Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Κορονοϊός: Αντί για μαζικά δωρεάν τεστ, διπλασιασμός της τιμής

Ανεβάζει η κυβέρνηση τις τιμές σε rapid test και μοριακούς ελέγχους τη στιγμή που αυτά θα έπρεπε να είναι μαζικά και απολύτως δωρεάν και όχι αντικείμενο παζαριών με επιχειρηματίες και λοιπούς υπερασπιστές τους.

Συγκεκριμένα, η κυβέρνηση υποκύπτοντας στην πίεση του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου που σε ρόλο συνηγόρου των ιδιωτικών διαγνωστικών εργαστηρίων είχε σπεύσει να κάνει λόγο «για σοβαρές υγειονομικές παρενέργειες» εξαιτίας των χαμηλών τιμών, πήρε πίσω την πολυδιαφημισμένη απόφαση διατίμησης και έτσι η τελική τιμή για τα rapid tests και κατά 50% αυξημένη για τα τεστ μοριακού ελέγχου. Το ανακοίνωσε και επισήμως ο Άδωνις Γεωργιάδης, αναφέροντας ότι θα εκδοθεί η σχετική υπουργική απόφαση.

Ο υπουργός Ανάπτυξης ανακοίνωσε, μιλώντας στο Open TV, ότι ύστερα από διαβούλευση με τον ΠΙΣ καθορίστηκε το κόστος των ιατρικών υπηρεσιών, που θα συμπεριληφθεί στην τελική τιμή. Αυτό σημαίνει ότι η τιμή θα διαμορφωθεί για τα rapid tests στα 20 ευρώ (10 ευρώ το τεστ και 10 ευρώ οι ιατρικές υπηρεσίες) και 60 ευρώ για τα τεστ μοριακού ελέγχου – PCR (40 ευρώ για το τεστ + 20 ευρώ ιατρικές υπηρεσίες).

Υπενθυμίζεται ότι η προσπάθεια της κυβέρνησης να μπει πλαφόν στην τιμή των τεστ ήρθε ύστερα από οκτώ μήνες απίστευτης αισχροκέρδειας – με ιδιωτικά κέντρα να χρεώνουν τα τεστ PCR ακόμη και 250 ευρώ στη διάρκεια του πρώτου lockdown – αλλά και ανυπαρξίας ελέγχου.   Η ανώτατη όμως τιμή που αρχικά είχε ορισθεί για τα rapid test 10 ευρώ και για τον μοριακό έλεγχο 40 ευρώ.

Σκληρός Απρίλης του 2020μ.Χ.