Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

ΚΚ Πολωνίας: Καταδικάζει την πολιτική της κυβέρνησης στο προσφυγικό ζήτημα και την κρίση με την Λευκορωσία

Την πολιτική της πολωνικής κυβέρνησης ενάντια στους πρόσφυγες και μετανάστες καταδικάζει σε πρόσφατη ανακοίνωσή του το Κομμουνιστικό Κόμμα της Πολωνίας (KPP) αναφορικά με την ένταση των τελευταίων ημερών στα σύνορα Πολωνίας-Λευκορωσίας.

«Η πολιτική της πολωνικής κυβέρνησης απέναντι στους πρόσφυγες απέτυχε έχοντας ως αποτέλεσμα τον θάνατο τουλάχιστον δέκα ανθρώπων» σημειώνει το KPP, προσθέτοντας ταυτόχρονα πως «μια κυβέρνηση που δεν δύναται να λύσει την παρούσα κρίση με ειρηνικό τρόπο πρέπει να παραιτηθεί».

Στην ανακοίνωσή του το ΚΚ Πολωνίας επισημαίνει τις ευθύνες των πολωνικών κυβερνήσεων για την κατάσταση στη Μέση Ανατολή. «Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η Πολωνία, ως χώρα-μέλος του ΝΑΤΟ, είχε κομβικό ρόλο στην τραγική κατάσταση που δημιούργησε ο πόλεμος, ιδιαίτερα στο Ιράκ και το Αφγανιστάν» αναφέρει και προσθέτει πως οι πρόσφυγες και μετανάστες είναι θύματα του ιμπεριαλισμού και του ισλαμικού φονταμενταλισμού. «Πολλοί μετανάστες είναι Κούρδοι, θύματα του Τουρκικού ιμπεριαλισμού στην Συρία και το Ιράκ. Ορισμένοι εξ’ αυτών πολέμησαν επιτυχώς ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος, όμως τώρα οι ΗΠΑ τους παρέδωσε στο καθεστώς Ερντογάν το οποίο κατέχει μέρος της συριακής επικράτειας και πραγματοποιεί αεροπορικές επιθέσεις στο βόρειο Ιράκ», σημειώνει το ΚΚ Πολωνίας.

Αναφορικά με την διαμάχη Πολωνίας-Λευκορωσίας, η ανακοίνωση του KPP υπογραμμίζει τα εξής: «Οι πρόσφυγες στα σύνορα Πολωνίας-Λευκορωσίας δεν έχουν σκοπό να εγκατασταθούν στην χώρα μας, είναι πεπεισμένοι ότι μπορούν να φτάσουν στην Δυτική Ευρώπη μέσω Πολωνίας. Η κατάστασή τους επιδεινώνεται εξαιτίας της έντασης στις σχέσεις Πολωνίας-Λευκορωσίας και το προσφυγικό ζήτημα γίνεται αντικείμενο της διαμάχης. Αυτό δεν θα είχε συμβεί εάν οι πολωνικές αρχές δεν ακολουθούσαν επί χρόνια πολιτική ανάμειξης στα εσωτερικά θέματα της Λευκορωσίας, συμπεριλαμβανομένης της χρηματοδότησης της αντιπολίτευσης και μέσω μαζικής ενημέρωσης όπως ο προπαγανδιστικός τηλεοπτικός σταθμός Bietsat».

Το ΚΚ Πολωνίας σημειώνει επίσης πως «η πολωνική κυβέρνηση δεν λύνει κανένα ζήτημα χτίζοντας νέα τείχη στα σύνορα με την Λευκορωσία» αλλά, αντίθετα, «συμβάλλει στον θάνατο περισσότερων ανθρώπων». Το Κόμμα καταγγέλλει την πολιτική αύξησης των αμυντικών δαπανών και την αυστηροποίηση των ελέγχων στα σύνορα ως παράγοντες που συμβάλλουν στην επιδείνωση της ήδη υπάρχουσας οικονομικής και κοινωνικής κρίσης.

Τέλος, η ανακοίνωση του KPP εκφράζει την ανάγκη να αλλάξει η εξωτερική πολιτική της Πολωνίας και, ιδιαίτερα, να σταματήσει η κυβέρνηση να στηρίζει «το Τουρκικό καθεστώς που αποσταθεροποιεί την κατάσταση στην Συρία και το Ιρακινό Κουρδιστάν» καθώς και να «απέχει κάθε ανάμειξης στα εσωτερικά ζητήματα της Λευκορωσίας».

Πηγή: idcommunism.com

che guevara 008