Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

«…Κρατάτε γερά την Αθήνα μας και τον Πειραιά. Μετατρέψτε τους σε φρούρια απόρθητα, με χιλιάδες οδοφράγματα…» (Ντοκουμέντο Δεκέμβρης 1944)

Επιμέλεια Αλέκος Χατζηκώστας // 

Το ντοκουμέντο που παρουσιάζουμε βρίσκεται πρωτοσέλιδα στη εφημερίδα «ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΕΛΛΑΔΑ» («Όργανο της Κεντρικής Επιτροπής του ΕΑΜ») στις  22 Δεκέμβρη 1944. Να σημειώσουμε ότι η εφημερίδα εκδιδόταν την περίοδο εκείνη εκτός Αθήνας (Τρίπολη, Βέροια) και είχε κάτω από τον τίτλο τα εξής χαρακτηριστικά: «Παλεύουμε για να περιφρουρήσουμε τη λευτεριά μας. Πολεμούμε για να κατοχυρώσουμε τη ανεξαρτησία της Πατρίδας μας. Πολεμούμε για ότι έχουμε πιο πολύτιμο, για τη ζωή μας και για την τιμή μας. Καμιά βία, καμιά ατιμία, καμιά απειλή, δεν είνε πιο δυνατή απ’ το δίκιο μας και από τη θέληση μας για τη Νίκη».

Στο συγκεκριμένο πρωτοσέλιδο (από το ψηφιακό αρχείο των ΑΣΚΙ) υπάρχει ανακοίνωση- προκήρυξη της Κεντρικής Επιτροπής του ηρωικού ΕΛΑΣ με τον χαρακτηριστικό τίτλο : ««ΚΡΑΤΑΤΕ ΓΕΡΑ ΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΜΑΣ ΚΑΙ ΤΟΝ ΠΕΙΡΑΙΑ» . Σ’αυτή γίνεται ένας μικρός στρατιωτικός απολογισμός, ενώ δίνονται και γενικότερες στρατιωτικού χαρακτήρα οδηγίες για τη μάχη στα οδοφράγματα και στην πόλη.

Αναφέρει χαρακτηριστικά:

« Η Κεντρική του ΕΛΑΣ έβγαλε την παρακάτω ανακοίνωση

Ηρωϊκέ λαέ της Αθήνας, του Πειραιά και των περιχώρων. Ηρωϊδες γυναίκες. Πρωτοπόρα νέα γενιά. Αξιωματικοί, καπεταναίοι και μαχητές του Λαογέννητου ΕΛΑΣ και ΕΛΑΝ.

Είμαστε στη 18η μέρα αδιάκοπης και σκληρής μάχης. Τα ως τώρα αποτελέσματα απέδειξαν ότι η ψυχική δύναμη του αγωνιζόμενου Έθνους και η ατράνταχτη ηθική βάση του αγώνα μας είναι ασύγκριτα ισχυρότερα και ανώτερα απ’ όλα τα σύγχρονα πολεμικά μέσα του Λήπερ και του Σκόμπυ.

Είναι ισχυρότερα, γιατί αγωνιστήκαμε και αγωνιζόμαστε για τη λευτεριά, την ανεξαρτησία και την ησυχία του Τόπου μας. Για το μέλλον των παιδιών μας.

Είναι ισχυρότερα, γιατί αγωνιζόμαστε για τη λευτεριά, την ανεξαρτησία και την ησυχία του Τόπου μας.

Είναι ισχυρότερα, γιατί αντιμετωπίζουν τον ελληνικό φασισμό και κρυφοφασισμό γιατί οι δυνάμεις του Λήπερ και του Σκόμπυ ξέρουν καλά ότι είναι άδικο και άνανδρο να σκοτώνουν γυναικόπαιδα, να πνίγουν στο αίμα έναν σύμμαχο Λαό.

Γι’αυτό τρέμουν τα χέρια τους, γι’αυτό δεν μπορούν να σταθούν και ν’ αντιπαραταχτούν στα τουφέκια μας, παρ’ όλο που αυτά είναι ελάχιστα και πρωτόγονα.

Χιλιάδες άγγλοι αξιωματικοί και οπλίτες κρατιούνται στα χέρια μας αιχμάλωτοι. Δεκάδες αγγλικά άρματα αχρηστεύθηκαν. Αεροπλάνα καταρίφθηκαν. Πλούσια λάφυρα κάθε είδους έπεσαν στα χέρια μας. Χιλιάδες χωροφύλακες και καθάρματα, σφαγιαστές του Λαού, αιχμαλωτίσθηκαν.

Όλοι οι φιλελεύθεροι λαοί και μεταξύ των πρώτων και ο Αγγλικός είναι στο πλευρό μας. Η μεγάλη λαϊκή νίκη είναι πολύ κοντά μας.

Κρατάτε γερά την Αθήνα μας και τον Πειραιά. Μετατρέψτε τους σε φρούρια απόρθητα, με χιλιάδες οδοφράγματα. Σκάψτε και οχυρώστε όλα τα δεσπόζοντα σημεία. Διεκδικείστε το ιερό έδαφος μας σπιθαμή προς σπιθαμή, σπίτι προς σπίτι, δρόμο προς δρόμο. Ανακαταλάβετε κάθε θέση που τυχαίνει να χάνεται χάρις στην υλική υπεροχή του αντιπάλου. Κάψτε και καταστρέψτε όπως μπορείτε τις αποθήκες του αντιπάλου. Τις καύσιμες ύλες των τανκς και αεροπλάνων. Κόψτε το νερό και τον επισιτισμό τους. Σπρώχτε τις δυνάμεις του Σκόμπυ όλο και πιο πολύ προς τη θάλασσα.

Εμπρός όλοι στα οδοφράγματα. Για την τελική συντριβή του ελληνικού φασισμού. Για τη Λευτεριά. Για την Ανεξαρτησία. Για τη Δημοκρατία.

Η Κ.Ε του ΕΛΑΣ

Στρατηγοί Ε. Μάντακας, Χατζημιχάλης, συν. Γ. Σιάντος»

Ν. Μπελογιάννης Ν. Πλουμπίδης – Στο σπίτι των ηρώων