Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Κιμ Γιονγκ Ουν: Δεν επιβεβαιώνονται οι φήμες για «σοβαρό πρόβλημα» της υγείας του

Νοτιο­κο­ρε­ά­τες και κινέ­ζοι αξιω­μα­τού­χοι υπο­βάθ­μι­σαν σήμε­ρα τις πλη­ρο­φο­ρί­ες που δημο­σιεύ­θη­καν σε διε­θνή μέσα (κυρί­ως των ΗΠΑ και της Ευρώ­πης) σύμ­φω­να με τις οποί­ες η ζωή του ηγέ­τη της Λαϊ­κής Δημο­κρα­τί­ας της Βόρειας Κορέ­ας Κιμ Γιονγκ Ουν βρί­σκε­ται σε «σοβα­ρό κίν­δυ­νο» έπει­τα από καρ­διο­χει­ρουρ­γι­κή επέμ­βα­ση στην οποία υποβλήθηκε.

Την «είδη­ση» περί σοβα­ρής ασθέ­νειας του Κιμ Γιονγκ Ουν φέρε­ται πως δια­κι­νή­θη­κε από την ενη­με­ρω­τι­κή ιστο­σε­λί­δα Daily NK, την οποία δια­χει­ρί­ζο­νται βορειο­κο­ρε­ά­τες «αντι­φρο­νού­ντες» με βάση τη Σεούλ. Η ιστο­σε­λί­δα επι­κα­λέ­στη­κε ανώ­νυ­μη πηγή από τη Β. Κορέα, ανα­φέ­ρο­ντας πως η υγεία του 36χρονου ηγέ­τη βρί­σκε­ται σε κίνδυνο.

Στο… χορό των φημών μπή­καν και αμε­ρι­κα­νι­κά μέσα, με το CNN να μετα­δί­δει, επι­κα­λού­με­νο έναν αμε­ρι­κα­νό αξιω­μα­τού­χο με άμε­ση γνώ­ση του ζητή­μα­τος, ότι η Ουά­σινγ­κτον «παρα­κο­λου­θεί τις πληροφορίες»ου θέλουν τον Κιμ να είναι σοβα­ρά μετά την επέμ­βα­ση. Το πρα­κτο­ρείο Bloomberg από την πλευ­ρά του, επι­κα­λού­με­νο έναν αμε­ρι­κα­νό αξιω­μα­τού­χο που δια­τή­ρη­σε την ανω­νυ­μία του, μετέ­δω­σε ότι ο Λευ­κός Οίκος πλη­ρο­φο­ρή­θη­κε πως η υγεία του Κιμ επι­δει­νώ­θη­κε μετά το χειρουργείο.

Ωστό­σο, δύο νοτιο­κο­ρε­ά­τες κυβερ­νη­τι­κοί αξιω­μα­τού­χοι διέ­ψευ­σαν το ρεπορ­τάζ του CNN χωρίς να διευ­κρι­νί­σουν αν ο Κιμ υπο­βλή­θη­κε σε χει­ρουρ­γι­κή επέμ­βα­ση. Το προ­ε­δρι­κό μέγα­ρο (Μπλε Οίκος) της Σεούλ ανέ­φε­ρε ότι δεν υπάρ­χουν ασυ­νή­θι­στες ενδεί­ξεις που να προ­έρ­χο­νται από τη Βόρεια Κορέα.

Το κρα­τι­κό πρα­κτο­ρείο ειδή­σε­ων KCNA, στα σημε­ρι­νά του τηλε­γρα­φή­μα­τα, δεν μετέ­δω­σε κάτι που να απο­τε­λεί ένδει­ξη του πού βρί­σκε­ται ο Κιμ, αλλά ανέ­φε­ρε ότι ο ηγέ­της έστει­λε δώρα σε δια­κε­κρι­μέ­νους πολί­τες της χώρας για τα γενέ­θλιά τους. Ένας αξιω­μα­τού­χος του Τμή­μα­τος Διε­θνών Σχέ­σε­ων του Κομ­μου­νι­στι­κού Κόμ­μα­τος της Κίνας, που δια­χει­ρί­ζε­ται θέμα­τα τα οποία αφο­ρούν τη Βόρεια Κορέα, δήλω­σε στο Reuters ότι δεν θεω­ρεί πως ο Κιμ είναι σοβα­ρά άρρωστος. 

Ο εκπρό­σω­πος του κινε­ζι­κού ΥΠΕΞ Γκενγκ Σουάνγκ είπε ότι το Πεκί­νο είναι ενή­με­ρο για τα ρεπορ­τάζ σχε­τι­κά με την υγεία του Κιμ, αλλά ότι δεν γνω­ρί­ζει την πηγή τους χωρίς να σχο­λιά­σει το αν δια­θέ­τει πλη­ρο­φο­ρί­ες για το θέμα.

Οι φήμες για την υγεία του βορειο­κο­ρε­ά­τη ηγέ­τη εντά­θη­καν όταν ο ίδιος δεν εμφα­νί­στη­κε σε εκδή­λω­ση για τα γενέ­θλια του παπ­πού του, Κιμ Ιλ Σονγκ, στις 15 Απρί­λη. Έκτο­τε, συνε­χί­ζε­ται η παρα­φι­λο­λο­γία δυτι­κών μέσων ενη­μέ­ρω­σης για την πιθα­νή δια­δο­χή στην ηγε­σία του ασια­τι­κού κράτους. 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο