Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Χίος-Μάρκος Σκούφαλος: Ενίσχυση της Λαϊκής Συσπείρωσης και του ΚΚΕ παντού, να ανοίξει το δρόμο της αλληλεγγύης και της ανθρωπιάς

Συνέ­ντευ­ξη του δημο­τι­κού συμ­βού­λου & υπο­ψη­φί­ου Δημάρ­χου Χίου με τη «Λαϊ­κή Συσπεί­ρω­ση» Μάρ­κου Σκού­φα­λου στο «ΑΤΕΧΝΩΣ»

Ζητή­σα­με από τον κ. Μάρ­κο Σκού­φα­λο να μας δώσει το στίγ­μα της υπο­ψη­φιό­τη­τας του σε ένα νησί που, εκτός όλων των άλλων προ­βλη­μά­των, φιλο­ξε­νεί χιλιά­δες πρόσφυγες.

skoufalos1– Το να είσαι υπο­ψή­φιος δήμαρ­χος σε ένα νησί όπως η Χίος με προ­σφυ­γι­κές ροές , είναι ένα ζήτη­μα που προ­σθέ­τει περισ­σό­τε­ρες υπο­χρε­ώ­σεις στη Λαϊ­κή Συσπεί­ρω­ση και στο ΚΚΕ γενι­κό­τε­ρα, ανα­φο­ρι­κά πάντα με την οργά­νω­ση του λαού μας σε μια κατεύ­θυν­ση υπε­ρά­σπι­σης αυτού του κόσμου.

Στη Χίο όπως και στα αλλά νησιά βρι­σκό­μα­στε  αντι­μέ­τω­ποι με το κεφα­λαιώ­δες πρό­βλη­μα της αλλη­λεγ­γύ­ης σ’ αυτούς τους ανθρώ­πους από τη μια μεριά και από την άλλη το να υψώ­σεις τεί­χος αντί­στα­σης απέ­να­ντι στο δίκο­πο μαχαί­ρι που είναι ο κοσμο­πο­λι­τι­σμός και ο φασι­σμός, που όλα αυτά τα χρό­νια αλλη­λο­τρο­φο­δο­τού­νται και δια­πλέ­κο­νται, στη­ριγ­μέ­νοι στις πολι­τι­κές της ΕΕ και των κυβερ­νή­σε­ων είτε του ΣΥΡΙΖΑ είτε της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ με εκα­τέ­ρω­θεν δεκανίκια.skoufalos8

Η δημο­τι­κή αρχή της Χίου, που στη­ρί­χθη­κε από τη ΝΔ, την τότε ΔΗΜΑΡ και ένα μικρό τμή­μα του ΠΑΣΟΚ, μαζί με την αξιω­μα­τι­κή αντι­πο­λί­τευ­ση, το κυρί­ως ΠΑΣΟΚ με τμή­μα της ΝΔ, από την πρώ­τη στιγ­μή του προ­βλή­μα­τος προ­σα­να­το­λί­στη­καν στη δια­χεί­ρι­σή του εντός των πλαι­σί­ων που έθε­ταν κυβέρ­νη­ση και ΕΕ .

Στην αρχή το είδαν σαν επεν­δυ­τι­κή ευκαι­ρία και έτρε­χαν με τον Καμέ­νο και τον Τσί­πρα να κάνουν εγκαί­νια στο ΚΥΤ της ΒΙΑΛ, ήταν πολ­λά τα λεφτά  βλέ­πεις, μετά και όσο τα αδιέ­ξο­δα της πολι­τι­κής όλων αυτών αυξά­νο­νταν μαζί με τις προ­σφυ­γι­κές ροές, έψα­χναν να δημιουρ­γή­σουν ΠΡΟΚΕΚΑ (προ­α­να­χω­ρη­σια­κό κέντρο για μη νόμι­μους μετα­νά­στες — πρό­σφυ­γες και παρα­βα­τι­κούς) και στο τέλος υιο­θε­τού­σαν όλο και περισ­σό­τε­ρο τη ρατσι­στι­κή ατζέ­ντα της Παγ­χια­κής Επι­τρο­πής Αγώ­να, στους κόλ­πους της οποί­ας έβρι­σκαν κατα­φύ­γιο και οι φασίστες.

skoufalos22

Στο ίδιο μήκος κύμα­τος και η περι­φε­ρεια­κή αρχή, που έψα­χνε να μετα­φέ­ρει στο που­θε­νά αυτούς τους ανθρώ­πους, ‑η πρό­τα­σή της αφο­ρού­σε μια περιο­χή στα βου­νά  που ούτε τα ζώα δεν αντέ­χουν στο χει­μώ­να- οι οποί­οι από θύμα­τα των ιμπε­ρια­λι­στι­κών πολέ­μων, στρα­τιω­τι­κών και οικο­νο­μι­κών, μετα­τρέ­πο­νταν σε απο­διο­πο­μπαί­ους τρά­γους, σε υπεύ­θυ­νους για όλα τα δει­νά του νησιού.

skoufalos10Τα υπαρ­κτά και αντι­κει­με­νι­κά προ­βλή­μα­τα, στέ­γα­σης, σίτι­σης, προ­στα­σί­ας αυτών των ανθρώ­πων, η παρα­βα­τι­κό­τη­τα ως κύριο πρό­βλη­μα του εγκλει­σμού, τα ξεσπά­σμα­τα φυλε­τι­κών δια­φο­ρών, οι άθλιες συν­θή­κες δια­βί­ω­σης σε έναν καταυ­λι­σμό μέσα στην πόλη για ένα μεγά­λο διά­στη­μα, φιλέ­το για ΜΚΟ και δια­φο­ρά τρω­κτι­κά που συντη­ρού­νταν από το πρό­βλη­μα, FRONTEX , υπη­ρε­σί­ες της ΕΕ κλπ, όξυ­ναν την κατά­στα­ση και έρι­χναν νερό στο μύλο της αντί­δρα­σης και στα αντα­να­κλα­στι­κά του χιώ­τι­κου λαού που έχα­νε τα αρχι­κά στοι­χεία αλλη­λεγ­γύ­ης που έδει­χνε στην αρχή .

Ο διπλός πλέ­ον εγκλει­σμός ως απο­τέ­λε­σμα της συμ­φω­νί­ας Κυβέρ­νη­σης, αστι­κών κομ­μά­των, ΕΕ και Τουρ­κί­ας, απο­τέ­λε­σε το κερα­σά­κι στην τούρ­τα, που πέτα­ξε τα όνει­ρα αυτών των ανθρώ­πων στον Καιά­δα των ανθρω­πί­νων δικαιω­μά­των του ιμπε­ρια­λι­σμού ΝΑΤΟ και ΕΕ αφε­νός και αφε­τέ­ρου έδω­σε στον ντό­πιο πλη­θυ­σμό να κατα­λά­βει ότι τα νησιά μας πλέ­ον είναι φυλα­κές ψυχών . Με δεδο­μέ­νη την κυριαρ­χία της αστι­κής προ­πα­γάν­δας, Ευρώ­πη και ξερό ψωμί, γεω­στρα­τη­γι­κή ανα­βάθ­μι­ση της χώρας μας στα πλαί­σια των ιμπε­ρια­λι­στι­κών οργα­νι­σμών, κατα­λα­βαί­νε­τε ότι η κατά­στα­ση περι­πλέ­κο­νταν και παρα­μέ­νει έτσι, ακό­μα περισσότερο.

Από την πρώ­τη στιγ­μή ως Λαϊ­κή Συσπεί­ρω­ση και ως ΚΚΕ, μαζί με τους συνα­γω­νι­στές μας και συνο­δοι­πό­ρους μας, δώσα­με τη μάχη μέσα και έξω από το ΔΣ να απο­κα­λύ­ψου­με τις πραγ­μα­τι­κές αιτί­ες της προ­σφυ­γιάς, να δεί­ξου­με τους ενό­χους, τον ιμπε­ρια­λι­σμό του ΝΑΤΟ, της ΕΕ, τις δια­χρο­νι­κές ευθύ­νες των ελλη­νι­κών κυβερ­νή­σε­ων που συμ­με­τέ­χουν και στις ενδοϊ­μπε­ρια­λι­στι­κές συγκρού­σεις ΗΠΑ με Ρωσία και Κίνα και προσ­δο­κούν σε οφέ­λη από το μοί­ρα­σμα, εκ μέρους της αστι­κής τάξης της χώρας μας.

Ήμα­σταν οι μόνοι στα εγκαί­νια του ΚΥΤ που κάνα­με δια­δή­λω­ση έξω από αυτό, από την πρώ­τη στιγ­μή μπή­κα­με μπρο­στά για την προ­στα­σία των προ­σφύ­γων μετα­να­στών, στα skoufalos9ζητή­μα­τα σίτι­σης , στέ­γα­σης, προ­στα­σί­ας από το κρύο και τη ζέστη με επι­σκέ­ψεις στη ΒΙΑΛ και στη Σού­δα όσο και­ρό λει­τουρ­γού­σε. Μαζεύ­α­με τρό­φι­μα, ρου­χι­σμό, συμ­βάλ­λα­με από τη μεριά μας να απα­λύ­νου­με τον πόνο τους και ενι­σχύ­σα­με και ενι­σχύ­ου­με το πνεύ­μα αλλη­λεγ­γύ­ης που πρέ­πει να υπάρ­χει απέ­να­ντί τους.

Στη λογι­κή της δημο­τι­κής και περι­φε­ρεια­κής αρχής, «η κυβέρ­νη­ση φταί­ει που δεν τους επα­να­προ­ω­θη­θεί ή δεν δημιουρ­γεί κλει­στά κέντρα», τους παρα­τώ στην τύχη τους  και επεμ­βαί­νω μόνο αν το πρό­βλη­μα φτά­σει στο απρο­χώ­ρη­το,  εμείς αντι­τά­ξα­με μαζί με τα συν­δι­κά­τα κυρί­ως του ταξι­κού κινή­μα­τος το πλέγ­μα αλλη­λεγ­γύ­ης προς αυτούς τους ανθρώ­πους ανα­γκά­ζο­ντας την τοπι­κή διοί­κη­ση να μην στρου­θο­κα­μη­λί­ζει και να βοη­θά έστω και αν δεν το πιστεύει .

skoufalos11Αντι­τα­χθή­κα­με στο φασι­σμό και στο ρατσι­σμό, δεν αφή­σα­με αυτές τις φωνές να περά­σουν μέσα στο δημο­τι­κό συμ­βού­λιο, κατα­θέ­τα­με κάθε φορά τις θέσεις μας με ψηφί­σμα­τα με θεμα­το­λο­γία εντός του ΔΣ για να κλεί­σει του ΚΥΤ της ΒΙΑΛ, για απε­γκλω­βι­σμό του κόσμου αυτού από τα νησιά μας και τη χώρα, για μετα­φο­ρά των υπη­ρε­σιών ασύ­λου στην ενδο­χώ­ρα, για αξιο­πρε­πείς συν­θή­κες δια­βί­ω­σης όσο και­ρό παρα­μέ­νουν στο νησί.

Δώσα­με με επι­τυ­χία τη μάχη για την εκπαί­δευ­ση των προ­σφυ­γό­που­λων στα σχο­λεία μας, παρό­λο που ο φασι­στι­κός εσμός έκα­νε ό,τι μπο­ρού­σε, καλυμ­μέ­να ή απρο­κά­λυ­πτα, να στο­χο­ποι­ή­σει αυτά τα παι­διά κι εμάς όλους που τους συμπα­ρα­στε­κό­μα­στε και μπή­κα­με μπρο­στά να μην περά­σει ο ρατσι­σμός και η ξενοφοβία.

Το σίγου­ρο είναι πως δεν έχου­με τελειώ­σει. Ο φασι­σμός τελειώ­νει όταν ξερι­ζώ­σεις τη μήτρα που τον γεν­νά, τον καπιταλισμό.

Αυτα­πά­τες λοι­πόν μπρο­στά στις τοπι­κές εκλο­γές δεν έχου­με. Έχου­με όμως πίστη στις δυνά­μεις μας, πίστη στις δυνά­μεις της πλειο­ψη­φί­ας του χιώ­τι­κου λαού, που μπο­ρεί να είναι πλη­γω­μέ­νος με όλα αυτά, μπο­ρεί το δηλη­τή­ριο του φασι­σμού να του θολώ­νει την κρί­ση του κάποιες φορές, αλλά δεν αφή­νε­ται έρμαιο σε αυτή τη σαπί­λα του ντουνιά.

Είναι λοι­πόν ευκαι­ρία ενι­σχύ­ο­ντας τη Λαϊ­κή Συσπεί­ρω­ση και το ΚΚΕ παντού, να ανοί­ξει το δρό­μο της αλλη­λεγ­γύ­ης και της ανθρω­πιάς και για το θέμα που συζητάμε .

Είναι η ευκαι­ρία να κάνει τη δια­φο­ρά, να παλέ­ψου­με μαζί είτε από τη θέση της συμπο­λί­τευ­σης είτε της αντι­πο­λί­τευ­σης, για να πάψει ο διπλός εγκλω­βι­σμός, για να κλεί­σουν οι φυλα­κές ψυχών σταskoufalos7 νησιά μας των δια­φό­ρων hot spots, για να ζήσουν με αξιο­πρέ­πεια μέχρι την ταυ­το­ποί­η­ση τους, να φύγουν οι έμπο­ροι του ανθρώ­πι­νου πόνου οι διά­φο­ρες ΜΚΟ, να ενι­σχυ­θεί η πραγ­μα­τι­κή αλλη­λεγ­γύη είτε προ­έρ­χε­ται από συν­δι­κά­τα και φορείς είτε από απλούς ανι­διο­τε­λείς ανθρώ­πους και ομά­δες, που ακό­μα βρί­σκο­νται δίπλα τους αντι­στε­κό­με­νοι στο μίσος, να αντι­με­τω­πι­στεί ουσια­στι­κά και με όρους κινή­μα­τος ο φασι­σμός και ο ρατσισμός.

 

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΜΑΡΚΟΥ ΣΚΟΥΦΑΛΟΥ

Μάρ­κος Σκουφαλος
Επι­κε­φα­λής Λαϊ­κής Συσπεί­ρω­σης Δήμου Χίου
Δημο­τι­κός Σύμβουλος
Υπο­ψή­φιος Δήμαρ­χος Χίου

Ο Μ. Σκού­φα­λος, γεν­νή­θη­κε το 1961 στη Χίο. Είναι από τους δοκι­μα­σμέ­νους αγω­νι­στές του εργα­τι­κού — λαϊ­κού κινή­μα­τος και είναι παντρε­μέ­νος, με τρία παιδιά.

Έχει δια­τε­λέ­σει Δημο­τι­κός Σύμ­βου­λος Δήμου Ομη­ρού­πο­λης το 2006 — 2010 και Δημο­τι­κός Σύμ­βου­λος Χίου για τα έτη 2010 — 2014 και 2014 — 2019. Διε­τέ­λε­σε Πρό­ε­δρος του Συλ­λό­γου skoufalos13Δασκά­λων και Νηπια­γω­γών Χίου την περί­ο­δο 2001 — 2002. Επί­σης, ήταν μέλος του ΔΣ του Συλ­λό­γου Δασκά­λων και Νηπια­γω­γών Χίου από το 1995 μέχρι το 2006 και για την περί­ο­δο 2008 — 2010 και αρκε­τές φορές αντι­πρό­σω­πος του κλά­δου των εκπαι­δευ­τι­κών στις συνε­λεύ­σεις της ΔΟΕ .

Είναι πρό­ε­δρος της ΕΓ του ΝΤ του παραρ­τή­μα­τος της ΑΔΕΔΥ στη Χίο και αιρε­τός στο ΠΥΣΠΕ Χίου από το 2015 μέχρι σήμερα.

Πήρε το πτυ­χίο της Παι­δα­γω­γι­κής Ακα­δη­μί­ας το 1981, το 1992 πήρε το πτυ­χίο μετεκ­παί­δευ­σης μεί­ζο­νος διάρ­κειας — δύο έτη στο ΜΔΔΕ και το 2013, το πτυ­χίο από το τμή­μα Κοι­νω­νιο­λο­γί­ας του Πανε­πι­στη­μί­ου Αιγαί­ου με έδρα τη Μυτιλήνη.

Έχει συγ­γρά­ψει και εκδώ­σει δύο βιβλία, «Η Γλώσ­σα και η ανά­πτυ­ξη του ανθρώ­πι­νου ψυχι­σμού στο σύγ­χρο­νο σχο­λείο» και το «Θέσεις και Αντι­θέ­σεις στον “Άτα­φο Νεκρό”, την Παι­δεία μας».

Συμ­με­τεί­χε στη συγ­γρα­φή του συλ­λο­γι­κού συνε­δρια­κού τόμου «Ο Αθλη­τι­σμός στην κοι­νω­νία και η κοι­νω­νία του Αθλη­τι­σμού», στο πλαί­σιο του Πανε­πι­στη­μί­ου Αιγαίου.

Από το 1982 υπη­ρε­τεί ως δάσκα­λος στη δημό­σια Εκπαί­δευ­ση και από το 2004 είναι διευ­θυ­ντής της Αστι­κής Σχο­λής Χίου — 11ο Δημοτικό.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο