Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Κρήτη: Στα 1.784 τα μη κατοικήσιμα σπίτια – Επείγουν λύσεις για να ανακουφιστούν οι κάτοικοι

Τεράστιες οι υλικές ζημιές σε κατοικίες, δημόσια κτίρια και υποδομές στις σεισμόπληκτες περιοχές της Κρήτης. Οικογένειες είδαν οι κόποι τους να μετατρέπονται σε χαλάσματα και να βρίσκονται ξεσπιτωμένοι, την ώρα που ο καιρός επιδεινώνεται.

Στις πληγείσες περιοχές γίνεται αποτίμηση των ζημιών στα πληγέντα κτίρια (κατοικίες, δημόσια κτίρια, σχολικές μονάδες, κέντρα υγείας) από μηχανικούς του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου, έως τώρα έχουν διεξαχθεί αυτοψίες σε 3.172 κτίρια, εκ των οποίων 2.613 αφορούν σε κατοικίες. Από αυτές οι 1.784 έχουν κριθεί μη κατοικήσιμες. 

Επίσης, έχουν ελεγχθεί 161 επαγγελματικοί χώροι, εκ των οποίων ακατάλληλοι είναι οι 106. Όσον αφορά τους ιερούς ναούς και τα δημόσια κτίρια «κίτρινα» έχουν χαρακτηριστεί τα 104 από τις 190 αυτοψίες, ενώ σε 208 άλλα κτίρια (αποθήκες, στάβλους) τα 184 κρίθηκαν μη κατοικήσιμα.

Δεκάδες παιδιά, ακόμη και βρέφη, βρίσκονται με τις οικογένειές τους στις σκηνές που έχουν στηθεί στο εκθεσιακό κέντρο του Αρκαλοχωρίου μετά τον ισχυρό σεισμό της Δευτέρας των 5,8 Ρίχτερ.

Όσον αφορά τις συνθήκες που αντιμετωπίζουν οι πληγέντες που διαμένουν στις σκηνές, χαρακτηριστικό είναι πως σε πολύτεκνη οικογένεια δόθηκε μία σκηνή και δύο ράντζα, ενώ οι χημικές τουαλέτες δεν επαρκούν και δεν καθαρίζονται. Ανάλογη κατάσταση επικρατεί και στο Πασίδερο.  Αξίζει να σημειωθεί, επιπλέον, ότι μεγάλος αριθμός φιλοξενουμένων σε σκηνές είναι μετανάστες που ζουν και εργάζονται στην περιοχή.

Ο περιφερειάρχη Κρήτης, Σταύρος Αρναουτάκης, ενημερώνοντας σήμερα τον Γιάννη Πρωτούλη, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του Κόμματος, σημείωσε ότι περίπου 500 οικογένειες είναι άστεγες στο Αρκαλοχώρι και τα γύρω χωριά. Περίπου 200 οικογένειες βρίσκονται σε σκηνές και κάποιες άλλες διαμένουν σε διαμερίσματα και σε δωμάτια ξενοδοχείων. Σύμφωνα με τον Στ. Αρναουτάκη, ο δήμαρχος Μινώα Πεδιάδος έχει ζητήσει 420 οικίσκους για την κάλυψη των στεγαστικών αναγκών, στοιχείο που δείχνει το μέγεθος της κατάστασης που επικρατεί στην περιοχή.

Σε δήλωσή του ο Γ. Πρωτούλης, αφού συζήτησε με κατοίκους και ενημερώθηκε από εκπροσώπους της Τοπικής διοίκησης,  επεσήμανε: «Ενημερωθήκαμε αναλυτικά από τον περιφερειάρχη. Πραγματικά η καταστροφή είναι πολύ μεγάλη σε όλη την περιοχή από το σεισμό. Το θέμα είναι ότι ακόμα δεν έχει σταματήσει η σεισμική δραστηριότητα για να μπορέσουν να καταγράψουν αναλυτικά το μέγεθος των καταστροφών και το θέμα το μεγάλο είναι ότι οι ανάγκες είναι πιεστικές. Όλοι βλέπουν ότι ο καιρός χαλάει, δεν μπορούν οι άνθρωποι να συνεχίσουν να μένουν στις σκηνές, τα μισά σχολεία της περιοχής είναι κατεστραμμένα, ακατάλληλα για να μπουν τα παιδιά να κάνουν μάθημα, που είναι ένα θέμα που πρέπει να λυθεί και οι καταγραφές πρέπει να ολοκληρωθούν όσο γίνεται γρηγορότερα από τα συνεργεία, καθώς δεν μπορούν οι άνθρωποι με τα πράγματά τους μέσα στη μέση να περιμένουν πότε θα έρθουν να καταγράψουν τις ζημιές.

Και πρέπει να ξεκινήσει άμεσα το έργο αποκατάστασης χωρίς να αποκλειστεί κανένας, χωρίς να μείνει κανένας εργαζόμενος και κάτοικος της περιοχής αβοήθητος σε αυτήν τη φάση.

Και το λέμε αυτό γιατί δεν είναι η πρώτη τέτοια καταστροφή που έχουμε συναντήσει. Έχουμε την καταστροφή που έγινε πριν από λίγα χρόνια στη Λέσβο, όπου ένα ολόκληρο χωριό η Βρίσα, κατεστραμμένο, το οποίο παραμένει στην καταστροφή, έχουμε το χωριό Δαμάσι στη Θεσσαλία, που ένα χρόνο μετά τις εξαγγελίες η κατάσταση βλέπουμε όλοι ποια είναι σήμερα, όποιος το επισκεφτεί.

Σε καμία περίπτωση δεν θέλουμε να προστεθεί σε αυτή τη μακριά λίστα των ανθρώπων που μόλις φεύγουν οι κάμερες και κλείνουν τα φώτα της δημοσιότητας αφήνονται στο έλεος της περιβόητης ατομικής ευθύνης, δεν θέλουμε να ξανασυμβεί το ίδιο πράγμα. Για αυτό ενώνουμε και εμείς τη φωνή μας με τους κατοίκους της περιοχής, με τους κατοίκους των χωριών, με όσους θέλουν να πιέσουν για να δοθούν άμεσες λύσεις και είμαστε εδώ για να προσπαθήσουμε να ανακουφιστεί ο κόσμος και να λυθούν ζητήματα».

che guevara 008