Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

ΚΥΜΑ ΚΑΥΣΩΝΑ: 🔥 «Βράζει» η χώρα ☀️ Παραπέρα άνοδος της θερμοκρασίας από τη Δευτέρα

🆘  Ακόμη πιο επικίνδυνος θα είναι από τη Δευτέρα ο παρατεταμένος καύσωνας που πλήττει τη χώρα, όπως προειδοποιούν οι ειδικοί.

Meteo t 40oC 1 8 2021Την Κυριακή, οι μέγιστες θερμοκρασίες ήταν της τάξης των 42-43 βαθμών Κελσίου κατά μέσο όρο. Ωστόσο, σύμφωνα με τις προγνώσεις του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, τη Δευτέρα η θερμοκρασία «θα παρουσιάσει περαιτέρω αισθητή άνοδο», με τις μέγιστες τιμές να φτάνουν τους 43 με 45 βαθμούς Κελσίου, κατά μέσο όρο.Meteo 40οC 2 8 2021

Μάλιστα, σε τοπικό επίπεδο, λόγω του ανάγλυφου της χώρας και των μεταβολών της διεύθυνσης του ανέμου, οι μέγιστες ενδέχεται να φτάσουν τους 46 με 47 βαθμούς Κελσίου!

Οι υψηλές αυτές θερμοκρασίες θα κρατήσουν τουλάχιστον μέχρι την Πέμπτη, ενώ από την Παρασκευή το θερμόμετρο θα αρχίσει να υποχωρεί.

Η Αθήνα «φλέγεται»…

Πτήσεις με drone πάνω από την Ακρόπολη και την πλατεία της Ομόνοιας με χρήση θερμικής κάμερας πραγματοποίησε η ομάδα «Up Stories» σε συνεργασία με το «meteo.gr» την Κυριακή

Καθώς βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη το κύμα καύσωνα που πλήττει το σύνολο της χώρας, το φαινόμενο της Αστικής Θερμικής Νησίδας γίνεται καθημερινά ολοένα και πιο έντονο, ιδιαίτερα στην Αθήνα. Ως Αστική Θερμική Νησίδα αναφέρεται το φαινόμενο κατά το οποίο η θερμοκρασία που παρατηρείται εντός μιας αστικής περιοχής είναι υψηλότερη σε σχέση με αυτή των περι-αστικών ή υπαίθριων περιοχών που την περιβάλλουν.

Στον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης η θερμοκρασία εδάφους ξεπερνούσε τοπικά τους 55°C (στο video αποτυπώνεται με βαθύ κόκκινο χρώμα και λευκό), όπως και στην Πλατεία Ομονοίας. Την ίδια ώρα, η θερμοκρασία αέρα σύμφωνα με τους μετεωρολογικούς σταθμούς του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr στο κέντρο της Αθήνας κυμαινόταν μεταξύ 36-37°C. Οι υψηλότερες τιμές θερμοκρασίας καταγράφηκαν στην άσφαλτο και σε στέγες παλαιών κτιρίων με κλιματιστικές μονάδες (άνω των 60°C), και οι μικρότερες τιμές στις προσόψεις νέων κτιρίων και στο νέο συντριβάνι της Ομονοίας (έως 35°C).

«Ατομική ευθύνη» για όλα…

Πηγή: Eurokinissi

Το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών/«meteo.gr» αναφέρει πως από τη Δευτέρα μέχρι την Πέμπτη «θα επικρατήσουν συνθήκες ακραίου καύσωνα».

Όμως, εξίσου «ακραία» είναι η ανυπαρξία μέτρων προστασίας, αφού η συνταγή είναι ίδια με την πανδημία: Η αντιμετώπιση του καύσωνα επαφίεται από την κυβέρνηση στην «ατομική ευθύνη». Όλα τα άλλα, και κυρίως τα ενδεδειγμένα μέτρα που έχουν προτείνει τα συνδικάτα λογίζονται ως «κόστος» για το αστικό κράτος και τους εργοδότες που αυτό υπηρετεί.

Η εγκύκλιος που εξέδωσε το υπουργείο Εργασίας περιορίζεται σε συστάσεις και σε ευχολόγια, συστήνοντας στις επιχειρήσεις τη λήψη των απαραίτητων τεχνικών και οργανωτικών μέτρων, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία, όσο και μείωση της απασχόλησης ή/και παύση εργασιών κατά τις ώρες θερμοκρασιακής αιχμής (12.00 – 16.00), μόνο όμως «όπου αυτό κριθεί, κατά περίπτωση, απαραίτητο».Και βέβαια, οι εργασιακοί χώροι δεν θα είναι καμίνι μόνο τις ώρες θερμοκρασιακής αιχμής.

Κενές περιεχομένου είναι και οι αποφάσεις της Πολιτικής Προστασίας και των Δήμων για χώρους στέγασης και κλιματιζόμενες αίθουσες, με δεδομένο το σμπαράλιασμα των κοινωνικών υπηρεσιών και υποδομών της τοπικής διοίκησης. Ενώ τα απαραίτητα μέτρα προστασίας από την πανδημία, που επιτάσσουν τη μείωση του συγχρωτισμού, περιορίζουν ακόμη περισσότερο τις θέσεις που υπάρχουν για την φιλοξενία αστέγων και ευπαθών ομάδων.Meteo t 40 2 8 2021

Συγκεκριμένα μέτρα διεκδικούν τα συνδικάτα

Πηγή φωτο Eurokinissi

Tα συνδικάτα εδώ και μέρες βρίσκονται σε θέση μάχης για την προστασία της ζωής και της ασφάλειας των εργαζομένων. Δεκάδες σωματεία έχουν παρέμβει, καλώντας τους εργαζόμενους να διεκδικήσουν συγκεκριμένα μέτρα.

Από την πρώτη στιγμή που ο υδράργυρος άρχισε να «σκαρφαλώνει», το ΠΑΜΕ απηύθυνε κάλεσμα στα συνδικάτα να είναι σε διαρκή κινητοποίηση, καταθέτοντας μια σειρά από αιτήματα, προκειμένου να βάλουν εμπόδια στην εργοδοτική ασυδοσία και να διεκδικήσουν μέτρα προστασίας από τον καύσωνα.ΠΑΜΕ PAME logo full

To ΠΑΜΕ απαιτεί:

  • Άμεση διακοπή όλων των υπαίθριων εργασιών όταν η θερμοκρασία ξεπερνάει τους 38ο C. Αντίστοιχα, άμεση διακοπή εργασιών σε ιδιαίτερα επιβαρυμένους θερμικά χώρους (γιαπιά, μηχανοστάσια, χυτήρια, ναυπηγικές εργασίες, υαλουργίες, μηχανουργεία, θερμοκήπια κλπ). Πλήρης καταβολή του ημερομισθίου χωρίς καμία περικοπή.
  • Αποχή από την εργασία, όταν επικρατούν συνθήκες καύσωνα, των εργαζομένων που εντάσσονται σε ομάδες υψηλού κινδύνου (καρδιοπαθείς, πνευμονοπαθείς, διαβητικοί, νεφροπαθείς, εγκυμονούσες, κ.λπ.). Πλήρης καταβολή του ημερομισθίου.
  • Συχνά διαλείμματα κατάλληλης διάρκειας, ανάλογα με τις συνθήκες περιβάλλοντος και τα χαρακτηριστικά της εργασίας, της έντασης εργασίας και της χρησιμοποιούμενης στολής εργασίας – ΜΑΠ, για την πρόληψη της θερμικής καταπόνησης των εργαζομένων.
  • Περιορισμός βαριών εργασιών όταν οι συνθήκες θερμοκρασίας και υγρασίας δημιουργούν ασφυκτικές συνθήκες.
  • Διάθεση σε συνεχή βάση στους εργαζόμενους πόσιμου δροσερού νερού κοντά στη θέση εργασίας τους.
  • Δημιουργία κατάλληλων κλιματιζόμενων χώρων διαλείμματος για την ανάπαυση των εργαζομένων».

Το Κλαδικό Σωματείο Εργαζομένων στην Ενέργεια Αττικής – Βοιωτίας – Εύβοιας – Κορινθίας υπογραμμίζει πως «η εμπειρία μας και από άλλες ακραίες καιρικές συνθήκες είναι ότι η εργοδοσία, βάζοντας πάνω απ’ όλα την κερδοφορία της πιέζει για δουλειά τους εργαζόμενους μέχρι τελικής πτώσεως, ακόμα και σε συνθήκες καύσωνα», ενώ προσθέτει: «Ειδικά οι συνάδελφοι που εργάζονται στο πεδίο, στα διυλιστήρια, στην ηλεκτροπαραγωγή, στα χαντάκια στο δίκτυο ρεύματος και φυσικού αερίου, στα εναέρια, στην καταμέτρηση – αποκοπή, στις σκαλωσιές και βρίσκονται εκτεθειμένοι στα καιρικά φαινόμενα πρέπει να προστατευτούν. Δεν είναι λύση το καπέλο, τα γυαλιά και ένα μπουκάλι νερό που συχνά πυκνά λέει η εργοδοσία ότι αρκούν». 

Παράλληλα με όλα τα άλλα ενδεδειγμένα μέτρα, το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Τηλεπικοινωνιών και Πληροφορικής Αττικής θέτει το θέμα των εργαζομένων που εργάζονται από το σπίτι χωρίς να έχουν κλιματιστικό.

Με πληροφορίες από 902.gr