πλη­ρο­φό­ρη­σης: Η περί­πτω­ση της Ουκρα­νί­ας». Σε συνερ­γα­σία με τις 5 «αμε­ρι­κα­νι­κές γωνιές» που λει­τουρ­γούν σε Ξάν­θη, Βέροια, Σπάρ­τη, Κέρ­κυ­ρα και Θεσ­σα­λο­νί­κη, τα ενη­με­ρω­τι­κά δελ­τία θα δια­νέ­μο­νται μέσω email ή σε δια­δι­κτυα­κές συναντήσεις.

* * *

«Η ρωσι­κή εισβο­λή στην Ουκρα­νία θα είναι το βασι­κό θέμα για το οποίο θα εξε­τα­στούν και ανα­λυ­θούν οι τρό­ποι παρα­πλη­ρο­φό­ρη­σης και προ­πα­γάν­δας από πολι­τι­κούς — κυρί­ως — φορείς, καθώς και η μελέ­τη συγκε­κρι­μέ­νων περι­πτώ­σε­ων», ανα­φέ­ρε­ται σε σχε­τι­κό δημο­σί­ευ­μα. «Το προ­σφε­ρό­με­νο υλι­κό θα στο­χεύ­ει στην ανά­δει­ξη της παρα­ποί­η­σης σύγ­χρο­νων και ιστο­ρι­κών γεγο­νό­των, στα προ­πα­γαν­δι­στι­κά αφη­γή­μα­τα, στον εντο­πι­σμό και την ανά­λυ­ση τεχνι­κών χει­ρα­γώ­γη­σης, αλλά και σε σύντο­μες συμβουλές/οδηγούς (media literacy — ειδη­σε­ο­γρα­φι­κής παι­δεί­ας) για να απο­φύ­γου­με την παρα­πλά­νη­ση καθώς και προ­τά­σεις αξιό­πι­στων πηγών. Το πρό­γραμ­μα συμπλη­ρώ­νε­ται με προ­γραμ­μα­τι­σμέ­νες, ζωντα­νές δια­δι­κτυα­κές συζη­τή­σεις και με μία διά ζώσης συνά­ντη­ση στο Thessaloniki Techlab με κεντρι­κό ομι­λη­τή τον ιδρυ­τή του factchecker.gr (…)».

* * *

Καμιά απο­ρία δεν υπάρ­χει βέβαια για το τι θα γρά­φει το δελ­τίο της πρε­σβεί­ας. Ο πόλε­μος ΝΑΤΟ — Ρωσί­ας στην Ουκρα­νία έχει προ­σφέ­ρει άπει­ρο υλι­κό στα ΜΜΕ και στο δια­δί­κτυο από τις αμε­ρι­κα­νο­ΝΑ­ΤΟι­κές και ουκρα­νι­κές υπη­ρε­σί­ες για να στη­ρί­ξουν την προ­πα­γάν­δα τους, που δεν χωρά­ει ούτε σε 1.014 newsletters, όχι στα 14 που ετοι­μά­ζουν η πρε­σβεία και τα επι­τε­λεία της. Για παρά­δειγ­μα, σχε­δόν ενά­μι­σης χρό­νος έχει περά­σει από την περί­φη­μη «σφα­γή στην Μπού­τσα», στα περί­χω­ρα του Κιέ­βου, αλλά το τι και πώς έγι­νε παρα­μέ­νει «γκρί­ζα ζώνη», με την ευρω­α­τλα­ντι­κή προ­πα­γάν­δα να ανα­μα­σά την εκδο­χή της, η οποία δέχε­ται τερά­στια αμφι­σβή­τη­ση από παντού. Για να αντι­λη­φθεί όμως κανείς το μέγε­θος της «μπίζ­νας» που στή­νει η πρε­σβεία, θυμί­ζου­με ότι δεν είναι η πρώ­τη φορά που με την προ­πα­γάν­δα της προ­σπα­θεί να θολώ­σει και να δια­στρε­βλώ­σει τα πραγ­μα­τι­κά γεγο­νό­τα, ακό­μα και να ανα­θε­ω­ρή­σει σημα­ντι­κές στιγ­μές της Ιστο­ρί­ας, για να «ξεπλύ­νει» τα ιμπε­ρια­λι­στι­κά εγκλή­μα­τα των ΗΠΑ — ΝΑΤΟ — ΕΕ.

* * *

Μια τέτοια περί­πτω­ση είναι το συνέ­δριο που οργά­νω­σαν το 2021 στη Θεσ­σα­λο­νί­κη η πρε­σβεία, μαζί με το παρα­μά­γα­ζο «Digital Communication Network Southeast Europe Hub (DCN — SEE)», με καλε­σμέ­νο έναν ανώ­τε­ρο σύμ­βου­λο του Στέιτ Ντι­πάρ­τμεντ, τον οποίο παρου­σί­α­σαν ως «κορυ­φαίο ειδι­κό» στον τομέα της «αντι­με­τώ­πι­σης της παρα­πλη­ρο­φό­ρη­σης». Ενα από τα «ψέμα­τα» που …ξεσκέ­πα­σε ο Αμε­ρι­κα­νός αξιω­μα­τού­χος, ήταν οι δολο­φο­νι­κές συνέ­πειες από τη χρή­ση βομ­βών με απε­μπλου­τι­σμέ­νο ουρά­νιο στη Γιου­γκο­σλα­βία. Ο «ειδι­κός» χαρα­κτή­ρι­σε «φήμες» τη χρη­σι­μο­ποί­η­ση τέτοιων βλη­μά­των από το ΝΑΤΟ και τις ΗΠΑ και «ευρέ­ως δια­δε­δο­μέ­νο μύθο» τις σοβα­ρές συνέ­πειες στον πλη­θυ­σμό. Με άλλα λόγια, κανέ­να έγκλη­μα δεν διέ­πρα­ξαν οι ΗΠΑ, όταν επί 78 μερό­νυ­χτα βομ­βάρ­δι­ζαν την ενιαία Γιου­γκο­σλα­βία, με στό­χο τη συντρι­βή και τον δια­με­λι­σμό της. Οσο για τις 420.000 βόμ­βες, πυραύ­λους και βλή­μα­τα που «άδεια­σαν» στη Γιου­γκο­σλα­βία τα αμε­ρι­κα­νο­ΝΑ­ΤΟι­κά μαχη­τι­κά, καμιά τους δεν περιεί­χε απε­μπλου­τι­σμέ­νο ουρά­νιο, σύμ­φω­να με όσα απο­φάν­θη­κε ο σύμ­βου­λος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

* * *

Οι εγγρα­φές στο πρό­γραμ­μα της αμε­ρι­κά­νι­κης πρε­σβεί­ας και των «γωνιών» της ξεκί­νη­σαν δύο μόλις μέρες πριν από την 7η Οκτώ­βρη. Ετσι, δεν πρό­λα­βε να εντά­ξει και το «ξέπλυ­μα» της ισραη­λι­νής κατο­χής, στην οποία συστη­μα­τι­κά επι­δί­δε­ται η αμε­ρι­κα­νο­ΝΑ­ΤΟι­κή προ­πα­γάν­δα, μαζί με την αθώ­ω­ση των εγκλη­μά­των σε βάρος του Παλαι­στι­νια­κού λαού. Είναι όμως βέβαιο ότι ένα από τα πολ­λά newsletters που θα ακο­λου­θή­σουν θα περι­λαμ­βά­νουν μπό­λι­κο υλι­κό, απ’ αυτό που συγκε­ντρώ­νουν ή παρά­γουν οι υπη­ρε­σί­ες του Ισρα­ήλ και των Ευρω­α­τλα­ντι­κών συμ­μά­χων του, δημιουρ­γώ­ντας «σχο­λή» στην κατα­σκευή και δια­σπο­ρά fake news σε όλο τον κόσμο.

Πηγή: Ριζο­σπά­στης

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο