Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Λάκης Παππάς,  μια ευαίσθητη φωνή του ελληνικού τραγουδιού

Στις 26 Μαρτίου 2014 έφυγε από τη ζωή ο Λάκης Παππάς, μια ευαίσθητη φωνή του ελληνικού τραγουδιού. Εκπρόσωπος του “Νέου Κύματος”, έγινε γνωστός από τη συνεργασία του με τον Μάνο Χατζιδάκι, χαρίζοντας τη φωνή του σε πολλά από τα τραγούδια του μεγάλου συνθέτη. Πέρα από αυτή τη συνεργασία, άφησε και το δικό του προσωπικό στίγμα ως συνθέτης, με τραγούδια που ο ίδιος συνέθεσε σε στίχους γνωστών στιχουργών

Ο Λάκης Παππάς γεννήθηκε το 1938 στην Πρέβεζα και έκανε την πρώτη του καλλιτεχνική εμφάνιση το 1959. Ξεχώρισε με τη συμμετοχή του στην «Οδό Ονείρων» του Μάνου Χατζιδάκι – ο οποίος και ήταν από τους πρώτους που διέγνωσαν το ταλέντο του στην κιθάρα και την ερμηνεία. Ακολούθησε η συνεργασία του με τον μεγάλο συνθέτη στον «Ματωμένο Γάμο» του Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα και το «Παραμύθι χωρίς όνομα», σε στίχους του Ιάκωβου Καμπανέλλη. Από τα πιο γνωστά του τραγούδια είναι τα: «Μην κουραστείς να μ’ αγαπάς», «Ηταν καμάρι της Αυγής», «Μανούλα μου», «Ο Εκτορας κι η Ανδρομάχη», «Πάει κι αυτή η Κυριακή», «Ελα μαζί μου», «Ρίχνω την καρδιά μου στο πηγάδι», «Τ’ αστέρι του Βοριά», «Στην ποταμιά σωπαίνει το κανόνι», κ.ά.

«Στρατιώτη μου, τη μάχη θα κερδίσει,/όποιος πολύ το λαχταρά να ζήσει/ Οποιος στη μάχη πάει για να πεθάνει,/στρατιώτη μου για πόλεμο δεν κάνει», τραγούδησε ο Λάκης Παππάς, το 1965, με την ήπια, απαλή και ευγενική, ταιριαστή συντροφιά της μουσικής του Μάνου Χατζιδάκι και των υπέροχων στίχων του Καμπανέλλη στο «Παραμύθι χωρίς όνομα»…