Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Κούβα: Η υγεία, ιερή ως κόρη οφθαλμού

Πηγαίνει επειγόντως να σώσει, να θεραπεύσει και μετά επιστρέφει με ευγνωμοσύνη στο σακούλι του… Σχετικά με την Ιατρική στο νησί της επανάστασης, ο Martí είπε, “απαιτείται βαθιά ψυχή για να πραγματοποιηθεί με επιτυχία αυτή το ιερό θέσφατο”.

Ένας ολοκληρωμένος γιατρός θεραπεύει το σώμα την ίδια στιγμή που θεραπεύει την ψυχή. Αν, για να τον παρηγορήσει, βάλει το ίδιο χέρι με το οποίο προσφέρει το χάπι στον ώμο του πάσχοντος, μεγαλώνει, αλλά θα γίνει γίγαντας αν προσφέρει το επάγγελμά του χωρίς δώρα σε αντάλλαγμα, αν δεν μετρήσει προνόμια για τον εαυτό του, αν είναι πάντα εκεί όταν τον χρειάζονται, αν προωθεί το κλειδί της υγείας στην προληπτική ιατρική – και το διδάσκει με αυτόν τον τρόπο.

Κώστας Καρυωτάκης ΑΠΑΝΤΑ μια άλλη ανάγνωση

Στη συναυλία των λαών του κόσμου, η Κούβα περπατά με τη λευκή της φορεσιά, με άντρες και γυναίκες σαν κι αυτούς. αλλά όχι ανάμεσα σε ουρανοξύστες και εμπορικά κέντρα, αλλά σε ρεικότοπους και βουνά, στους κατοικημένους λόφους των πόλεων, στο κάλεσμα μετά από κάποια καταστροφή.

Πηγαίνει επειγόντως να σώσει, να θεραπεύσει και μετά επιστρέφει με την ευγνωμοσύνη στην πλάτη.

Αν η κληρονομιά του διαπρεπούς Finlay έβαλε το σύμβολο πρώτα στην ημερομηνία που κάθε 3η  Δεκεμβρίου τιμά τη Λατινοαμερικανική Ιατρική, τον τρόπο με τον οποίο η επαναστατική Κούβα κατάλαβε αυτό το επάγγελμα και εκπαιδεύει όσους το ασκούν και τους ενσταλάζει το πνεύμα για να το προσφέρουν, ακόμη και μακριά από τη χώρα, από προσωπική άνεση, κάνουν αυτό το νησί μνημείο για εκείνους που κάνουν την φροντίδα για την ιερή κατάκτηση την υγεία για όλους.

Σε αυτό το ευγενές επάγγελμα, η Κούβα συνεχίζει να είναι φωτοδότης για μια ολόκληρη ήπειρο.

Πηγή granma