Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

ΚΚΕ: Σχόλιο για την επίσκεψη του Γερμανού ΥΠΕΞ στην Αθήνα

Σε σχόλιό του το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σχετικά με την επίσκεψη του Γερμανού Υπ. Εξωτερικών στην Αθήνα, αναφέρει:

«Παρότι η κυβέρνηση της ΝΔ είχε σηκώσει ψηλά τον πήχη για την επίσκεψη του Γερμανού Υπουργού Εξωτερικών, οι τοποθετήσεις μετά τη συνάντησή του με τον Ν. Δένδια, δείχνουν πως θέλουν τον λαό στο ίδιο έργο θεατή να παρακολουθεί τα παιχνίδια που παίζονται στην ιμπεριαλιστική σκακιέρα. Ο κος Μάας λειτούργησε σαν αγγελιοφόρος, ο οποίος κομίζει προτάσεις οδυνηρού συμβιβασμού, στο πλαίσιο του στόχου της συνεκμετάλλευσης στην περιοχή. Αυτό δείχνει και το γεγονός ότι ακολουθεί η επίσκεψη στην Τουρκία και η συνάντηση του με τον Τούρκο ΥΠΕΞ. Η κυβέρνηση είναι εκτεθειμένη για άλλη μία φορά».

Συναντήσεις με Μητσοτάκη-Δένδια

Αποκλιμάκωση στην Ανατολική Μεσόγειο και έπειτα απευθείας «διάλογος» μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας με ορίζοντα τη συνδιαχείριση και τη συνεκμετάλλευση είναι τα δυο βασικά βήματα που περιλαμβάνει η πρόταση της γερμανικής κυβέρνησης όπως την ανέπτυξε ο υπουργός εξωτερικών Χάικο Μάας στον Έλληνα ομόλογό του Νίκο Δένδιαο οποίος επανέλαβε την ετοιμότητα της ελληνικής κυβέρνησης για «διάλογο» υπό την προϋπόθεση να μην παραβιάζονται τα κυριαρχικά δικαιώματα.

Στις δηλώσεις που έγιναν μετά τη συνάντηση ο Χ. Μάας ανέφερε ότι μετέφερε δύο μηνύματα. Το πρώτο πως «η Γερμανία και η ΕΕ στέκεται στο πλευρό της Ελλάδας» και το δεύτερο ότι «αυτό που χρειαζόμαστε είναι δείγματα αποκλιμάκωσης και βούληση για διάλογο υπό τις προϋποθέσεις του Διεθνούς Δικαίου» Μάλιστα, εκτίμησε πως η Άγκυρα «φαίνεται ότι είναι διατεθειμένη να το πράξει». Ανέφερε ακόμα ότι πρέπει να σταματήσει «κάθε προκλητικότητα».

Δήλωσε πως «θέλουμε να συμβάλουμε και να αξιοποιηθεί κάθε ευκαιρία για διάλογο, έναν ειλικρινή και δεσμευτικό διάλογο με απευθείας συνομιλίες, όπως κάποτε είχε συμφωνηθεί». Πρόσθεσε ότι «η Γερμανία στηρίζει αυτή τη διαδικασία διάλογου και διαμεσολάβησης» για να υπάρξει «βήμα-βήμα πρόοδος».

Ο Νίκος Δένδιας δήλωσε πως η Ελλάδα «ήταν πάντοτε έτοιμη για διάλογο» και σημείωσε πως «δεν νοείται διάλογος τη στιγμή που παραβιάζονται τα κυριαρχικά δικαιώματα και η κυριαρχία» της χώρας. Ανέφερε ότι είναι «καθαρά προσχηματικές οι αναφορές για διάλογο» και πως χρειάζεται ένας «αξιόπιστος συνομιλητής» προσθέτοντας «εύχομαι αυτό να είναι κατανοητό στην Αγκυρα».

Υποστήριξε πως το όλο θέμα σχετίζεται με «την αξιοπιστία της ΕΕ» και ισχυρίστηκε ότι «δεν χωρούν διπλά σταθμά, διπλά στάνταρτς» και επανέλαβε ότι η Ελλάδα «θα υπερασπιστεί την κυριαρχία και τα κυριαρχικά της δικαιώματα, τα εθνικά και ευρωπαϊκά σύνορα».

Προηγουμένως, ο Χ. Μάας είχε συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Κ. Μητσοτάκη, με το επίκεντρο της συζήτησης να είναι η επιδίωξη της Γερμανίας για «διάλογο» μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας σχετικά με τις διαφορές σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο.

902.gr