Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Κατεχόμενη Παλαιστίνη / Ισραήλ: Ασταμάτητοι οι δολοφονικοί βομβαρδισμοί από τον κατοχικό στρατό στη Λωρίδα της Γάζας

Ο κατο­χι­κός ισραη­λι­νός στρα­τός συνέ­χι­σε και χθες, για 19η μέρα, τους δολο­φο­νι­κούς βομ­βαρ­δι­σμούς κατά των Παλαι­στι­νί­ων στη Λωρί­δα της Γάζας, σπέρ­νο­ντας τον όλεθρο.

Οπως ανα­κοί­νω­σε το παλαι­στι­νια­κό υπουρ­γείο Υγεί­ας στη Γάζα, οι νεκροί Παλαι­στί­νιοι από τους βομ­βαρ­δι­σμούς έφτα­σαν τους 6.456, εκ των οποί­ων 2.704 είναι παι­διά.

Οι τραυ­μα­τί­ες έφτα­σαν τους 17.439, ενώ υπο­λο­γί­ζε­ται ότι παρα­μέ­νουν εγκλω­βι­σμέ­νοι και μισο­πε­θα­μέ­νοι μέσα σε συντρίμ­μια περί­που 1.500 άμα­χοι, ανά­με­σά τους 630 παιδάκια.

Μετα­ξύ των χιλιά­δων αθώ­ων θυμά­των, από τις βόμ­βες του ισραη­λι­νού στρα­τού έχουν σκο­τω­θεί και του­λά­χι­στον 38 εργα­ζό­με­νοι της υπη­ρε­σί­ας του ΟΗΕ για τους πρό­σφυ­γες (UNRWA), καθώς και πάνω από 20 δημο­σιο­γρά­φοι και φωτορεπόρτερ.

Χθες σκο­τώ­θη­καν επί­σης η γυναί­κα και τρία παι­διά του επι­κε­φα­λής των γρα­φεί­ων του δικτύ­ου «Al Jazeera» στη Γάζα, Ουα­ΐλ Ντα­χντούχ, με τον ίδιο να καταγ­γέλ­λει ότι το Ισρα­ήλ εκδι­κή­θη­κε με αυτόν τον τρό­πο για τις αντα­πο­κρί­σεις από τον παλαι­στι­νια­κό θύλακα.

Χαρα­κτη­ρι­στι­κό της δολο­φο­νι­κής μανί­ας των ισραη­λι­νών Ενό­πλων Δυνά­με­ων είναι το γεγο­νός ότι έπλη­ξαν με βόμ­βα ουρά ανθρώ­πων που περί­με­ναν να πάρουν ψωμί σε έναν από τους τρεις φούρ­νους που λει­τουρ­γούν σε ολό­κλη­ρη τη Γάζα, ενώ λίγο αργό­τε­ρα ισραη­λι­νές βόμ­βες έπε­σαν δίπλα από σχο­λείο του ΟΗΕ στη Ράφα, στο οποίο είχαν βρει κατα­φύ­γιο 4.600 Παλαι­στί­νιοι άμα­χοι, με απο­λο­γι­σμό έναν νεκρό και 44 τραυματίες.

Πολ­λα­πλές και τρα­γι­κές συνέ­πειες από τον αποκλεισμό

 

Η έλλει­ψη καυ­σί­μων, τρο­φί­μων, νερού και βασι­κών ειδών επι­βί­ω­σης, εξαι­τί­ας του απάν­θρω­που απο­κλει­σμού που έχει επι­βά­λει η ισραη­λι­νή κυβέρ­νη­ση, ανά­γκα­σε τη UNRWA να περιο­ρί­σει στο ελά­χι­στο, από το βρά­δυ της Τετάρ­της, την παρο­χή υπη­ρε­σιών στους 2,3 εκατ. κατοί­κους της Λωρί­δας της Γάζας, ενώ το Ισρα­ήλ εμπο­δί­ζει με κάθε τρό­πο ακό­μα και τη διέ­λευ­ση φορ­τη­γών με ανθρω­πι­στι­κή βοή­θεια από την Αίγυ­πτο στη Ράφα της Γάζας.

Σύμ­φω­να με το παλαι­στι­νια­κό πρα­κτο­ρείο ειδή­σε­ων WAFA, αργά προ­χθές το βρά­δυ κατά­φε­ραν μετά βίας να περά­σουν 8 φορ­τη­γά με ανθρω­πι­στι­κή βοή­θεια, που δεν είναι καν στα­γό­να στον ωκε­α­νό των τερά­στιων ανα­γκών που έχουν οι άμα­χοι της Γάζας, δεδο­μέ­νου ότι ακό­μα και υπό κανο­νι­κές συν­θή­κες απαι­τού­νται του­λά­χι­στον 100 φορ­τη­γά τη μέρα για τον ανε­φο­δια­σμό του θύλα­κα. Στα ελά­χι­στα φορ­τη­γά με βοή­θεια που κατα­φέρ­νουν να περά­σουν στη Γάζα δεν περι­λαμ­βά­νο­νται καθό­λου καύσιμα…

Σχε­δόν 600.000 εκτο­πι­σμέ­νοι Παλαι­στί­νιοι έχουν ανα­ζη­τή­σει κατα­φύ­γιο σε 150 εγκα­τα­στά­σεις της UNRWA στη Γάζα.

Του­λά­χι­στον 40 δομές της υπη­ρε­σί­ας έχουν επη­ρε­α­στεί άσχη­μα από τους ισραη­λι­νούς βομ­βαρ­δι­σμούς. Παράλ­λη­λα, σε κατα­φύ­για της οργά­νω­σης φιλο­ξε­νεί­ται τετρα­πλά­σιος πλη­θυ­σμός ανθρώ­πων από όσους μπο­ρούν να αντέ­ξουν τα κτίρια.

Πολ­λοί κοι­μού­νται στους δρό­μους, καθώς οι υπάρ­χου­σες υπο­δο­μές είναι υπερπλήρεις.

Οι συνέ­πειες από την απου­σία καυ­σί­μων είναι τρα­γι­κές. Η ανώ­τε­ρη αξιω­μα­τού­χος του ΟΗΕ Λιν Χέι­στινγκς δήλω­σε προ­χθές στο Συμ­βού­λιο Ασφα­λεί­ας ότι ο Οργα­νι­σμός δια­θέ­τει 400.000 λίτρα καυ­σί­μων σε φορ­τη­γά στην Αίγυ­πτο, έτοι­μα να ανα­χω­ρή­σουν για τη Γάζα, τα οποία αρκούν για περί­που δυό­μι­σι μέρες. Η Χέι­στινγκς προει­δο­ποί­η­σε ότι αν δεν υπάρ­χουν καύ­σι­μα, «αυτό σημαί­νει ότι τα νοσο­κο­μεία δεν λει­τουρ­γούν και δεν γίνε­ται αφα­λά­τω­ση του νερού».

«Πολ­λοί άνθρω­ποι πίνουν υφάλ­μυ­ρα επι­φα­νεια­κά ύδα­τα, αυξά­νο­ντας τον κίν­δυ­νο διάρ­ροιας, χολέ­ρας και άλλων προ­βλη­μά­των υγεί­ας. Καλού­με το Ισρα­ήλ να επα­να­φέ­ρει τα επί­πε­δα νερού και ηλε­κτρι­κού ρεύ­μα­τος στα προ της σύγκρου­σης επί­πε­δα και να συνερ­γα­στεί μαζί μας ώστε να βρε­θεί ασφα­λής τρό­πος να εισέλ­θουν καύ­σι­μα στη Γάζα», τόνισε.

Ωστό­σο ο Ντά­νιελ Χαγκά­ρι, εκπρό­σω­πος του ισραη­λι­νού κατο­χι­κού στρα­τού, ξεκα­θά­ρι­σε ότι «δεν θα εισέλ­θει πετρέ­λαιο στη Γάζα», με το πρό­σχη­μα ότι «η Χαμάς κλέ­βει το πετρέ­λαιο για τις στρα­τιω­τι­κές της υποδομές».

Ο στρα­τός του Ισρα­ήλ πρό­τει­νε την Τρί­τη στον ΟΗΕ να ζητή­σει από τη Χαμάς καύ­σι­μα, με τον ισχυ­ρι­σμό ότι η παλαι­στι­νια­κή οργά­νω­ση δια­θέ­τει περισ­σό­τε­ρα από 500.000 λίτρα καυ­σί­μων σε δεξα­με­νές στη Γάζα.

Τον εγκλη­μα­τι­κό απο­κλει­σμό ανε­φο­δια­σμού της περιο­χής με καύ­σι­μα κάλυ­ψε πλή­ρως προ­χθές το βρά­δυ και ο εκπρό­σω­πος Τύπου του Συμ­βου­λί­ου Εθνι­κής Ασφά­λειας στον Λευ­κό Οίκο, Τζον Κίρ­μπι, χαρα­κτη­ρί­ζο­ντας «θεμι­τή» την «ανη­συ­χία» του Ισρα­ήλ ότι τα καύ­σι­μα ενδέ­χε­ται να πέσουν στα χέρια της Χαμάς. Για τα προ­σχή­μα­τα, περιο­ρί­στη­κε να δηλώ­σει ότι παρ’ όλα αυτά θα πρέ­πει να περά­σουν «κάποια καύ­σι­μα για τους κατοί­κους της Γάζας»…

Ανα­μο­νή Ισρα­ήλ για τα πρό­σθε­τα συστή­μα­τα αερά­μυ­νας των ΗΠΑ

Στο μετα­ξύ, χθες η αμε­ρι­κα­νι­κή εφη­με­ρί­δα «Wall Street Journal» ανέ­φε­ρε ότι το Ισρα­ήλ συμ­φώ­νη­σε να καθυ­στε­ρή­σει κι άλλο τη χερ­σαία επέμ­βα­ση στη Γάζα, μέχρι να φτά­σουν στην περιο­χή τα πρό­σθε­τα συστή­μα­τα αερά­μυ­νας των ΗΠΑ, για την προ­στα­σία των αμε­ρι­κα­νι­κών βάσε­ων στη Μέση Ανατολή.

Σύμ­φω­να με το δημο­σί­ευ­μα, οι Αμε­ρι­κα­νοί στρα­τιω­τι­κοί επι­δί­δο­νται σε «αγώ­να δρό­μου» για να ανα­πτύ­ξουν άλλα 12 συστή­μα­τα αερά­μυ­νας στην ευρύ­τε­ρη περιο­χή, μετα­ξύ άλλων για τα αμε­ρι­κα­νι­κά στρα­τεύ­μα­τα που υπη­ρε­τούν σε Ιράκ, Συρία, Κου­βέιτ, Ιορ­δα­νία, Σαου­δι­κή Αρα­βία και Ηνω­μέ­να Αρα­βι­κά Εμιράτα.

Αμε­ρι­κα­νι­κές βάσεις σε Συρία και Ιράκ δέχτη­καν 13 επι­θέ­σεις τις προη­γού­με­νες μέρες, οι οποί­ες απο­δί­δο­νται σε δυνά­μεις που έχουν συνερ­γα­σία με την Τεχε­ρά­νη (βλ. σχε­τι­κό θέμα).

Νέο διάγ­γελ­μα του Νετανιάχου

Ο Ισραη­λι­νός πρω­θυ­πουρ­γός, Μπ. Νετα­νιά­χου, σε έκτα­κτο διάγ­γελ­μα ισχυ­ρί­στη­κε ότι ανα­λαμ­βά­νει «πλή­ρως» την ευθύ­νη για τις επι­θέ­σεις της Χαμάς στις 7 Οκτω­βρί­ου, ενώ προ­α­νήγ­γει­λε για άλλη μια φορά ότι επί­κει­ται χερ­σαία επέμ­βα­ση στη Λωρί­δα της Γάζας.

«Ολοι θα δώσουν απα­ντή­σεις σε αυτήν τη συζή­τη­ση — συμπε­ρι­λαμ­βα­νο­μέ­νου εμού — μετά τον πόλε­μο», είπε ο Νετανιάχου.

Υπο­στή­ρι­ξε πως όλα τα μέλη της Χαμάς «είναι μελ­λο­θά­να­τοι» και πως μαζί με τον υπουρ­γό Αμυ­νας Γιο­άβ Γκά­λαντ, τον υπουρ­γό άνευ χαρ­το­φυ­λα­κί­ου Μπέ­νι Γκαντς, που συμ­με­τέ­χει στο στε­νό επι­τε­λείο που παίρ­νει τις απο­φά­σεις για τα επό­με­να βήμα­τα στον πόλε­μο, και τους ανώ­τα­τους αξιω­μα­τι­κούς των Ενό­πλων Δυνά­με­ων, «θα εργα­στούν για να εξα­σφα­λί­σουν ότι ο πόλε­μος αυτός θα συνε­χι­στεί μέχρι τη νίκη, χωρίς πολι­τι­κές σκέψεις».

«Ετοι­μα­ζό­μα­στε για χερ­σαία επέμ­βα­ση. Δεν θα μοι­ρα­στώ όμως μαζί σας τις λεπτο­μέ­ρειες για το πώς θα γίνει και τι είδους επι­χεί­ρη­ση θα είναι», ανέ­φε­ρε χαρα­κτη­ρι­στι­κά, ενώ στη συνέ­χεια κάλε­σε τους Ισραη­λι­νούς πολί­τες «να φέρουν όπλα».

Στο μετα­ξύ, εντεί­νο­νται και οι δια­πραγ­μα­τεύ­σεις για την απε­λευ­θέ­ρω­ση των περί­που 220 ομή­ρων που κρα­τού­νται στη Γάζα από τη Χαμάς και την «Ισλα­μι­κή Τζι­χάντ», με το Κατάρ να ανα­λαμ­βά­νει ρόλο διαμεσολαβητή.

Παράλ­λη­λα, στο φόντο της δρα­μα­τι­κής κλι­μά­κω­σης των ισραη­λι­νών βομ­βαρ­δι­σμών στη Γάζα, η Χαμάς απα­ντά με εκτο­ξεύ­σεις ρου­κε­τών και πυραύ­λων. Χθες προ­χώ­ρη­σε στην εκτό­ξευ­ση πυραύ­λου στην του­ρι­στι­κή πόλη Εϊλάτ, που βρί­σκε­ται στον Κόλ­πο της Ακα­μπα, στο νότιο Ισρα­ήλ, σε από­στα­ση 220 χιλιο­μέ­τρων από τη Λωρί­δα της Γάζας.

Κλι­μά­κω­ση της κατο­χι­κής βίας και στη Δυτι­κή Οχθη

Η κατά­στα­ση από τις ισραη­λι­νές επι­θέ­σεις επι­δει­νώ­νε­ται καθη­με­ρι­νά και στην κατε­χό­με­νη Δυτι­κή Οχθη.

Το σαου­δα­ρα­βι­κό δίκτυο «Αλ Αρα­μπί­για» μετέ­δω­σε χθες ότι από τις 7 Οκτω­βρί­ου του­λά­χι­στον 103 Παλαι­στί­νιοι έχουν σκο­τω­θεί από ισραη­λι­νά πυρά, μετα­ξύ τους και 30 παι­διά, και του­λά­χι­στον άλλοι 1.828 έχουν τραυματιστεί.

Στο πλαί­σιο επι­χει­ρή­σε­ων του ισραη­λι­νού στρα­τού συνε­λή­φθη­σαν μέσα σε 19 μέρες του­λά­χι­στον 1.215 Παλαι­στί­νιοι, μετα­ξύ τους αρκε­τοί έφηβοι.

Οι επι­δρο­μές κατο­χι­κών δυνά­με­ων σε πόλεις της Δυτι­κής Οχθης είναι σχε­δόν καθη­με­ρι­νές, όπως καθη­με­ρι­νές είναι και οι προ­κλη­τι­κές εγκλη­μα­τι­κές επι­θέ­σεις Εβραί­ων εποί­κων, με τις πλά­τες του στρα­τού, σε βάρος αθώ­ων πολι­τών, κυρί­ως ηλι­κιω­μέ­νων, παι­διών ή αγροτών.

Δεκά­δες έποι­κοι από την περιο­χή Γιτζ­χάρ εισέ­βα­λαν χθες το από­γευ­μα στο παρα­κεί­με­νο παλαι­στι­νια­κό χωριό Μπου­ρίν και επι­τέ­θη­καν σε αγρό­τες, βάζο­ντας φωτιά στα αυτο­κί­νη­τα και στα αγρο­τι­κά τους οχή­μα­τα, και κάνο­ντας βαν­δα­λι­σμούς και κλο­πές μηχα­νη­μά­των και σοδειάς.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο