Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Η Ταινιοθήκη της Ελλάδος συνεχίζει και τον Μάιο τις διαδικτυακές προβολές της: Έξι ταινίες, τρία ντοκιμαντέρ

Η Ται­νιο­θή­κη της Ελλά­δος συνε­χί­ζει τις δια­δι­κτυα­κές της προ­βο­λές έως και τον Μάιο. Σήμε­ρα Τρί­τη 21/4 και αύριο Τετάρ­τη 22/4 στις 8.00 μ.μ. προ­βάλ­λει την «Κοι­νω­νι­κή Σαπί­λα» (Στέ­λιος Τατα­σό­που­λος, 1932) με την οποία ολο­κλη­ρώ­νει το δια­δι­κτυα­κό αφιέ­ρω­μα στον βωβό και τον πρώ­ι­μο ομι­λού­ντα κινηματογράφο.

Από την Πέμ­πτη 23/4 σει­ρά παίρ­νουν ται­νί­ες-ορό­ση­μα στο μετα­πο­λε­μι­κό ελλη­νι­κό σινε­μά, που απλώ­νο­νται από τη δεκα­ε­τία του ’40 και φτά­νουν μέχρι τα χρό­νια της δικτα­το­ρί­ας, τη μετα­πο­λί­τευ­ση, και τα τέλη του ’80. Ο δεύ­τε­ρος αυτός κύκλος με σπά­νια παιγ­μέ­νες ται­νί­ες του μετα­πο­λε­μι­κού κινη­μα­το­γρά­φου ξεκι­νά με τη ρομα­ντι­κή και περι­πε­τειώ­δη ται­νία «Άννα Ροδί­τη» (1948) των Γιάν­νη Φιλίπ­που, Μιχά­λη Γαζιά­δη, 1948), από τις πρώ­τες ελλη­νι­κές μετα­πο­λε­μι­κές παραγωγές.

Συνο­λι­κά έως τον Μάιο θα προ­βλη­θούν έξι ται­νί­ες μυθο­πλα­σί­ας και τρία ντο­κι­μα­ντέρ. Ανά­με­σά τους ο «Δρά­κος» (1956), η «Μαγι­κή Πόλη» (1954) και το «Ποτά­μι» (1959) του Νίκου Κούν­δου­ρου, τα ντο­κι­μα­ντέρ του Κώστα Βρετ­τά­κου «Το στρώ­μα της κατα­στρο­φής» (1980) και «Η διά­σω­ση του μνη­μεί­ου» (1987), το ντο­κι­μα­ντέρ «Γράμ­μα από το Σαρ­λε­ρουά» (1965) του Λάμπρου Λια­ρό­που­λου, όπως και η λογο­κρι­μέ­νη από τη δικτα­το­ρία ται­νία του «Ανοι­χτή επι­στο­λή» (1967) και «Το νησί της σιω­πής» (1958) της Λίλας Κουρ­κου­λά­κου, μια γεν­ναία ματιά από την πρώ­τη γυναί­κα σκη­νο­θέ­τρια μυθο­πλα­στι­κών ται­νιών που συμ­με­τεί­χε σε διε­θνές φεστι­βάλ κινη­μα­το­γρά­φου (Βενε­τία), με ένα φιλμ μυθο­πλα­σί­ας για τη ζωή των λεπρών, και γυρί­σμα­τα στην ίδια τη Σπι­να­λό­γκα που τότε ακό­μα λει­τουρ­γού­σε ως λεπρο­κο­μείο. Η ται­νία της μάλι­στα έγι­νε αφορ­μή να κλεί­σει το λεπροκομείο.

Κάθε ται­νία θα κάνει την δια­δι­κτυα­κή πρε­μιέ­ρα της στις 8.00 μ.μ., στην ανα­νε­ω­μέ­νη ιστο­σε­λί­δα της Ται­νιο­θή­κης (www.tainiothiki.gr) και θα είναι δια­θέ­σι­μη για τρία 24ωρα στο δια­δί­κτυο. Στη συνέ­χεια τη σει­ρά της θα παίρ­νει επόμενη.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο