Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Κορονοϊός – Ιταλία, Ισπανία και Ρωσία: Ανησυχητικοί οι σημερινοί αριθμοί κρουσμάτων και νεκρών

Ανησυχητικά τα σημερινά νέα από το μέτωπο της μάχης κατά του κορονοϊού σε Ιταλία, Ισπανία και Ρωσία.

Ιταλία: Αύξηση των κρουσμάτων και του αριθμού των νεκρών

Ο συνολικός αριθμός των περιστατικών κορονοϊού στην Ιταλία είναι 226.699. Οι νεκροί έφτασαν τους 32.169. Παράλληλα, 129.401 άνθρωποι έχουν ιαθεί.

Χθες το σύνολο κρουσμάτων του κορονοϊού ήταν 225.886 και είχαν χάσει την ζωή τους 32.007 άνθρωποι ενώ 127.326 είχαν θεραπευθεί.

Το τελευταίο εικοσιτετράωρο, δηλαδή, έχασαν την ζωή τους 162 άνθρωποι και καταγράφηκαν 813 νέα κρούσματα. 2.075 ασθενείς έγιναν αρνητικοί στον ιό.

Στο μεταξύ, 716 ασθενείς βρίσκονται σε μονάδες εντατικής θεραπείας και, συνολικά, 9.991 έχουν εισαχθεί σε νοσοκομείο. Για 54.422 ανθρώπους έχει αποφασιστεί ο κατ΄οίκον περιορισμός.

Ο ρυθμός μετάδοσης του ιού το τελευταίο εικοσιτετράωρο αυξήθηκε με 362 περισσότερα κρούσματα. Παρουσιάζει αύξηση και ο αριθμός των νεκρών: έχασαν την ζωή τους 63 περισσότεροι άνθρωποι σε σχέση με την χθεσινή ημέρα. Οι δε ιασθέντες είναι 75 λιγότεροι από χθες.

Οι ασθενείς στις μονάδες εντατικής θεραπείας, για τεσσαρακοστή τέταρτη ημέρα, συνεχίζουν να μειώνονται. Παράλληλα, περιορίζεται και ο αριθμός ασθενών που βρίσκονται σε κατ΄οίκον περιορισμό.

Μετά από τα ενθαρρυντικά στοιχεία των δυο περασμένων ημερών, ο σημερινός απολογισμός δείχνει ότι η πτωτική τάση των κρουσμάτων και των θανάτων δεν έχει ακόμη σταθεροποιηθεί. Θα πρέπει να εξακριβωθεί, τώρα, και με τα στοιχεία των επόμενων ημερών, αν η αύξηση αυτή οφείλεται στην χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων, η οποία άρχισε, στην Ιταλία, πριν δυο εβδομάδες.

Υπενθυμίζεται ότι οι αποφάσεις που ελήφθησαν από κοινού απ’ την κυβέρνηση του Τζουζέπε Κόντε και τις περιφέρειες της χώρας προβλέπουν ότι αν οι μολύνσεις αυξηθούν, θα πρέπει να υιοθετηθούν και πάλι νέα μέτρα για την προστασία της δημόσιας υγείας.

Νωρίτερα σήμερα, ο Ιταλός πρωθυπουργός δήλωσε ότι “υπάρχει συγκρατημένη αισιοδοξία” και “η χώρα μειώνει τους περισσότερους περιορισμούς, αλλά εγγυάται την ασφάλεια κάθε εμπορικής και κοινωνικής δραστηριότητας”.

Ισπανία: Αύξηση του ημερήσιου αριθμού των νεκρών από τον κορονοϊό

Ο ημερήσιος απολογισμός θανάτων στην Ισπανία από τη νόσο Covid-19 αυξήθηκε σήμερα κατά 83 από 59 το προηγούμενο 24ωρο, έγινε γνωστό από το υπουργείο Υγείας της χώρας.

Πλέον, το σύνολο των νεκρών ανέρχεται σε 27.778, σύμφωνα με το υπουργείο, την ώρα που ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων αυξήθηκε σε 232.037.

Στα νοσοκομεία της Μόσχας νοσηλεύονται 18.000 ασθενείς σε σοβαρή κατάσταση

Περίπου 18.000 ασθενείς με κορονοϊό που νοσηλεύονται σε νοσοκομεία της Μόσχας είναι σε σοβαρή κατάσταση, δήλωσε σήμερα ο δήμαρχος της Μόσχας Σεργκέι Σομπιάνιν, μιλώντας στην εκπομπή «60 λεπτά» του τηλεοπτικού δικτύου «Ρωσία-1».

«Το να πούμε ότι νικήσαμε τον κορονοϊό, θα ήταν μια ανεύθυνη δήλωση. Στα νοσοκομεία σήμερα βρίσκονται περίπου 18.000 άνθρωποί, οι οποίοι ασθενούν σοβαρά» δήλωσε ο Σομπιάνιν.

Ο Σομπιάνιν είπε ότι οι αρχές της Μόσχας πριν από τρεις-τέσσερις εβδομάδες, στις προβλέψεις που έκαναν δεν είχαν αποκλείσει το ενδεχόμενο στα μέσα Μαΐου, η εξάπλωση του κορονοϊού να φθάσει σε τέτοια κορύφωση που το σύστημα ιατρικής περίθαλψης να μην ήταν σε θέση να ανταποκριθεί. Ο ίδιος παραδέχθηκε ότι βρισκόντουσαν σε μια κατάσταση μεγάλου άγχους. Ωστόσο όπως είπε, η πρόβλεψη αυτή δεν επαληθεύθηκε και αυτό έγινε χάρη στους κατοίκους της Μόσχας οι οποίοι ανταποκρίθηκαν στις συστάσεις των αρχών και τήρησαν τα μέτρα προστασίας.

Συνολικά στην Μόσχα μέχρι σήμερα έχουν καταγραφεί 149.607 κρούσματα. Από τις 12 Μαΐου οι κάτοικοι της ρωσικής πρωτεύουσας πρέπει να φορούν υποχρεωτικά μάσκες και γάντια στα μέσα μαζική μεταφοράς, στα καταστήματα και στις επιχειρήσεις.

Στην Ρωσία έχουν πεθάνει από τον κορονοϊό τουλάχιστον 186 γιατροί και νοσηλευτές

Στην Ρωσία έχουν πεθάνει τουλάχιστον 186 ιατροί και μέλη του νοσηλευτικού προσωπικού, αριθμός που υποδηλώνει ότι η θνητότητα των ιατρών στην χώρα εξαιτίας του Covid-19, είναι κατά μέσο όρο 16 φορές μεγαλύτερη απ’ ότι σε χώρες με συγκρίσιμα μεγέθη επιδημίας, σύμφωνα με δημοσιογραφική έρευνα του γνωστού ρωσικού ιστότοπου Mediazona.