Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Κόλαση φωτιάς από τον Έβρο μέχρι την Αττική – Αδιανόητη είναι η καταστροφή με ευθύνη της κυβέρνησης

Από την Θράκη μέχρι την Αττική η Ελλάδα φλέγεται. Καίγονται άνθρωποι, καίγονται δάση, καλλιέργειες, σπίτια, ζώα… εκκενώνονται νοσοκομεία, χωριά, οικισμοί… με ευθύνη της εγκληματικής πολιτικής της κυβέρνησης, η οποία επιμένει να παρουσιάζει ως “αντιπυρικό σχεδιασμό” την έλλειψη ολοκληρωμένου σχεδίου αντιπυρικής προστασίας με επίκεντρο την πρόληψη και με ελλιπή μέσα πυρόσβεσης.

Σχεδόν μισό εκατομμύριο στρέμματα έχουν ήδη μετατραπεί σε στάχτη, και τα πύρινα μέτωπα είναι ακόμη ανεξέλεγκτα. Κι όλα τα χωρίς να έχουν συνυπολογιστεί οι σημερινές καταστροφές, αλλά και οι μεγάλες πυρκαγιές του Ιουλίου.

Πλέον, η Πάρνηθα απειλείται για ακόμη μία φορά, ενώ μαίνονται τα μέτωπα σε Ασπρόπυργο, Βοιωτία, Αλεξανδρούπολη, όπως και σε αρκετές ακόμη περιοχές που ξέσπασαν σήμερα πυρκαγιές.

Αναλυτικότερα,

Χασιά

Η φωτιά στη Χασιά μαίνεται ανεξέλεγκτη. Ολονύχτια αναμένεται να είναι η «μάχη» με τις φλόγες ώστε να αποτραπεί ο κίνδυνος εξάπλωσης του πύρινου μετώπου -που καίει από νωρίς το μεσημέρι και έχει προκαλέσει σημαντικές καταστροφές σε δάση αλλά και περιουσίες πολιτών- στον ορεινό όγκο της Πάρνηθας δίνουν κάτοικοι, εθελοντές και πυροσβεστικές δυνάμεις.

Στη Χασιά η πυρκαγιά ξέσπασε πριν το μεσημέρι μπαίνοντας σε αυλές σπιτιών, καίγοντας σπίτια, ταβέρνες, ελιές, υλικά σε μάντρα για σκαλωσιές κ.ά. ενώ μέχρι το απόγευμα διάφορα μέτωπα είχαν περικυκλώσει το χωριό. Κάτοικοι καλούσαν την Πυροσβεστική, βλέποντας να πλησιάζει η φωτιά στα σπίτια, νιώθοντας φοβισμένοι αλλά και εξοργισμένοι από την ανυπαρξία κάθε σχεδιασμού και συντονισμού των εμπλεκόμενων κρατικών φορέων. Μάλιστα, μπλόκα της αστυνομίας δεν είχαν καμιά ενημέρωση για το αν και πότε έπρεπε να κόψουν την κυκλοφορία και αν την έκοβαν δεν υπήρχε καμιά κατεύθυνση προς τα που έπρεπε να κινηθούν τα οχήματα.

Σημειώνεται πως η φωτιά, όσο περνούσε η ώρα «άνοιγε» δημιουργώντας δύο μέτωπα, ένα προς τον Ασπρόπυργο αλλά και προς την Πάρνηθα με τους κατοίκους τόσο του οικισμού «Γεννηματάς 2» όσο και του Αγ. Ιωάννη Ρώσου Ντάρδιζας να καλούνται να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.

Ακόμα αργά το απόγευμα έγινε γνωστό ότι δόθηκε εντολή να εκκενωθεί το αμαξοστάσιο της ΟΣΥ (μπλε λεωφορεία) στα Ανω Λιόσια ενώ νωρίς το βράδυ έμεινε χωρίς ρεύμα μεγάλο κομμάτι της Χασιάς.

Ασπρόπυργος

Σε τρεις διαφορετικές εστίες, Λάκκα Κατσαρή, Νέα Ζωή και Αμμουδιές, κοντά στη βιομηχανική περιοχή, αλλά πίσω από το Θριάσιο κοντά στην 112 Πτέρυγα Μάχης εκτείνεται το πύρινο μέτωπο στον Ασπρόπυργο.

Η φωτιά εξακολουθεί να καίει εκτάσεις ενώ νωρίτερα έκαψε βιομηχανικές μονάδες, επαναφέροντας τον εφιάλτη ενός εκτεταμένου βιομηχανικού ατυχήματος, αφού τα μέτρα πρόληψης και πυρόσβεσης είναι από ελάχιστα έως ανύπαρκτα μπροστά στο μέγεθος της φωτιάς. Μήνυμα εκκένωσης είχε σταλεί νωρίτερα στους κατοίκους της περιοχής Λάκκα Κατσαρή για να απομακρυνθούν προς Ασπρόπυργο και στους κατοίκους των οικισμών Ποντίων και Βέρας να απομακρυνθούν προς Ελευσίνα, ενώ στους κατοίκους του Ασπροπύργου στάλθηκε μήνυμα κλείσουν «πόρτες και παράθυρα».

Όπως έγινε γνωστό από την Πυροσβεστική, από την φωτιά έχουν καεί αποθήκες εταιρειών και εργοστασιακές εγκαταστάσεις, ενώ έως και το βράδυ ακούγονταν εκρήξεις που προέρχονταν από εύφλεκτα υλικά, από το εσωτερικό των εργοστασίων που είχαν πληγεί. Οι εστίες είναι διάσπαρτες και πυκνός καπνός καλύπτει όλη την περιοχή.

Αλεξανδρούπολη

Στην Αλεξανδρούπολη, οι εντολές εκκένωσης οικισμών είναι αδιάκοπες, όπως και οι απεγκλωβισμοί ανθρώπων δια θαλάσσης.

Η σημερινή ημέρα σημαδεύτηκε από μία ασύλληπτη τραγωδία που εκτυλίχθηκε στο δάσος της Δαδιάς, όπου βρέθηκαν απανθρακωμένοι 18 μετανάστες, μεταξύ των οποίων και δύο παιδιά. Δυστυχώς υπάρχουν φόβοι για περισσότερα θύματα μιας και η περιοχή αποτελεί πέρασμα μεταναστών, οι οποίοι ακολουθούν αυτές τις διαδρομές προκειμένου να αποφύγουν τη βίαιη επαναπροώθηση από τις ελληνικές αρχές.

Ροδόπη

Στη Ροδόπη, μάχη συνεχίζουν να δίνουν για δεύτερη μέρα οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας για να θέσουν υπό έλεγχο την πυρκαγιά που καίει δασικές εκτάσεις σε δύο μέτωπα στην Ροδόπη, στην Άνω Δροσίνη και στον Μίσχο Ιάσμου.

Συνεχίζονται οι εκκενώσεις οικισμών.

Θήβα

Δύο ενεργά μέτωπα αρκετών χιλιομέτρων το καθένα, καίνε περιμετρικά της πόλης της Θήβας από τις 6 περίπου το απόγευμα.

Το ένα στην περιοχή Μαζαράκι – Κότσικα, δυτικά της πόλης και το άλλο στην περιοχή Σουλάς – Σωρός, στα ανατολικά της.

Ειδικά το δεύτερο μέτωπο είναι εξαιρετικά επικίνδυνο, καθώς απειλεί να περάσει στο περιαστικό άλσος του Μοσχοποδίου, δηλαδή το βασικό πράσινο πνεύμονα της πόλης.

Ανατολική Στερεά και Εύβοια

Ακόμη ένα 24ωρο αγωνίας και καταστροφών βίωσαν οι κάτοικοι σε αρκετές περιοχές της Στερεάς Ελλάδας, καθώς συνεχίζονται οι πυρκαγιές που έχουν ξεσπάσει σε Βοιωτία, κεντρική Εύβοια και Δυτική Φθιώτιδα. Η περιοχή θρηνεί ήδη ένα νεκρό, στον Πρόδρομο Βοιωτίας, ενώ ανυπολόγιστες είναι οι ζημιές που έχουν προκληθεί σε αγροτικές και κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις, αλλά και στο φυσικό περιβάλλον.

Καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας οι κάτοικοι των περιοχών καταγγέλλουν είτε την έλλειψη, είτε την ανεπάρκεια των εναερίων μέσων πυρόσβεσης. Αβοήθητοι, μαζί με τις λιγοστές και κατάκοπες επίγειες πυροσβεστικές δυνάμεις και εθελοντές, οι κάτοικοι συνεχίζουν να δίνουν τη μάχη να σώσουν τις περιουσίες και τα χωριά τους.

Την ίδια στιγμή στα μέτωπα της πυρκαγιάς γίνεται ολοένα και πιο ορατή η εγκατάλειψη των πυροσβεστικών υπηρεσιών. Οχήματα με πολλές δεκαετίες ζωής και εκατοντάδες χιλιάδες χιλιόμετρα, πυροσβέστες χωρίς κατάλληλο εξοπλισμό, ακόμη και χωρίς επάρκεια σε σωλήνες νερού για να αντικαταστήσουν όσους καίγονται την ώρα της φωτιάς ή για να απλώσουν δίκτυο πυρόσβεσης. Εικόνες εγκατάλειψης και απαξίωσης, που μαζί με την απουσία πρόληψης διαμορφώνουν ένα επικίνδυνο σκηνικό σε ολόκληρη την Ανατολική Στερεά και Εύβοια.

Στη Βοιωτία

Για δεύτερο 24ωρο το παραλιακό μέτωπο της Βοιωτίας στον Κορινθιακό κόλπο, από τον Πρόδρομο και την παραλία Σαράντη μέχρι την Αντίκυρα έχει μετατραπεί σε πύρινη κόλαση, με κατοίκους και παραθεριστές να καλούνται να εκκενώσουν τα χωριά και τους οικισμούς.

