Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

ΚΚΕ: Προκλητικοί οι κυβερνητικοί πανηγυρισμοί για την έξοδο από την ενισχυμένη εποπτεία

Σε σχόλιό του για την έξοδο της Ελλάδας από την ενισχυμένη εποπτεία, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ αναφέρει τα εξής:

«Οι πανηγυρισμοί της κυβέρνησης είναι προκλητικοί, όχι μόνο γιατί τα δυσβάσταχτα βάρη, που επιβλήθηκαν στον ελληνικό λαό την τελευταία δεκαετία παραμένουν στο ακέραιο, αλλά και γιατί η περίφημη “ευρωπαϊκή κανονικότητα” συνοδεύεται με μόνιμες δεσμεύσεις και μηχανισμούς ελέγχου για την απρόσκοπτη εφαρμογή της αντιλαϊκής πολιτικής. Επιπλέον, ήδη έχουν τεθεί σε εφαρμογή οι δεσμεύσεις και τα προαπαιτούμενα του Ταμείου Ανάκαμψης, που αποτελεί το νέο “υπερμνημόνιο” σε βάρος των λαών της Ευρώπης».

Η «ενισχυμένη εποπτεία» φεύγει, οι αντιλαϊκοί μηχανισμοί επιτήρησης μένουν

Στην συνεδρίαση της Πέμπτης το Eurogroup «καλωσόρισε» την πρόθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να μην παρατείνει το καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας για την Ελλάδα, μετά τη λήξη του στις 20 Αυγούστου του 2022. Επίσης, ενέκρινε την καταβολή της δόσης των 748 εκατ. ευρώ που είναι τα κέρδη από την διακράτηση ελληνικών ομολόγων από τις κεντρικές τράπεζες.

Ο υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας έκανε λόγο για«ιστορική μέρα», υποστηρίζοντας πως «η Ελλάδα επιστρέφει στην ευρωπαϊκή κανονικότητα και παύει να τοποθετείται ως εξαίρεση στην Ευρωζώνη».

Από κοντά, ο πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκης δήλωσε πως «κλείνει» ένας επώδυνος κύκλος που άνοιξε πριν από 12 χρόνια «και ταυτόχρονα, ανοίγει μία νέα εποχή αυτόνομων επιλογών για την ανάπτυξη της χώρας και την ευημερία των πολιτών της».

Φυσικά, αυτή η κανονικότητα περιλαμβάνει μια σειρά αντιλαϊκούς μηχανισμούς επιτήρησης, όπως το Ευρωπαϊκό Εξάμηνο, ενώ οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης που προορίζονται για τους επιχειρηματικούς ομίλους συμπληρώνονται από συγκεκριμένα αντιλαϊκά προαπαιτούμενα.

Αλήθειες και ψέματα για το λιμό στην Ουκρανία, Νίκος Μόττας