Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Τεράστια καταστροφή στην Αιγιαλεία — Συνεχίζεται η επιχείρηση κατάσβεσης

Για δεύ­τε­ρο 24ωρο συνε­χί­ζει να μαί­νε­ται η μεγά­λη πυρ­κα­γιά στην περιο­χή της Αιγια­λεί­ας, στην Αχα­ΐα, έχο­ντας ήδη προ­κα­λέ­σει τερά­στιες καταστροφές.

Σύμ­φω­να με την Πυρο­σβε­στι­κή Υπη­ρε­σία, η εικό­να της φωτιάς είναι καλύ­τε­ρη, καθώς έχει περιο­ρι­στεί το μέτω­πο. Ωστό­σο, συνε­χί­ζει να καί­ει σε μια περιο­χή που βρί­σκο­νται κοντά πολ­λοί οικι­σμοί. Οι προ­σπά­θειες της Πυρο­σβε­στι­κής επι­κε­ντρώ­νο­νται κυρί­ως στην κατά­σβε­ση των μικροεστιών.

Οι φλό­γες έχουν κάνει στά­χτη σπί­τια, μια μεγά­λη δασι­κή έκτα­ση, ελαιό­δε­ντρα και άλλες αγρο­τι­κές καλ­λιέρ­γειες, ποι­μνιο­στά­σια, υπο­δο­μές, κ.α. Το μέγε­θος της κατα­στρο­φής θα φανεί όταν σβή­σει η φωτιά.

Οι κάτοι­κοι της Αχα­ΐ­ας, που το τελευ­ταίο διά­στη­μα δοκι­μά­ζο­νται από αλλε­πάλ­λη­λες μεγά­λες πυρ­κα­γιές,  πλη­ρώ­νουν τις μεγά­λες ελλεί­ψεις ‑με ευθύ­νη της σημε­ρι­νής κυβέρ­νη­σης και των προη­γού­με­νων- στους τομείς της δασο­πυ­ρό­σβε­σης και πυρο­προ­στα­σί­ας. Αυτό που επι­βε­βαιώ­νε­ται σε κάθε περί­πτω­ση, είναι η απου­σία ολο­κλη­ρω­μέ­νου σχε­δί­ου προ­στα­σί­ας του λαού και του φυσι­κού πλούτου.

Το κλι­μά­κιο της ΤΕ Αχα­ΐ­ας του ΚΚΕ, με επι­κε­φα­λής τον Νίκο Καρα­θα­να­σό­που­λο, κοι­νο­βου­λευ­τι­κό εκπρό­σω­πο του Κόμ­μα­τος, βου­λευ­τή Αχα­ΐ­ας και μέλος, που επι­σκέ­φθη­κε τις πλη­γεί­σες περιο­χές δια­πί­στω­σε από κοντά το μέγε­θος της κατα­στρο­φής, αλλά και τις μεγά­λες ελλεί­ψεις στην δασο­πυ­ρό­σβε­ση και την πρόληψη.

«Ενό­ψει αυτών των ελλεί­ψε­ων, αλλά και του επι­κεί­με­νου καύ­σω­να, ο λαός της Αχα­ΐ­ας και συνο­λι­κά της χώρας χρειά­ζε­ται να παρα­μέ­νει σε ετοι­μό­τη­τα και να επα­γρυ­πνεί, για να προ­στα­τευ­τούν οι ανθρώ­πι­νες ζωές, η λαϊ­κή περιου­σία και ο φυσι­κός πλού­τος της περιο­χής», σημειώ­νει το ΚΚΕ.

Το ΚΚΕ τονί­ζει πως με ευθύ­νη της κυβέρ­νη­σης και των αρμό­διων υπη­ρε­σιών πρέ­πει να γίνει άμε­ση κατα­γρα­φή των ζημιών, να απο­ζη­μιω­θούν στο 100% όλοι όσοι έχουν πλη­γεί από τις πυρ­κα­γιές, χωρίς όρους και προ­ϋ­πο­θέ­σεις και να λυθεί εδώ και τώρα το ζήτη­μα της στέ­γα­σης για όσους έχουν ανά­γκη. Επί­σης, χρειά­ζε­ται να γίνει άμε­ση απο­κα­τά­στα­ση της ηλε­κτρο­δό­τη­σης και της υδρο­δό­τη­σης της περιο­χής και όλων των υπο­δο­μών που υπέ­στη­σαν ζημιές.

Λόγω της φωτιάς δια­κο­μί­στη­καν στα νοσο­κο­μεία της περιο­χής 16 άτο­μα. Συγκε­κρι­μέ­να, στο Νοσο­κο­μείο του Αιγί­ου μετα­φέρ­θη­καν 15 περι­στα­τι­κά με ανα­πνευ­στι­κά προ­βλή­μα­τα, ενώ στο Γενι­κό Νοσο­κο­μείο Άγιος Ανδρέ­ας (Πάτρα) δια­κο­μί­στη­κε εγκαυ­μα­τί­ας από την περιο­χή της Ζήριας. Σύμ­φω­να με την 6η ΥΠΕ, υπο­βλή­θη­κε σε επι­τυ­χή πλα­στι­κή χει­ρουρ­γι­κή επέμ­βα­ση και νοση­λεύ­ε­ται χωρίς να δια­τρέ­χει κίν­δυ­νο η υγεία του.

Χάρις στην αυτο­θυ­σία των πυρο­σβε­στών και των κατοί­κων της περιο­χής απο­φεύ­χθη­καν τα χει­ρό­τε­ρα, όμως, για ακό­μη μια φορά κιν­δύ­νε­ψαν ανθρώ­πι­νες ζωές. Η εικό­να με τα σκά­φη του λιμε­νι­κού να απε­γκλω­βί­ζουν κόσμο από τις παρα­λί­ες «μιλά­ει» από μόνη της.

«Η φωτιά έκα­ψε ένα μεγά­λο τμή­μα της κοι­νό­τη­τας Ζήρια, με απο­τέ­λε­σμα, εκτός των περί­που 10 σπι­τιών που έχουν κατα­στρα­φεί ολο­σχε­ρώς, να έχουν υπο­στεί σημα­ντι­κές ζημιές αρκε­τές ακό­μα κατοι­κί­ες», δήλω­σε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρό­ε­δρος του δημο­τι­κού συμ­βου­λί­ου Αιγια­λεί­ας Γ. Ντί­νος, επι­ση­μαί­νο­ντας ταυ­τό­χρο­να ότι «ακό­μα δεν υπάρ­χει πλή­ρης εικό­να για το μέγε­θος της κατα­στρο­φής, αφού δεν έχει ξεκι­νή­σει η επί­ση­μη κατα­γρα­φή των ζημιών».

«Σύμ­φω­να με την πρώ­τη εικό­να, η φωτιά προ­κά­λε­σε πολύ μεγά­λες ζημιές σε ελαιο­καλ­λιέρ­γειες, αλλά και σε αμπε­λο­καλ­λιέρ­γειες με στα­φί­δα» πρόσθεσε.

Σχε­τι­κά με τις ζημιές που προ­κά­λε­σε η φωτιά στον παρα­λια­κό οικι­σμό Λαμπί­ρι, ο ίδιος είπε ότι «η πυρ­κα­γιά πέρα­σε μέσα από τον οικι­στι­κό ιστό, σαρώ­νο­ντας τους αύλειους χώρους και προ­κα­λώ­ντας ζημιές σε σπίτια».

Με πλη­ρο­φο­ρί­ες από 902.gr

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο