Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Κλιμακώνεται η ένταση ΗΠΑ-Κίνας: «Πρόβες πολέμου» και εκατέρωθεν προειδοποιήσεις

Η Κίνα ανακοίνωσε σήμερα ότι αναστέλλει τη συνεργασία με τις ΗΠΑ σε μια σειρά από τομείς, όπως είναι ο διάλογος μεταξύ υψηλόβαθμων στρατιωτικών αξιωματικών και οι συνομιλίες για το Κλίμα, ως αντίποινα για την επίσκεψη αυτή την εβδομάδα της προέδρου της αμερικανικής Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι στην Ταϊβάν.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας ανέφερε ότι αναστέλλει επίσης τη συνεργασία με τις ΗΠΑ στην πρόληψη διασυνοριακού εγκλήματος και εμπορίας ναρκωτικών καθώς και για τον επαναπατρισμό παράτυπων μεταναστών, μεταξύ των οκτώ συγκεκριμένων μέτρων που ανακοίνωσε.

Σε ανακοίνωση που εκδόθηκε λίγο αφού η Πελόζι αναχώρησε από την Ιαπωνία, όπου βρισκόταν για το τελευταίο σκέλος της περιοδείας της στην Ασία, η Κίνα ματαίωσε επίσης προγραμματισμένη διμερή συνάντηση αναφορικά με μηχανισμό στρατιωτικής ασφάλειας στη θάλασσα.

Σε ξεχωριστή ανακοίνωση, το Πεκίνο δήλωσε ότι αποφάσισε να επιβάλει κυρώσεις σε βάρος της Πελόζι και των μελών του άμεσου οικογενειακού της περιβάλλοντος ως απάντηση στις «μοχθηρές» και «προκλητικές» της ενέργειες.

«Πρόβες πολέμου» και εκατέρωθεν προειδοποιήσεις

η Κίνα παίρνοντας τη σκυτάλη της κλιμάκωσης από τις ΗΠΑ, ξεκίνησε χτες, ως αντίποινα στην επίσκεψη Πελόζι, τις μεγαλύτερες στρατιωτικές ασκήσεις που έχουν διεξαχθεί ποτέ γύρω από την Ταϊβάν και μάλιστα με πραγματικά πυρά, περικυκλώνοντας το νησί από θάλασσα και αέρα.

Τα κινεζικά αεροναυτικά γυμνάσια προβλέπεται να διαρκέσουν ως την Κυριακή το μεσημέρι (τοπική ώρα· 07:00 ώρα Ελλάδας). Κινεζικά κρατικά μέσα ενημέρωσης, μεταδίδουν σήμερα ότι κατά τη διάρκεια των στρατιωτικών γυμνασίων, κινεζικοί πύραυλοι πέταξαν πάνω από την Ταϊβάν. Ο στρατός και η κυβέρνηση της Κίνας δεν έχουν ακόμη επιβεβαιώσει επίσημα την υπέρπτηση πυραύλων κατά τη διάρκεια των γυμνασίων, ενώ οι ταϊβανέζικες αρχές επίσης αρνούνται να το επιβεβαιώσουν.

Ωστόσο το υπουργείο Άμυνας της Ιαπωνίας ανέφερε ότι από τους εννέα πυραύλους που εντόπισε, οι τέσσερις «πέταξαν πάνω από το κύριο νησί της Ταϊβάν».

Μπλίνκεν: «Κατάφωρα προκλητική» η αντίδραση της Κίνας

Την ίδια ώρα, η ένταση ανάμεσα στις δύο μεγαλύτερες καπιταλιστικές οικονομίες του κόσμου, που ανταγωνίζονται σκληρά για την πρωτοκαθεδρία στο παγκόσμιο ιμπεριαλιστικό σύστημα, συντηρείται με εκατέρωθεν δηλώσεις, με τη σκυτάλη να περνά σήμερα σε αξιωματούχους των ΗΠΑ.

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν είπε σήμερα ότι η αντίδραση της Κίνας στην επίσκεψη που έκανε η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόσι στην Ταϊβάν την Τρίτη και την Τετάρτη είναι «κατάφωρα προκλητική».

Ο Μπλίνκεν, που μίλησε στη σύνοδο των ομολόγων του των χωρών του Συνδέσμου Κρατών της Νοτιοανατολικής Ασίας, πρόσθεσε πως η Κίνα επιδιώκει να εκφοβίσει όχι μόνο την Ταϊβάν αλλά και τους γείτονές της με τα γυμνάσια στο στενό.

Από την πλευρά της, η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόσι, η επίσκεψη της οποίας στην Ταιβάν προκάλεσε τη νέα όξυνση της αντιπαράθεσης, δήλωσε σήμερα ότι οι ΗΠΑ «δεν θα επιτρέψουν» στην Κίνα να απομονώσει την Ταϊβάν.

«Οι Κινέζοι προχώρησαν σε αυτές τις εκτοξεύσεις πιθανόν χρησιμοποιώντας την επίσκεψή μας ως πρόσχημα», είπε η κυρία Πελόσι κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Τόκιο. Προσπαθούν «να απομονώσουν την Ταϊβάν», είπε και πρόσθεσε ότι «δεν θα απομονώσουν την Ταϊβάν διότι θα τους εμποδίσουμε να το κάνουν». «Δεν αποφασίσουν εκείνοι πού ταξιδεύουμε», είπε η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Αναφερόμενη στις σινοαμερικανικές σχέσεις, η κυρία Πελόσι έκρινε ότι εάν οι ΗΠΑ σιωπούσαν «για το ζήτημα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κίνα λόγω των εμπορικών συμφερόντων (τους)», τότε «θα χάναμε κάθε ηθικό κύρος» και «δεν θα μπορούσαμε να μιλάμε για τα ανθρώπινα δικαιώματα οπουδήποτε αλλού στον κόσμο».

Στο παιχνίδι της όξυνσης Ιαπωνία και Β. Κορέα

Στο παιχνίδι της όξυνσης, μπαίνουν και οι σύμμαχοι των δύο πλευρών. Ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Φουμίο Κισίντα, δήλωσε σήμερα ότι οι εκτοξεύσεις κινεζικών βαλλιστικών πυραύλων γύρω από την Ταϊβάν, ορισμένοι εκ των οποίων κατέπεσαν μέσα στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) της Ιαπωνίας, είναι «σοβαρό πρόβλημα που πλήττει την εθνική μας ασφάλεια και αυτή των πολιτών μας».

«Καλούμε να σταματήσουν αμέσως τα στρατιωτικά γυμνάσια» της Κίνας, που άρχισαν την Πέμπτη και αναμένεται να συνεχιστούν ως την Κυριακή, πρόσθεσε ο Κισίντα έπειτα από συνάντησή του με την Πελόσι, η οποία αφίχθη χθες Πέμπτη στο Τόκιο.

Ο Κισίντα επαναβεβαίωσε εξάλλου ότι η Ιαπωνία και οι ΗΠΑ «θα συνεχίσουν να συντονίζονται στενά για τη διατήρηση της ειρήνης και της σταθερότητας στο στενό της Ταϊβάν».

Σε αυτό το πλαίσιο της όξυνσης της αντιπαράθεσης, μόνο ως τυχαίο θεωρείται το γεγονός πως, σύμφωνα με ειδικούς του ΟΗΕ, η Βόρεια Κορέα ετοιμάζεται να προχωρήσει στην πρώτη της δοκιμή πυρηνικού όπλου από το 2017.

Παρατηρήθηκαν κατασκευαστικά έργα σε υπόγεια εγκατάσταση δοκιμών στο βόρειο τμήμα της χώρας τους τελευταίους μήνες: «τα έργα στο πεδίο δοκιμών Πούνγκε-ρι ανοίγουν τον δρόμο για να διεξαχθούν επιπλέον πυρηνικές δοκιμές για την ανάπτυξη πυρηνικών όπλων», εξηγεί εμπιστευτικό έγγραφο ειδικών του ΟΗΕ που περιήλθε σε γνώση του Γερμανικού Πρακτορείου και του πρακτορείου ειδήσεων Ρόιτερς.

Δορυφορικές φωτογραφίες της εγκατάστασης υποδεικνύουν ότι αποκαθίσταται το δίκτυο των υπόγειων στοών και σηράγγων στο Πούνγκε-ρι, ενώ ανοικοδομούνται δομές που είχαν καταστραφεί το 2018, όταν η Βόρεια Κορέα διεξήγαγε διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ.

Κατά την έκθεση που υποβλήθηκε στον ΟΗΕ, η οποία αφορά τη δραστηριότητα των τελευταίων λίγων μηνών, έχει επίσης αυξηθεί σημαντικά η παραγωγή σχάσιμου υλικού στον πυρηνικό σταθμό στη Γιονγκμπγιόν.

Αναβολή δοκιμαστικής εκτόξευσης πυραύλου από τις ΗΠΑ

Στο μεταξύ, η κυβέρνηση Μπάιντεν ανακοίνωσε ότι ανέβαλε μία δοκιμαστική εκτόξευση ενός διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου Minuteman III της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ, όπως δήλωσε χθες, Πέμπτη, στη διάρκεια ενημέρωσης, ο Τζον Κίρμπι εκπρόσωπος Τύπου για την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ.

Η Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ προγραμμάτιζε να πραγματοποιήσει την δοκιμαστική εκτόξευση αυτή την εβδομάδα, όπως δήλωσε ο Κίρμπι, ενώ τώρα θα προχωρήσει σε επαναπρογραμματισμό της ημερομηνίας πραγματοποίησης της δοκιμής. Η δοκιμαστική εκτόξευση θα πραγματοποιηθεί στο άμεσο μέλλον.

«Δεν πιστεύουμε πως εξυπηρετούμε τα συμφέροντά μας, αλλά και τα συμφέροντα της Ταϊβάν, επιτρέποντας μία περαιτέρω κλιμάκωση της έντασης. Έτσι μία προγραμματισμένη εδώ και πολύ καιρό δοκιμαστική εκτόξευση διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου Minuteman III, που θα πραγματοποιούνταν αυτή την εβδομάδα, θα επαναπρογραμματιστεί για να γίνει στο άμεσο μέλλον.»

Ο πύραυλος Minuteman III έχει δυνατότητα να φέρει πυρηνική κεφαλή και κατασκευάζεται από την Boeing Co., ενώ έχει κομβικό ρόλο στο στρατηγικό οπλοστάσιο των ΗΠΑ. Η ακτίνα δράσης του πυραύλου είναι μεγαλύτερη από 9.660 χιλιόμετρα, ενώ η ταχύτητα του φτάνει τα 24.000 χιλιόμετρα την ώρα.

Πηγές: ΑΠΕ – 902.gr

Αλήθειες και ψέματα για το λιμό στην Ουκρανία, Νίκος Μόττας