Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Κορονοϊός: Διπλασιασμός των θανάτων στην Ισπανία – Εξελίξεις στην υπόλοιπη Ευρώπη

Σε κατάσταση συναγερμού η πλειοψηφία των χωρών για τον κορονοϊό, οι οποίες λαμβάνουν όλο και αυστηρότερα μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας.  Πάνω από 126.000 είναι τα κρούσματα  ενώ οι νεκροί φτάνουν στους 4.641.

Το ευχάριστο νέο της ημέρας προέρχεται από την Κίνα, που έχει πλέον ξεπεράσει την κορύφωση της επιδημίας του κορονοϊού, όπως εκτίμησε σήμερα ο εκπρόσωπος της Εθνικής Επιτροπής Υγείας, Μι Φενγκ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

ΜΑΔΡΙΤΗ. Το υπουργείο Υγείας της Ισπανίας ανακοίνωσε τον διπλασιασμό των θανάτων από το Covid-19 σε μία ημέρα, από 47 χθες στους 84 σήμερα.

ΙΤΑΛΙΑ Δραματική η κατάσταση στην Ιταλία με 12.462 κρούσματα και 827 θανάτους, με βάση το χθεσινό απολογισμό, δίνει μάχη να αντιμετωπίσει την επιδημία. Όλη η χώρα είναι σε καραντίνα ενώ χτες ανακοινώθηκε το κλείσιμο όλων των καταστημάτων πλην φαρμακείων και σούπερ μάρκετ.

ΑΥΣΤΡΙΑ: Την πάλη με τον θάνατο έχασε σήμερα σε νοσοκομείο της Βιέννης, όπου νοσηλευόταν προσβεβλημένος με τον νέο κοροναϊό, ένας 69χρονος άνδρας, ο οποίος έπασχε από χρόνια νόσο και είχε επιστρέψει πρόσφατα από ταξίδι στην Ιταλία.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία των υγειονομικών υπηρεσιών, σήμερα το απόγευμα ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων στην Αυστρία ανερχόταν σε 302, ενώ, για τον περιορισμό της εξάπλωσης του ιού απαγορεύονται από σήμερα οι επισκέψεις ασθενών στα δημοτικά νοσοκομεία της Βιέννης.

ΔΟΥΒΛΙΝΟ. Η Ιρλανδία κλείνει σχολεία, πανεπιστήμια και ιδρύματα παιδικής φροντίδας μέχρι τις 29 Μαρτίου και επιβάλλει περιορισμούς σε όλες τις συγκεντρώσεις σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, δήλωσε ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός Λίο Βαράντκαρ. Οι αρχές συμβουλεύουν την ματαίωση των εκδηλώσεων με την συμμετοχή άνω των 5.000 ανθρώπων σε εξωτερικούς και άνω των 100 σε εσωτερικους χώρους.

Η Ιρλανδία ανακοίνωσε τον πρώτο θάνατο από το Covid-19 χθες, ενώ ο αριθμός των κρουσμάτων αυξήθηκε την ίδια ημέρα από 34 σε 43.

ΟΣΛΟ. Η Νορβηγία θα ανακοινώσει το κλείσιμο των σχολείων και των νηπιαγωγείων με στόχο την επιβράδυνση της εξάπλωσης της επιδημίας, μετά την λήψη του αντίστοιχου μέτρου από την Δανία.

Από την ανακοίνωση του πρώτου κρούσματος του ιού στις 26 Φεβρουαρίου, ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 621.

ΒΑΡΣΟΒΙΑ. Η Πολωνία πρόκειται να κηρυχθεί σε κατάσταση επιδημικής απειλής, ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας Λούκας Σουμόβσκι, μετά την κήρυξη χθες πανδημίας από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Ο πρόεδρος της Πολωνίας Αντρέι Ντούντα ζήτησε από τις πολωνικές τράπεζες να επιτρέψουν στους πελάτες τους να καθυστερήσουν την αποπληρωμή των δόσεων των δανείων για διαστημα μηνών εξαιτίας της επιδημίας.

ΕΛΣΙΝΚΙ. Η πρωθυπουργός της Φινλανδίας Σάνα Μαρίν δήλωσε ότι η κυβέρνηση συνιστά την ακύρωση των δημόσιων συγκεντρώσεων άνω των 500 ατόμων μέχρι το τέλος του Μαΐου εξαιτίας της επιδημίας.

Το Φινλανδικό Ινστιτούτο Υγείας ανακοίνωσε ότι τα κρούσματα της επιδημίας αυξήθηκαν κατά 50 σε μία ημέρα για να φθάσουν τα 109.

ΟΛΑΝΔΙΑΣτα 614 ανέρχονται πλέον τα επιβεβαιωμένα κρούσματα στην Ολλανδία, καταγράφοντας αύξηση 22%, έγινε γνωστό από αξιωματούχους των υγειονομικών αρχών.

ΒΡΕΤΑΝΙΑΤα κρούσματα του κορονοϊού στη Βρετανία αυξήθηκαν κατά 29% στα 590 τις τελευταίες 24 ώρες, με τον αριθμό των νεκρών να αυξάνεται στους 10, όπως ανακοίνωσαν οι αρμόδιες υγειονομικές αρχές.

ΓΕΡΜΑΝΙΑΈνας 67χρονος άνδρας από την Βάδη-Βυρτεμβέργη είναι ο τέταρτος νεκρός από τον νέο κορονοϊό στη Γερμανία, όπως ανακοινώθηκε πριν από λίγη ώρα από το υπουργείο Υγείας του κρατιδίου. Σύμφωνα με το Πανεπιστήμιο Johns Hopkins των ΗΠΑ, τα κρούσματα της Covid-19 στην Γερμανία ανέρχονται σήμερα σε 2.100, ενώ το Βερολίνο κατέγραψε περίπου 100 νέα περιστατικά μόνο κατά το τελευταίο 24ωρο – ανάμεσά τους και σε κέντρο φιλοξενίας προσφύγων.

ΡΩΣΙΑΣυνολικά στην Ρωσία έχουν καταγραφεί 28 κρούσματα κορονοϊού, εκ των οποίων οι δύο είναι πολίτες της Κίνας, 25 είναι Ρώσοι πολίτες που είχαν επισκεφθεί την Ιταλία και ένας Ιταλός πολίτης. Δύο Κινέζοι, και τέσσερις Ρώσοι (μεταξύ των οποίων τρεις που ήσαν επιβάτες του κρουαζιερόπλοιου Diamond Princess) έχουν πάρει εξιτήριο.

Αλβανία: Στρατό και αστυνομία κατεβάζει στους δρόμους η κυβέρνηση

Στρατό και αστυνομία κατεβάζει στους δρόμους η κυβέρνηση της Αλβανίας στο πλαίσιο του ελέγχου για την εφαρμογή των μέτρων προστασίας του πληθυσμού από τη διάδοση του κορονοϊού.

Όπως ανακοινώθηκε από τον πρωθυπουργό Έντι Ράμα σε περίπτωση κατά την οποία διαπιστωθεί ότι άτομα που βρέθηκαν στην Ιταλία και την Ελλάδα την τελευταία βδομάδα και δεν έχουν μπει αυτοβούλως σε καραντίνα, θα τιμωρούνται με πρόστιμο 5.000 ευρώ και δε θα επιτρέπεται να ταξιδέψουν στο εξωτερικό αν δεν πληρώσουν το πρόστιμο.

Ανακοίνωσε επίσης ότι κλείνουν καφετέριες και ρεστοράν, όπως και άλλα πολυσύχναστα αθλητικά και πολιτιστικά κέντρα στην πρωτεύουσα τα Τίρανα και το Δυρράχιο και ακόμα ότι στις δυο αυτές μεγαλύτερες πόλεις θα σταματήσει η μεταφορά πολιτών με μέσα μαζικής συγκοινωνίας.

Η υπουργός Υγείας της χώρας Ογκέρτα Μαναστιρλίου ανακοίνωσε παρουσία του Ράμα ότι ο επίσημος αριθμός των κρουσμάτων στη χώρα ανήλθε στα 15. Η 73χρονη γυναίκα που απεβίωσε χθες από τον κορονοϊό στο νοσοκομείο του Δυρραχίου, διαπιστώθηκε ότι είχε ταξιδέψει στην Ιταλία και υπέφερε από χρόνιες καρδιακές και αναπνευστικές παθήσεις.

Πάντως, όπως σημειώνουν τα μέσα ενημέρωσης στα Τίρανα, η ανταπόκριση του κοινού στα μέτρα που ανακοινώνονται καταγράφεται χαμηλή ενώ το όλο θέμα έχει μετατραπεί σε αντικείμενο εσωτερικής πολιτικής διαμάχης. Έτσι, η αντιπολίτευση κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι έχει εισαγάγει ένα 1.000.000 μάσκες, η ημερομηνία χρήσης των οποίων ήταν ληγμένη από το 2011 και ακόμα ότι τα νοσοκομεία στη χώρα δεν διαθέτουν την απαιτούμενη υποδομή για την αντιμετώπιση της κατάστασης, κάτι που η κυβέρνηση διαψεύδει.

Πηγές: ΑΠΕ – 902.gr

___________________________

Λόγω της σοβαρότητας της κατάστασης το Ατέχνως θα έχει συνεχείς αναρτήσεις σχετικά με τον κοροναϊό, από ασφαλής μόνο πηγές και επίσημες ενημερώσεις όσον αφορά την εξέλιξη της πανδημίας. Με αίσθημα ευθύνης σε όλους εσάς που μας εμπιστεύεστε και όσους διαβάσετε κάποιο σχετικό θέμα μας