Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Κιμ Γιονγκ Ουν: Δεν επιβεβαιώνονται οι φήμες για «σοβαρό πρόβλημα» της υγείας του

Νοτιοκορεάτες και κινέζοι αξιωματούχοι υποβάθμισαν σήμερα τις πληροφορίες που δημοσιεύθηκαν σε διεθνή μέσα (κυρίως των ΗΠΑ και της Ευρώπης) σύμφωνα με τις οποίες η ζωή του ηγέτη της Λαϊκής Δημοκρατίας της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν βρίσκεται σε «σοβαρό κίνδυνο» έπειτα από καρδιοχειρουργική επέμβαση στην οποία υποβλήθηκε.

Την «είδηση» περί σοβαρής ασθένειας του Κιμ Γιονγκ Ουν φέρεται πως διακινήθηκε από την ενημερωτική ιστοσελίδα Daily NK, την οποία διαχειρίζονται βορειοκορεάτες «αντιφρονούντες» με βάση τη Σεούλ. Η ιστοσελίδα επικαλέστηκε ανώνυμη πηγή από τη Β. Κορέα, αναφέροντας πως η υγεία του 36χρονου ηγέτη βρίσκεται σε κίνδυνο.

Στο… χορό των φημών μπήκαν και αμερικανικά μέσα, με το CNN να μεταδίδει, επικαλούμενο έναν αμερικανό αξιωματούχο με άμεση γνώση του ζητήματος, ότι η Ουάσινγκτον «παρακολουθεί τις πληροφορίες»ου θέλουν τον Κιμ να είναι σοβαρά μετά την επέμβαση. Το πρακτορείο Bloomberg από την πλευρά του, επικαλούμενο έναν αμερικανό αξιωματούχο που διατήρησε την ανωνυμία του, μετέδωσε ότι ο Λευκός Οίκος πληροφορήθηκε πως η υγεία του Κιμ επιδεινώθηκε μετά το χειρουργείο.

Ωστόσο, δύο νοτιοκορεάτες κυβερνητικοί αξιωματούχοι διέψευσαν το ρεπορτάζ του CNN χωρίς να διευκρινίσουν αν ο Κιμ υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση. Το προεδρικό μέγαρο (Μπλε Οίκος) της Σεούλ ανέφερε ότι δεν υπάρχουν ασυνήθιστες ενδείξεις που να προέρχονται από τη Βόρεια Κορέα.

Το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων KCNA, στα σημερινά του τηλεγραφήματα, δεν μετέδωσε κάτι που να αποτελεί ένδειξη του πού βρίσκεται ο Κιμ, αλλά ανέφερε ότι ο ηγέτης έστειλε δώρα σε διακεκριμένους πολίτες της χώρας για τα γενέθλιά τους. Ένας αξιωματούχος του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας, που διαχειρίζεται θέματα τα οποία αφορούν τη Βόρεια Κορέα, δήλωσε στο Reuters ότι δεν θεωρεί πως ο Κιμ είναι σοβαρά άρρωστος. 

Ο εκπρόσωπος του κινεζικού ΥΠΕΞ Γκενγκ Σουάνγκ είπε ότι το Πεκίνο είναι ενήμερο για τα ρεπορτάζ σχετικά με την υγεία του Κιμ, αλλά ότι δεν γνωρίζει την πηγή τους χωρίς να σχολιάσει το αν διαθέτει πληροφορίες για το θέμα.

Οι φήμες για την υγεία του βορειοκορεάτη ηγέτη εντάθηκαν όταν ο ίδιος δεν εμφανίστηκε σε εκδήλωση για τα γενέθλια του παππού του, Κιμ Ιλ Σονγκ, στις 15 Απρίλη. Έκτοτε, συνεχίζεται η παραφιλολογία δυτικών μέσων ενημέρωσης για την πιθανή διαδοχή στην ηγεσία του ασιατικού κράτους.