Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Κούβα: και δεύτερη δεξαμενή καυσίμου εξερράγη στη βάση των γιγαντιαίων δεξαμενών Supertanqueros της Ματάνζα

Οι ειδικοί της CUPET (σσ. Unión Cuba-Petróleo \  εταιρεία που ανήκει και λειτουργεί από την κυβέρνηση της Κούβας και δραστηριοποιείται στην εξόρυξη κοιτασμάτων πετρελαίου καθώς και στη διύλιση και διανομή πετρελαϊκών προϊόντων) διαβεβαιώνουν ότι το diesel διανέμεται κανονικά σε κέντρα εξυπηρέτησης στο Matanzas και την Αβάνα

Διευκρινίστηκε ότι στη συγκεκριμένη βάση υπερδεξαμενών δεν υπάρχουν κοιτάσματα αλκοόλης ή αμμωνίας

Μέχρι τις 7:00 μ.μ. της 7ης  Αυγούστου νοσηλεύτηκαν 122 άτομα, εκ των οποίων τα 24 νοσηλεύονται και 98 πήραν εξιτήριο.

Ο αριθμός των 16 αγνοούμενων μέχρι τώρα διατηρήθηκε.

Ενισχύονται οι προσπάθειες για την κατάσβεση της φωτιάς στη βάση “υπερδεξαμενών ”

Η έκρηξη στη 2η δεξαμενή

Η δεύτερη δεξαμενή καυσίμου μόλις εξερράγη γύρω στις 11:30 μ.μ. Η κατάσταση της πλησιέστερης -3ης, είναι ακόμα άγνωστη, λέει μια αναφορά της τηλεόρασης του νησιού (TVC) ενώ η 4η είναι ήδη άδεια.

Η τοπική κυβέρνηση του Ματάνζας ανέφερε μέσω Facebook ότι το καπάκι της δεξαμενής 3 κατέρρευσε αφού ο αέρας έκανε στροφή από βορειοανατολικά με δεδομένο τον κίνδυνο να συμβεί.

Οι δυνάμεις που εργάζονταν στο σημείο είχαν εκκενωθεί.

Σύντομα θα ολοκληρωθεί η εγκατάσταση μιας ισχυρής αντλίας για να ξεκινήσει ο ψεκασμός και των δύο δεξαμενών με χημικό αφρό.

Οι εργασίες δεν σταμάτησαν –αντίθετα έφτασαν σε κορύφωση χτες Κυριακή.

Ο Ταγματάρχης Dainier Moreno Solano, ειδικός μηχανικός FAR, ενημερώνει μέσω Radio26 για τη λειτουργία της εναλλακτικής λύσης που εφαρμόζουν για να εξασφαλίσουν την παροχή νερού στους πυροσβέστες που εργάζονται για την κατάσβεση της φωτιάς.

H γραμματέας του Κόμματος στο Ματάνζας, Susely Morfa, πρόσθεσε στις 02:00 π.μ. πως βρίσκονταν στο κέντρο διανομής καυσίμων (UEB División Territorial de Comercialización de Combustibles), πραγματοποιούνταν κανονικά οι εργασίες εξόρυξης και αποθήκευσης σε κοντές δεξαμενές –«τηγάνια», ενώ έφτασε πλοίο από την Αβάνα για να επισπεύσει τη διαδικασία.

Αυτή ακριβώς η οντότητα δημοσίευσε ότι οι δύο στο Supertanqueros de Matanzas, 51 και 52, εξακολουθούσαν να καίγονται εκείνη την ώρα της νύχτας, σύμφωνα με τον Néstor Jiménez, διευθυντή της Unión Cubapetróleo.

Οι πυροσβέστες εργάζονταν για την ψύξη μιας τρίτης δεξαμενής, της με α|α 50.

Εν τω μεταξύ, ο Arnaldo Lázaro Álvarez Guillermo, μέλος της Geos (Grupo especializado de operaciones de Socorro – Ομάδα Εξειδικευμένων Επιχειρήσεων Αρωγής) στην Αβάνα, ενημέρωσε μέσω Cubadebate ότι μια ομάδα από τον Ερυθρό Σταυρό εξερευνά αυτήν τη στιγμή την περιοχή της πυρκαγιάς σε αναζήτηση των εξαφανισμένων.

Μεξικανοί ειδικοί δουλεύουν «επί τον τύπον των ήλων»

Ειδικοί και ΜΜΕ που φτάνουν από το Μεξικό θα συμμετάσχουν αμέσως στο έργο της κατάσβεσης μετά τις πρώτες τεχνικές επαφές και την ενημέρωση της κατάστασης επί τόπου, αναφέρει το Radio 26.

Το εν λόγω μέσο προσθέτει επίσης ότι γίνεται δουλειά –στα όρια της ανθρώπινης αντοχής για την εκκένωση των υπαρχόντων καυσίμων στις δεξαμενές που περιβάλλουν τη φωτιά.

Οι ειδικοί του CUPET διαβεβαιώνουν ότι το diesel διανέμεται κανονικά τόσο στο Matanzas όσο και στην πρωτεύουσα του νησιού, ενώ ένα ακόμη πλοίο θα ελλιμενιστεί τις επόμενες ώρες για να αναλάβει τη μεταφορά μεγάλου μέρους αυτού του καυσίμου.

Σχετικά με τη φωτιά, ο συνταγματάρχης Ernesto Rodríguez-Gallo Valdés, από τη στρατιωτική περιφέρεια Matanzas, ενημέρωσε πως εγκαταστάθηκε και λειτουργεί μια ισχυρή αντλία που εξάγει θαλασσινό νερό και με σωλήνα το μεταφέρει στην περιοχή (σσ. προφανώς για ψύξη μερών).

Σώμα βρέθηκε στο σημείο του ατυχήματος

Η έκθεση που εξέδωσε το Υπουργείο Δημόσιας Υγείας στις 7:00 μ.μ. της 6ης Αυγούστου διευκρίνισε ότι στο πλαίσιο των ερευνών, εντοπίστηκε πτώμα στο σημείο του ατυχήματος και μεταφέρθηκε στην επαρχιακή Medicina Legal, όπου βρίσκεται σε εξέλιξη ο εντοπισμός και άλλων από επαγγελματίες του φορέα και του Υπουργείου Εσωτερικών