Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Κολομβία: Συνεχίζονται οι δολοφονίες πρώην ανταρτών — Νεκρή 22χρονη μέλος των FARC

Δεν πρόλαβε να μπει το 2021 και άλλο ένα πρώην μέλος του αντάρτικου Λαϊκού Στρατού (FARC-EP) δολοφονήθηκε στην επαρχία Αντιόχεια της Κολομβίας.

Πρόκειται για την 22χρονη Γιολάντα Μάτσο, πρώην μέλος των Eπαναστατικών Δυνάμεων της Κολομβίας-Λαϊκός Στρατός (FARC-EP) η οποία συμμετείχε στην υπογραφή της συμφωνίας ειρήνης που υπεγράφη το 2016 στην Αβάνα μεταξύ της αστικής κυβέρνησης της Κολομβίας και των FARC.

Το πρωϊ της 1ης Γενάρη άγνωστοι δολοφόνησαν την Γιολάντα μαζί με την 17χρονη αδελφή της Ρέϊνα στην πόλη Μπριτσένιο της Αντιόχειας.

Από την υπογραφή του «Συμφώνου Ειρήνης» μέχρι και σήμερα το αστικό κράτος της Κολομβίας και ακροδεξιές παρακρατικές ομάδες έχουν επιδοθεί σε ένα μπαράζ δολοφονιών πρώην ανταρτών δημιουργώντας εύλογες απορίες για την πορεία της ειρηνευτικής διαδικασίας.

Με την δολοφονία της 22χρονης πρώην αντάρτισας, συμπληρώνονται 250 δολοφονίες μελών των FARC από το 2016.

Σημειώνεται ότι μετά την συμφωνία ειρήνης, οι Επαναστατικές Ένοπλες Δυνάμεις της Κολομβίας διαλύθηκαν και ο βασικός πυρήνας της ηγεσίας που συμμετείχε στην συμφωνία δημιούργησε πολιτικό κόμμα (FARC) λαμβάνοντας μέρος στις εκλογές.

Ωστόσο, μια ομάδα των ανταρτών με ηγέτη των Ιβάν Μάρκες δεν αποδέχθηκε την ειρηνευτική συμφωνία και βρίσκεται στην παρανομία, καταγγέλοντας την αστική κυβέρνηση της χώρας για εξαπάτηση και υποστηρίζοντας την ανάγκη συνέχισης του ένοπλου αγώνα.