Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Κώστας Κατσιμένης: Κοινό μυστικό τα κρούσματα στον «Κρόνο» – Μόνοι τους οι εργαζόμενοι έκαναν το τεστ

Με αφορμή τα τουλάχιστον 114 (επιβεβαιωμένα) κρούσματα στο εργοστάσιο κονσερβοποιίας «Κρόνος» στη Σκύδρα Πέλλας,  μιλήσαμε με τον γγ της Ομοσπονδίας Γάλακτος Τροφίμων Ποτών, Κώστας Κατσιμένης, ο οποίος μας αποκάλυψε ότι ο εντοπισμός των κρουσμάτων δεν ήταν αποτέλεσμα δράσης του εργοστασίου ή των αρχών αλλά της παρέμβασης της Ομοσπονδίας.

Άλλη μια τρανή απόδειξη ότι η εργοδοσία με τις πλάτες της κυβέρνησης δεν τηρεί ούτε τα πιο απλά μέτρα προστασίας των εργαζομένων αλλά και του ρόλου που μπορεί να διαδραματίσουν τα σωματεία στο να γίνει γνωστό το πρόβλημα αλλά και να παρθούν μέτρα.

«Η περίπτωση του Κρόνου ήταν κοινό μυστικό και σε επίπεδο τοπικών αρχών, και για τον ΕΟΠΔΥ, και στην τοπική κοινωνία, Κρούσματα υπήρχαν εδώ και βδομάδες. Στα μέσα Σεπτέμβρη, είχαμε καταγγείλει με Δελτίο Τύπου το οποίο έχει δημοσιευτεί, ότι στη συγκεκριμένη επιχείρηση δεν τηρούνται τα απαραίτητα μέτρα προστασίας, δεν τηρούντα τα πρωτόκολλα του ΕΟΔΥ. Δεν ενοχλήθηκε κανείς. Χρειάστηκε να βγάλουμε ένα δελτίο Τύπου χτες και να ενημερώσουμε το υπουργείο ότι στη συγκεκριμένη επιχείρηση υπάρχουν δεκάδες κρούσματα. Θεωρώ ότι να δε γινόταν αυτό η επιχείρηση θα συνέχιζε να λειτουργεί, όπως λειτουργούσε και τις προηγούμενες ημέρες. Το ξέραμε γιατί μας το έλεγαν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι. Αναγκαστήκαμε να δημοσιοποιήσουμε την κατάσταση και να ενημερώσουμε το υπουργείο»

Αν δεν υπήρχε η παρέμβαση του σωματείου δε θα είχαμε τις σημερινές εξελίξεις και όπως μας τόνισε ο κ. Κατσιμένης, δεν είναι η πρώτη φορά που γίνεται δεδομένο ότι στα εργοστάσια της περιοχής δουλεύουν τουλάχιστον 12.000 εργαζόμενοι. Στο συγκεκριμένο εργοστάσιο, τον «Κρόνο» κατά τους θερινούς μήνες απασχολούνται 1.000 εργαζόμενοι ενώ αυτοί την περίοδο οι εργαζόμενοι φτάνουν τους 600. Πρόκειται για μια επιχείρηση παγκόσμιας εμβέλειας, με εξαγωγές σε 80 χώρες, σε όλες τις ηπείρους, και τεράστια κέρδη. Κέρδη από τον ιδρώτα των εργαζομένων, των αγροτών της περιοχής, αλλά και από την «οικονομία» στη λήψη των αναγκαίων μέτρων τη συγκεκριμένη περίοδο.

Για την κατάσταση που επικρατούσε στο εργοστάσιο Κρόνος ενδεικτικά είναι όσα αναφέρονται στο Δελτίο Τύπου, όταν το Συνδικάτο Γάλακτος Τροφίμων Ποτών Ημαθίας – Πέλλας, στις 14 Σεπτέμβρη, είχε καταγγείλει τις συνθήκες που επικρατούσαν στο συγκεκριμένο εργοστάσιο. Περιέγραφε τότε ότι «όταν έφτασε το πρώτο λεωφορείο στις 13.30 για την αλλαγή της βάρδιας, στο οποίο οι εργαζόμενοι ήταν ο ένας πάνω στον άλλον, δεν έγινε καμία θερμομέτρηση στην πύλη της επιχείρησης και απλά οι εργαζόμενοι εισήλθαν για να εργαστούν.

Μόλις η εργοδοσία αντιλήφθηκε την παρουσία των συνδικαλιστών ξαφνικά εμφανίστηκε ένα (!) θερμόμετρο (η επιχείρηση απασχολεί πάνω από 600 εργαζόμενους) το οποίο προφανώς δεν ήξεραν πώς να το χειριστούν, αφού δεν είδαμε καμία θερμομέτρηση εργαζομένου!

Το θέατρο του παραλόγου συνεχίστηκε με τη βάρδια που σχολούσε στις 14.00 όπου προφανώς με εντολές της εργοδοσίας οι συνάδελφοι έψαχναν να βρουν με ποιο λεωφορείο θα φύγουν για τι δεν ήθελαν να τους ανεβάσουν όλους σε ένα όπως πιθανότατα γίνεται συνήθως.

Και όλα αυτά συνέβαιναν την επομένη του εντοπισμό δεκάδων κρουσμάτων στο εργοστάσιο του «Παυλίδη», την άλλη μεγάλη κονσερβοποιία της περιοχής».

«Αυτά τα εργοστάσια απασχολούν εργαζόμενους από 4-5 όμορους νομούς, γεγονός που τα καθιστά κέντρα διασποράς του ιού. μιλάμε για 120 επιχειρήσεις, και τουλάχιστον 20 από αυτές απασχολούν από 300 – 1000 άτομα. Και εδώ τίθεται το ερώτημα – γιατί πολύ προβάλλει η κυβέρνηση τα περί ατομικής ευθύνης – ποια είναι η ευθύνη του εργαζόμενου όταν τον στοιβάζουν στο λεωφορείαα για να τον μεταφέρουν στη δουλειά του; Ποια η ευθύνη του εργαζόμενου όταν μέσα στο εργοστάσιο δεν τηρούνται ού στο ελάχιστο τα τυπικά μέτρα προστασίας; Μιλάμε για εργαζόμενους που πρέπει να συμπληρώσουν 100 ή 150 ένσημα για να πάρει το εποχικό επίδομα του κλάδου».

«Πάρτε υπόψη ότι παρότι έχει τόσος εργασιακούς χώρους με χιλιάδες εργαζόμενους, ο νομός δεν έχει νοσοκομείο αναφοράς. Είναι χαρακτηριστικό επίσης ότι οι εργαζόμενοι έκαναν το τεστ μόνοι τους. Μόνοι τους, όπως και στην περίπτωση του εργοστασίου Παυλίδη, οι εργαζόμενοι έσπευσαν στο νοσοκομείο Κατερίνης, ή σε ιδιωτικά εργαστήρια, να κάνουν το τεστ».

Ο κ. Κατσιμένης διέψευσε δηλώσεις τοπικών αξιωματούχων ότι όλοι οι εργαζόμενοι έχουν κάνει το τεστ. Σύμφωνα με τον κ. Κατσίνη το τεστ δεν το έχουν κάνει ούτε οι μισοί. «Πρέπει άμεσα να κάνουν όλοι οι εργαζόμενοι και οι οικεί τους το τεστ και να γίνει η ιχνηλάτηση. Να διασφαλιστούν όλα τα μισθολογικά και ασφαλιστικά δικαιώματα. Πρέπει να παρθούν μέτρα για όλα τα εργοστάσια της περιοχής».

Τέλος ο κ. Κατσιμένης κάλεσε τους εργαζόμενους να εμπιστευτούν το Συνδικάτο και την Ομοσπονδία, να είναι σε επαφή μαζί τους, να ενημερώνουν για την κατάσταση στα εργοστάσια. η Ομοσπονδία και το Συνδικάτο θα αναλάβει τις απαραίτητες πρωτοβουλίες για την ανάδειξη του προβλήματος, τις αιτίες αλλά και το δυνάμωμα της πίεσης ροκειμένου να ληφθούν όλα τα απαραίητα μέτρα για την προστασία των εργαζομένων.