Οι δυνατοί άνεμοι που επικρατούν στην περιοχή δίνουν συνεχείς αναζωπυρώσεις τόσο στο μέτωπο που εκδηλώθηκε το πρωί της Δευτέρας κοντά στο χωριό Πρόδρομος, όσο και στο δεύτερο μέτωπο που ξεκίνησε το απόγευμα της Δευτέρας κοντά στον οικισμό Ταρσός. Όπως μάλιστα καταγγέλλουν κάτοικοι της περιοχής κατά τη μεγαλύτερη διάρκεια της μέρας στα μέτωπα δεν επιχειρούσαν εναέρια μέσα, με αποτέλεσμα οι φλόγες να συνεχίζουν και ανεξέλεγκτες σε δύσβατες περιοχές.

Η φωτιά στο χωριό Πρόδρομος και την παραλία Σαράντη συνεχίζει το καταστροφικό της έργο καίγοντας δασική έκταση, χαμηλή βλάστηση και ελαιόδεντρα, που έρχονται να προστεθούν στις μεγάλες ζημιές που προκάλεσε τη Δευτέρα καταστροφές σε σπίτια καμένα ποιμνιοστάσια και ζώα. Την ίδια στιγμή η φωτιά που ξεκίνησε από τον οικισμό Ταρσός το απόγευμα πήρε νέες επικίνδυνες διαστάσεις απειλώντας οικισμούς της περιοχής, για τους οποίους στάλθηκε μήνυμα εκκένωσης τους. Παράλληλα ένα δεύτερο μέτωπο της ίδιας φωτιάς πήρε κατεύθυνση προς το χωριό Κυριάκι, με τον άνεμο ωστόσο να φυσά αντίθετα και να συγκρατεί το μέτωπο.

Σε εξέλιξη βρίσκεται επίσης πυρκαγιά που εκδηλώθηκε νωρίς το απόγευμα στην περιοχή Μοσχοπόδι έξω από τη Θήβα. Σύμφωνα με την Πυροσβεστική η φωτιά καίει χαμηλή βλάστηση και πουρνάρια ενώ στην περιοχή πνέουν ισχυροί άνεμοι. Στο σημείο επιχειρούν 22 πυροσβέστες με 10 οχήματα ενώ συνδρομή από αέρος παρέχουν τρία αεροσκάφη.

Το μεσημέρι, ξέσπασε πυρκαγιά και στην περιοχή της Υλίκης, που γρήγορα πήρε πολύ μεγάλες διαστάσεις. Αυτή την ώρα έχει αναπτύξει ένα μέτωπο που ξεπερνά τα 5 χιλιόμετρα στο βουνό δεξιά της εθνικής οδού με κατεύθυνση προς Λαμία. Βοηθούμενη από τους ισχυρούς ανέμους καίει ό,τι βρίσκει μπροστά της.

Στην Εύβοια

Καλύτερη εικόνα παρουσίασε σήμερα η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε το πρωί της Δευτέρας στα Ψαχνά Ευβοίας και γρήγορα επεκτάθηκε ανατολικά προς Βατώντα και Νέα Αρτάκη, μετατρέποντας σε στάχτη πάνω από 7.000 στρέμματα δασικής έκτασης, ελαιοκαλλιέργειες, σταυλικές εγκαταστάσεις,

Ωστόσο και εδώ υπήρξαν συνεχείς αναζωπυρώσεις με τις φλόγες να καίνε δασική έκταση και ελιές. Στις ενεργές εστίες επιχείρησαν 2 ελικόπτερα μαζί με επίγειες πυροσβεστικές δυνάμεις, προσπαθώντας να θέσουν υπό έλεγχο τις φλόγες και να αποτρέψουν την επέκταση τους προς τα ανατολικά και την περιοχή της Αρτάκης.

Στη Φθιώτιδα

Σε εξέλιξη βρίσκεται η φωτιά πού εκδηλώθηκε λίγο μετά τη 1 μ.μ. σε δασική έκταση έξω από τη Μακρακώμη της δυτικής Φθιώτιδας.

Η φωτιά ξέσπασε δίπλα από την Εθνική οδό Λαμίας – Καρπενησίου, στο ύψος του Προφήτη Ηλία Μακρακώμης και γρήγορα πήρε μεγάλες διαστάσεις εξαιτίας των ισχυρών ανέμων που έπνεαν στην περιοχή.

Κινείται προς δύο μέτωπα. Το ένα προς το χωριο Βίτωλη και το δεύτερο προς το χωριό Τσούκα, καίγοντας δασική έκταση, ελαιόδεντρα και άλλες καλλιέργειες.

Στη μάχη με τις φλόγες έχουν πέσει επίγειες πυροσβεστικές δυνάμεις της περιοχής και δύο μικρά πυροσβεστικά αεροσκάφη τύπου PZL, καθώς και κάτοικοι της περιοχής αγροτικά μηχανήματα και κάθε μέσον που έχουν στη διάθεσή τους.

 

Ν. Μπελογιάννης Ν. Πλουμπίδης – Στο σπίτι των ηρώων