Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Κυβέρνηση-Υπουργείο Υγείας: Νέα «βαφτίσια» ΜΕΘ Covid αντί για άνοιγμα νέων κλινών και επίταξη του ιδιωτικού τομέα

Με τα δημόσια νοσοκομεία της Αττικής να φρακάρουν από τη νέα έξαρση της πανδημίας, με τις αυξημένες νέες εισαγωγές και τη συνεχή αύξηση των διασωληνωμένων, η κυβέρνηση, που τόσο καιρό αναμασά το παραμύθι περί «θωρακισμένου και ενισχυμένου ΕΣΥ», εντείνει για μία ακόμα φορά την εγκληματική μετατροπή του δημόσιου συστήματος Υγείας σε σύστημα της μίας νόσου. Αντί να ανοίξει νέες κλίνες ΜΕΘ και να τις στελεχώσει με το αναγκαίο προσωπικό και εξοπλισμό, αντί να επιτάξει τον ιδιωτικό τομέα Υγείας, «βαφτίζει» ξανά ΜΕΘ Covid κρεβάτια εντατικής θεραπείας από άλλες ασθένειες και ανακυκλώνει το ίδιο εξουθενωμένο υγειονομικό προσωπικό.

Χαρακτηριστικά, μόνο την προηγούμενη βδομάδα έγιναν 1.583 νέες εισαγωγές στα δημόσια νοσοκομεία της χώρας, ενώ πριν από δυο βδομάδες ήταν 977.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που έδωσε προχτές το υπουργείο Υγείας, σε όλη την Αττική οι κενές κλίνες ΜΕΘ/ΜΑΦ είναι μόλις 110, εκ των οποίων οι 36 προορίζονται για την Covid-19.

Απέναντι σ’ αυτή την εκρηκτική κατάσταση, η κυβέρνηση βγάζει και πάλι από το συρτάρι – για τρίτη φορά σε 11 μήνες – το περιβόητο σχέδιο «εξεύρεσης επιπλέον κλινών ΜΕΘ Covid», αρπάζοντας προσωπικό και κρεβάτια ΜΕΘ από όλες τις υπόλοιπες νόσους και αποδυναμώνοντας εκ νέου τμήματα και κλινικές. Θέτει έτσι σε άμεσο κίνδυνο και τους ασθενείς όλων των υπόλοιπων νόσων, που δεν θα υπάρχει γι’ αυτούς κρεβάτι εντατικής ώστε να δώσουν τη μάχη για τη ζωή τους, αλλά και όσους νοσούν με Covid, που θα νοσηλεύονται σε κρεβάτια χωρίς τον απαιτούμενο εξειδικευμένο εξοπλισμό και προσωπικό.

Σε αυτό το πλαίσιο, με έγγραφο της διοίκησης της 2ης ΥΠΕ, με τίτλο «Επείγουσες ενέργειες για την ανάπτυξη νέων κλινών ΜΕΘ Covid-19 λόγω της κρίσιμης εξέλιξης της πανδημίας στο λεκανοπέδιο Αττικής», καλούνται τα Νοσοκομεία «Αττικόν» και «Θριάσιο» «να αναπτύξουν επιπλέον κλίνες Εντατικής Θεραπείας κορονοϊού», παίρνοντας 10 κλίνες στο «Αττικόν» και 5 στο «Θριάσιο» από τις ΜΕΘ γενικών περιστατικών.

Covid 19

Η στελέχωση των κρεβατιών, επειδή 12 μήνες μετά ακόμα δεν έχουν γίνει οι απαιτούμενες προσλήψεις προσωπικού, θα γίνει με μετακινήσεις γιατρών από τα ήδη υποστελεχωμένα Νοσοκομεία «Τζάνειο» και Γενικό Κρατικό Νίκαιας. Μάλιστα, η διοίκηση της ΥΠΕ ζητά από τους γιατρούς των νοσοκομείων να φορτωθούν την ευθύνη και «να τεκμηριώσουν και να προχωρήσουν» στη μείωση των διαθέσιμων κλινών ΜΕΘ γενικών περιστατικών.

Οσο για τους κλινικάρχες… «εφόσον χρειαστεί», θα νοσηλεύουν περιστατικά non-Covid, πάντα με το αζημίωτο, με διπλάσια αποζημίωση για κάθε κρεβάτι.

Υγειονομικοί: Αναδεικνύουν τους σοβαρούς κινδύνους – Διεκδικούν ενίσχυση

Τα παραπάνω προκάλεσαν την άμεση αντίδραση των εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία, οι οποίοι απαιτούν την ανάκληση της απόφασης.

Σωματείο Εργαζομένων Νοσοκομείου Ευαγγελισμός

Στο «Θριάσιο» Νοσοκομείο,«το μοναδικό δημόσιο νοσοκομείο της Δυτικής Αττικής, με εκατοντάδες χιλιάδες μόνιμους κατοίκους και εργαζόμενους, απομένουν μόνο έξι διαθέσιμες κλίνες Γενικής ΜΕΘ», καταγγέλλει το Σωματείο Εργαζομένων του νοσοκομείου, σημειώνοντας τις επικίνδυνες επιπτώσεις ως προς την αντιμετώπιση σοβαρών χειρουργικών, νευροχειρουργικών και άλλων παθήσεων, όπου μετεγχειρητικά απαιτείται συχνά νοσηλεία σε ΜΕΘ. Υπενθυμίζει επίσης ότι στην αρχή του πρώτου κύματος είχε προηγηθεί η μετατροπή της ΜΕΘ Εγκαυμάτων σε ΜΕΘ Covid, με αποτέλεσμα «στο κέντρο της βιομηχανικής περιοχής, με δύο διυλιστήρια και δεκάδες βιομηχανικές μονάδες επεξεργασίας εύφλεκτων υλικών, να μην υπάρχει διαθέσιμο ούτε ένα κρεβάτι για τη νοσηλεία εγκαυματιών στο Κέντρο Εγκαυμάτων».
Στην αρχή του δεύτερου κύματος, προσθέτει, «χωρίς να έχει προσληφθεί ούτε ένας εντατικολόγος, ούτε ένας πρόσθετος νοσηλευτής, φυσικοθεραπευτής ή τραυματιοφορέας και με την πλειοψηφία του ανεπαρκούς νοσηλευτικού προσωπικού να μην έχει ούτε μια ώρα εμπειρίας ή εκπαίδευσης στις αυξημένες απαιτήσεις της εντατικής νοσηλευτικής, ακολούθησε και η βιαστική μετατροπή της ΜΑΦ του Κέντρου Εγκαυμάτων σε ΜΕΘ Covid».
Σήμερα, για την ανάπτυξη 5 κλινών ΜΕΘ Covid «δεν έχουν ούτε καν συσταθεί ακόμα οι 5 θέσεις γιατρών για ΜΕΘ, δεν έχουν προκηρυχθεί οι 16 θέσεις νοσηλευτών για ΜΕΘ, δεν έχει προχωρήσει η πρόσληψη των 24 επιλαχόντων νοσηλευτών από την προκήρυξη 2Κ/2019, ενώ δεν έχει εξασφαλιστεί ούτε ο αναγκαίος αριθμός αναπνευστήρων και αναλωσίμων».

Σωματείο Εργαζομένων Νοσοκομείου Ευαγγελισμός

Την κατηγορηματική του αντίθεση στο κυβερνητικό σχέδιο εκφράζει και η Ενωση Νοσοκομειακών Γιατρών Αθήνας – Πειραιά (ΕΙΝΑΠ), σημειώνοντας ότι η αναγκαστική μετακίνηση δύο γιατρών επιμελητών από τη ΜΕΘ του Νοσοκομείου Νίκαιας και δύο γιατρών επιμελητών από τη ΜΕΘ του «Τζάνειου» προς τη ΜΕΘ του «Αττικού» επιβεβαιώνει πως δεν έχουν γίνει οι αναγκαίες προσλήψεις υγειονομικού προσωπικού.

Κινητοποίηση Θριάσιο

Η Γενική Συνέλευση των γιατρών στο Νοσοκομείο Νίκαιας επισημαίνει ότι δεν έχει γίνει καμία ενίσχυση του νοσοκομείου με προσωπικό, «ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων που μπορούν να νοσηλευτούν στο νοσοκομείο μας είναι πεπερασμένος (…), η όποια επέκταση κλινών νοσηλείας ασθενών Covid μπορεί να γίνει μόνο εφόσον υπάρξει επιπλέον ενίσχυση με ειδικευμένους γιατρούς, νοσηλευτικό προσωπικό (…) καθώς και σύγχρονου εξοπλισμού. Οι μετακινήσεις του ήδη εξουθενωμένου προσωπικού για να καλύψει τις οξυμένες ανάγκες δεν είναι λύση και αφήνουν αντίστοιχο κενό στο εκάστοτε τμήμα (…) Θεωρούμε ότι η εμπλοκή των παθολογικών τμημάτων στην ταυτόχρονη νοσηλεία Covid και non-Covid περιστατικών είναι επικίνδυνη».


Δείτε  &
Εργαζόμενοι στα Δημόσια Νοσοκομεία:
Με απεργία κλιμακώνουν τον αγώνα για την υγεία του λαού