Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Κ. Μητσοτάκης στη Βουλή: Με πρόσχημα την κλιματική αλλαγή ανοίγει το δρόμο για «μπίζνες» πάνω στα καμένα

Στους ιδιώτες για να κάνουν μπίζνες πάνω στα αποκαΐδια, παραδίδει την αναδάσωση και ανασυγκρότηση των πυρόπληκτων περιοχών, η κυβέρνηση της ΝΔ, όπως προέκυψε από την ομιλία του Κυρ. Μητσοτάκη σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής για τις συνέπειες από τις πυρκαγιές.

Όπως χαρακτηριστικά είπε, η κυβέρνηση δίνει «μεγάλη σημασία στις ιδιωτικές δωρεές από επιχειρήσεις, ιδρύματα και ομίλους για την ανασυγκρότηση των περιοχών ενώ με το νέο θεσμό του αναδόχου αναδάσωσης, θα μπορεί ένα ίδρυμα, μία επιχείρηση να αναλαμβάνει τη μελέτη αλλά και τα έργα της αποκατάστασης».

Έκανε ξεκάθαρο έτσι, ότι η κυβέρνηση, αξιοποιώντας τη μεγάλη καταστροφή, ανοίγει διάπλατα στο δρόμο στο ιδιωτικό κεφάλαιο και τους επιχειρηματίες, με πρόσχημα τις δωρεές να αναπτύξουν τις επιχειρηματικές τους δραστηριότητες σε διάφορους τομείς, βγάζοντας εκατομμύρια κέρδη, την ώρα που ο λαός στενάζει κάτω από το βάρος της περιβαλλοντικής και οικονομικής καταστροφής που επέφερε η πύρινη λαίλαπα.

Επιχείρησε να καλύψει τη γύμνια του κρατικού μηχανισμού στην πρόληψη και την καταστολή των πυρκαγιών, πίσω από την κλιματική κρίση, λέγοντας πως αυτή είναι η αιτία της μεγάλης καταστροφής καθώς οι φετινές πυρκαγιές είχαν πρωτόγνωρα χαρακτηριστικά και τελικά κατέστρεψαν πάνω από 1 εκατομμύριο στρέμματα γης.

Επικαλέστηκε, μάλιστα, τις καταστροφές και σε άλλες μεσογειακές χώρες, χωρίς όμως να αναφέρει ότι το κοινό στοιχείο σε όλα τα κράτη, είναι η πολιτική που αντιμετωπίζει ως κόστος, την κάλυψη των λαϊκών αναγκών και αυτό αποτελεί την αιτία των καταστροφών χειμώνα – καλοκαίρι.

Σε αυτό το πλαίσιο, ανακοίνωσε ότι σύντομα η κυβέρνηση θα φέρει νόμο για το κλίμα στη Βουλή, η οποία μας επιβάλλει «να τα αλλάξουμε όλα, από την αγροτική παραγωγή, την παραγωγή ενέργειας μέχρι το χτίσιμο των σπιτιών», εκφράζοντας επί της ουσίας τη στήριξη της κυβέρνησης στους μονοπωλιακούς ομίλους που δραστηριοποιούνται στο συγκεκριμένο τομέα. Σε αυτό το πλαίσιο υπεραμύνθηκε της εγκατάστασης των ανεμογεννητριών μέσα στα δάση, αλλά και της διαδικασίας της απολιγνιτοποίησης, στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής στρατηγικής για στήριξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και πράσινης ανάπτυξης, προς όφελος των μονοπωλιακών ομίλων.

Όσον αφορά το επιχειρησιακό σκέλος, υπεραμύνθηκε των εκκενώσεων των οικισμών που εξασφάλισαν την προστασία της ανθρώπινης ζωής και των ίδιων των οικισμών -όπως είπε- χωρίς να αναφέρει κουβέντα για το γεγονός ότι τα χωριά σώθηκαν χάρη στη λαϊκή πρωτοβουλία και αυτοθυσία που επέδειξαν οι κάτοικοι, οι οποίοι απειθαρχώντας στα μηνύματα εκκένωσης, παρέμειναν στα χωριά τους και – μαζί με τους πυροσβέστες – έσωσαν τα σπίτια τους.

Για τα εναέρια μέσα, δήλωσε πως γίνεται προσπάθεια να ενισχυθούν ενώ για την παντελή έλλειψη μέτρων πρόληψης στα δάση, έριξε τις ευθύνες στις αρμόδιες υπηρεσίες, λέγοντας πως δεν έγινε καλή απορρόφηση των κονδυλίων που έδωσε η κυβέρνηση. Θυμίζουμε πως το κονδύλι που έδωσε φέτος η κυβέρνηση ήταν 1,7 εκατ. ευρώ, όταν τα δασαρχεία όλης της χώρας ζητούσαν 17,7 εκατομμύρια ευρώ για τα απαραίτητα έργα.

902.gr

«Τσε Γκεβάρα, πρεσβευτής της Επανάστασης», του Νίκου Μόττα