Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

ΚΥΜΑ ΚΑΥΣΩΝΑ: 🔥 «Βράζει» η χώρα ☀️ Παραπέρα άνοδος της θερμοκρασίας από τη Δευτέρα

🆘  Ακόμη πιο επικίνδυνος θα είναι από τη Δευτέρα ο παρατεταμένος καύσωνας που πλήττει τη χώρα, όπως προειδοποιούν οι ειδικοί.

Meteo t 40oC 1 8 2021Την Κυρια­κή, οι μέγι­στες θερ­μο­κρα­σί­ες ήταν της τάξης των 42–43 βαθ­μών Κελ­σί­ου κατά μέσο όρο. Ωστό­σο, σύμ­φω­να με τις προ­γνώ­σεις του Εθνι­κού Αστε­ρο­σκο­πεί­ου Αθη­νών, τη Δευ­τέ­ρα η θερ­μο­κρα­σία «θα παρου­σιά­σει περαι­τέ­ρω αισθη­τή άνο­δο», με τις μέγι­στες τιμές να φτά­νουν τους 43 με 45 βαθ­μούς Κελ­σί­ου, κατά μέσο όρο.Meteo 40οC 2 8 2021

Μάλι­στα, σε τοπι­κό επί­πε­δο, λόγω του ανά­γλυ­φου της χώρας και των μετα­βο­λών της διεύ­θυν­σης του ανέ­μου, οι μέγι­στες ενδέ­χε­ται να φτά­σουν τους 46 με 47 βαθ­μούς Κελ­σί­ου!

Οι υψη­λές αυτές θερ­μο­κρα­σί­ες θα κρα­τή­σουν του­λά­χι­στον μέχρι την Πέμ­πτη, ενώ από την Παρα­σκευή το θερ­μό­με­τρο θα αρχί­σει να υποχωρεί.

Η Αθήνα «φλέγεται»…

Πτή­σεις με drone πάνω από την Ακρό­πο­λη και την πλα­τεία της Ομό­νοιας με χρή­ση θερ­μι­κής κάμε­ρας πραγ­μα­το­ποί­η­σε η ομά­δα «Up Stories» σε συνερ­γα­σία με το «meteo.gr» την Κυριακή

Καθώς βρί­σκε­ται σε πλή­ρη εξέ­λι­ξη το κύμα καύ­σω­να που πλήτ­τει το σύνο­λο της χώρας, το φαι­νό­με­νο της Αστι­κής Θερ­μι­κής Νησί­δας γίνε­ται καθη­με­ρι­νά ολο­έ­να και πιο έντο­νο, ιδιαί­τε­ρα στην Αθή­να. Ως Αστι­κή Θερ­μι­κή Νησί­δα ανα­φέ­ρε­ται το φαι­νό­με­νο κατά το οποίο η θερ­μο­κρα­σία που παρα­τη­ρεί­ται εντός μιας αστι­κής περιο­χής είναι υψη­λό­τε­ρη σε σχέ­ση με αυτή των περι-αστι­κών ή υπαί­θριων περιο­χών που την περιβάλλουν.

Στον Ιερό Βρά­χο της Ακρό­πο­λης η θερ­μο­κρα­σία εδά­φους ξεπερ­νού­σε τοπι­κά τους 55°C (στο video απο­τυ­πώ­νε­ται με βαθύ κόκ­κι­νο χρώ­μα και λευ­κό), όπως και στην Πλα­τεία Ομο­νοί­ας. Την ίδια ώρα, η θερ­μο­κρα­σία αέρα σύμ­φω­να με τους μετε­ω­ρο­λο­γι­κούς σταθ­μούς του Εθνι­κού Αστε­ρο­σκο­πεί­ου Αθηνών/meteo.gr στο κέντρο της Αθή­νας κυμαι­νό­ταν μετα­ξύ 36–37°C. Οι υψη­λό­τε­ρες τιμές θερ­μο­κρα­σί­ας κατα­γρά­φη­καν στην άσφαλ­το και σε στέ­γες παλαιών κτι­ρί­ων με κλι­μα­τι­στι­κές μονά­δες (άνω των 60°C), και οι μικρό­τε­ρες τιμές στις προ­σό­ψεις νέων κτι­ρί­ων και στο νέο συντρι­βά­νι της Ομο­νοί­ας (έως 35°C).

«Ατομική ευθύνη» για όλα…

Πηγή: Eurokinissi

Το Εθνι­κό Αστε­ρο­σκο­πείο Αθηνών/«meteo.gr» ανα­φέ­ρει πως από τη Δευ­τέ­ρα μέχρι την Πέμ­πτη «θα επι­κρα­τή­σουν συν­θή­κες ακραί­ου καύσωνα».

Όμως, εξί­σου «ακραία» είναι η ανυ­παρ­ξία μέτρων προ­στα­σί­ας, αφού η συντα­γή είναι ίδια με την παν­δη­μία: Η αντι­με­τώ­πι­ση του καύ­σω­να επα­φί­ε­ται από την κυβέρ­νη­ση στην «ατο­μι­κή ευθύ­νη». Όλα τα άλλα, και κυρί­ως τα ενδε­δειγ­μέ­να μέτρα που έχουν προ­τεί­νει τα συν­δι­κά­τα λογί­ζο­νται ως «κόστος» για το αστι­κό κρά­τος και τους εργο­δό­τες που αυτό υπηρετεί.

Η εγκύ­κλιος που εξέ­δω­σε το υπουρ­γείο Εργα­σί­ας περιο­ρί­ζε­ται σε συστά­σεις και σε ευχο­λό­για, συστή­νο­ντας στις επι­χει­ρή­σεις τη λήψη των απα­ραί­τη­των τεχνι­κών και οργα­νω­τι­κών μέτρων, σύμ­φω­να με την κεί­με­νη νομο­θε­σία, όσο και μεί­ω­ση της απα­σχό­λη­σης ή/και παύ­ση εργα­σιών κατά τις ώρες θερ­μο­κρα­σια­κής αιχ­μής (12.00 — 16.00), μόνο όμως «όπου αυτό κρι­θεί, κατά περί­πτω­ση, απαραίτητο».Και βέβαια, οι εργα­σια­κοί χώροι δεν θα είναι καμί­νι μόνο τις ώρες θερ­μο­κρα­σια­κής αιχμής.

Κενές περιε­χο­μέ­νου είναι και οι απο­φά­σεις της Πολι­τι­κής Προ­στα­σί­ας και των Δήμων για χώρους στέ­γα­σης και κλι­μα­τι­ζό­με­νες αίθου­σες, με δεδο­μέ­νο το σμπα­ρά­λια­σμα των κοι­νω­νι­κών υπη­ρε­σιών και υπο­δο­μών της τοπι­κής διοί­κη­σης. Ενώ τα απα­ραί­τη­τα μέτρα προ­στα­σί­ας από την παν­δη­μία, που επι­τάσ­σουν τη μεί­ω­ση του συγ­χρω­τι­σμού, περιο­ρί­ζουν ακό­μη περισ­σό­τε­ρο τις θέσεις που υπάρ­χουν για την φιλο­ξε­νία αστέ­γων και ευπα­θών ομάδων.Meteo t 40 2 8 2021

Συγκεκριμένα μέτρα διεκδικούν τα συνδικάτα

Πηγή φωτο Eurokinissi

Tα συν­δι­κά­τα εδώ και μέρες βρί­σκο­νται σε θέση μάχης για την προ­στα­σία της ζωής και της ασφά­λειας των εργα­ζο­μέ­νων. Δεκά­δες σωμα­τεία έχουν παρέμ­βει, καλώ­ντας τους εργα­ζό­με­νους να διεκ­δι­κή­σουν συγκε­κρι­μέ­να μέτρα.

Από την πρώ­τη στιγ­μή που ο υδράρ­γυ­ρος άρχι­σε να «σκαρ­φα­λώ­νει», το ΠΑΜΕ απηύ­θυ­νε κάλε­σμα στα συν­δι­κά­τα να είναι σε διαρ­κή κινη­το­ποί­η­ση, κατα­θέ­το­ντας μια σει­ρά από αιτή­μα­τα, προ­κει­μέ­νου να βάλουν εμπό­δια στην εργο­δο­τι­κή ασυ­δο­σία και να διεκ­δι­κή­σουν μέτρα προ­στα­σί­ας από τον καύσωνα.ΠΑΜΕ PAME logo full

To ΠΑΜΕ απαιτεί:

  • Άμε­ση δια­κο­πή όλων των υπαί­θριων εργα­σιών όταν η θερ­μο­κρα­σία ξεπερ­νά­ει τους 38ο C. Αντί­στοι­χα, άμε­ση δια­κο­πή εργα­σιών σε ιδιαί­τε­ρα επι­βα­ρυ­μέ­νους θερ­μι­κά χώρους (για­πιά, μηχα­νο­στά­σια, χυτή­ρια, ναυ­πη­γι­κές εργα­σί­ες, υαλουρ­γί­ες, μηχα­νουρ­γεία, θερ­μο­κή­πια κλπ). Πλή­ρης κατα­βο­λή του ημε­ρο­μι­σθί­ου χωρίς καμία περικοπή.
  • Απο­χή από την εργα­σία, όταν επι­κρα­τούν συν­θή­κες καύ­σω­να, των εργα­ζο­μέ­νων που εντάσ­σο­νται σε ομά­δες υψη­λού κιν­δύ­νου (καρ­διο­πα­θείς, πνευ­μο­νο­πα­θείς, δια­βη­τι­κοί, νεφρο­πα­θείς, εγκυ­μο­νού­σες, κ.λπ.). Πλή­ρης κατα­βο­λή του ημερομισθίου.
  • Συχνά δια­λείμ­μα­τα κατάλ­λη­λης διάρ­κειας, ανά­λο­γα με τις συν­θή­κες περι­βάλ­λο­ντος και τα χαρα­κτη­ρι­στι­κά της εργα­σί­ας, της έντα­σης εργα­σί­ας και της χρη­σι­μο­ποιού­με­νης στο­λής εργα­σί­ας — ΜΑΠ, για την πρό­λη­ψη της θερ­μι­κής κατα­πό­νη­σης των εργαζομένων.
  • Περιο­ρι­σμός βαριών εργα­σιών όταν οι συν­θή­κες θερ­μο­κρα­σί­ας και υγρα­σί­ας δημιουρ­γούν ασφυ­κτι­κές συνθήκες.
  • Διά­θε­ση σε συνε­χή βάση στους εργα­ζό­με­νους πόσι­μου δρο­σε­ρού νερού κοντά στη θέση εργα­σί­ας τους.
  • Δημιουρ­γία κατάλ­λη­λων κλι­μα­τι­ζό­με­νων χώρων δια­λείμ­μα­τος για την ανά­παυ­ση των εργαζομένων».

Το Κλα­δι­κό Σωμα­τείο Εργα­ζο­μέ­νων στην Ενέρ­γεια Αττι­κής – Βοιω­τί­ας – Εύβοιας – Κοριν­θί­ας υπο­γραμ­μί­ζει πως «η εμπει­ρία μας και από άλλες ακραί­ες και­ρι­κές συν­θή­κες είναι ότι η εργο­δο­σία, βάζο­ντας πάνω απ’ όλα την κερ­δο­φο­ρία της πιέ­ζει για δου­λειά τους εργα­ζό­με­νους μέχρι τελι­κής πτώ­σε­ως, ακό­μα και σε συν­θή­κες καύ­σω­να», ενώ προ­σθέ­τει: «Ειδι­κά οι συνά­δελ­φοι που εργά­ζο­νται στο πεδίο, στα διυ­λι­στή­ρια, στην ηλε­κτρο­πα­ρα­γω­γή, στα χαντά­κια στο δίκτυο ρεύ­μα­τος και φυσι­κού αερί­ου, στα ενα­έ­ρια, στην κατα­μέ­τρη­ση — απο­κο­πή, στις σκα­λω­σιές και βρί­σκο­νται εκτε­θει­μέ­νοι στα και­ρι­κά φαι­νό­με­να πρέ­πει να προ­στα­τευ­τούν. Δεν είναι λύση το καπέ­λο, τα γυα­λιά και ένα μπου­κά­λι νερό που συχνά πυκνά λέει η εργο­δο­σία ότι αρκούν». 

Παράλ­λη­λα με όλα τα άλλα ενδε­δειγ­μέ­να μέτρα, το Συν­δι­κά­το Εργα­το­ϋ­παλ­λή­λων Τηλε­πι­κοι­νω­νιών και Πλη­ρο­φο­ρι­κής Αττι­κής θέτει το θέμα των εργα­ζο­μέ­νων που εργά­ζο­νται από το σπί­τι χωρίς να έχουν κλιματιστικό.

Με πλη­ρο­φο­ρί­ες από 902.gr
Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο