Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Μπάμπης Μπακάλης, από τους σημαντικότερους και εμπορικότερους συνθέτες του λαϊκού μας τραγουδιού

Ενας σημα­ντι­κός δημιουρ­γός του λαϊ­κού μας τρα­γου­διού, ο 87χρονος Μπά­μπης Μπα­κά­λης έφυ­γε από τη ζωή στις 26 Μαρ­τί­ου 2007. Κατά τη διάρ­κεια της μου­σι­κής πορεί­ας του, έγρα­ψε γύρω στα 1.500 τρα­γού­δια, όμως ταλαι­πω­ρή­θη­κε αρκε­τά, λόγω των πολι­τι­κών του πεποιθήσεων.

Γεν­νη­μέ­νος (20/6/1920) στα Κανά­λια Καρ­δί­τσας, από μικρός ασχο­λή­θη­κε ως μου­σι­κο­συν­θέ­της. Μετά το Δεκέμ­βρη του 1944, εξο­ρί­ζε­ται στην έρη­μο Ελ Τάμπα της Λιβύ­ης. Το δισκο­γρα­φι­κό ξεκί­νη­μά του έγι­νε με το σπου­δαίο τρα­γού­δι «Κάποια μάνα ανα­στε­νά­ζει», που βγή­κε με το όνο­μα του Τσι­τσά­νη. Ηχο­γρα­φή­θη­κε (1947) από την Στέλ­λα Χασκίλ και τον Τσι­τσά­νη και σε παράλ­λη­λη εκτέ­λε­ση από το «Ντούο Χάρ­μα». Ομως, ένα μήνα μετά την κυκλο­φο­ρία του απα­γο­ρεύ­τη­κε, με δια­τα­γή του υπουρ­γεί­ου Δικαιο­σύ­νης, για­τί το συνέ­δε­αν με τον Εμφύλιο.

Μέχρι τις αρχές της δεκα­ε­τί­ας του ’50 έγρα­ψε πολ­λά γνω­στά τρα­γού­δια, που ερμή­νευ­σαν οι Πρό­δρο­μος Τσα­ου­σά­κης («Οπως έστρω­σες θα κοι­μη­θείς», κ.ά.), Τάκης Μπί­νης («Το κου­ρα­σμέ­νο βήμα σου», κ.ά.), Μαρί­κα Νίνου («Τον άντρα της γυρεύ­ει», κ.ά.), Στέλ­λα Χασκίλ («Μία κόρη στ’ ακρο­γιά­λι», κ.ά.) κ.ά.

Στη δεκα­ε­τία του ’50 υπο­γρά­φει πολ­λές επι­τυ­χί­ες με τους Καζαν­τζί­δη («Σαν την καλα­μιά στον κάμπο», «Μακά­ρι να πεθά­νω», κ.ά.), Γρη­γό­ρη Μπι­θι­κώ­τση («Μάγκας θα πει φιλό­τι­μο», «Ποτέ δεν είναι αργά», κ.ά.), Πάνο Γαβα­λά, Αντώ­νη Ρεπά­νη, Μανώ­λη Αγγε­λό­που­λο, Καί­τη Γκρέυ, Πόλυ Πάνου, Γιώ­τα Λύδια, Δού­κισ­σα, με όλους σχε­δόν τους γνω­στούς τρα­γου­δι­στές. Πάνω από δια­κό­σια είναι τα τρα­γού­δια του μόνο στη δισκο­γρα­φία 78 στροφών.

Ξεχω­ρι­στή θεω­ρού­σε ο ίδιος τη συνερ­γα­σία του με την Σωτη­ρία Μπέλ­λου. «Τ’ όνο­μά μου είναι άγνω­στο φυσι­κά, αλλά ονο­μά­ζο­μαι Μπά­μπης Μπα­κά­λης. Μπου­ζου­κά­κι παί­ζω…», της είπε όταν της αυτο­συ­στή­θη­κε το 1947, παρό­τι είχε ήδη γρά­ψει το «Κάποια μάνα ανα­στε­νά­ζει». Με την Σ. Μπέλ­λου αργό­τε­ρα δισκο­γρα­φεί μετα­ξύ άλλων τα τρα­γού­δια: «Καλύ­βα», «Γράμ­μα θα στεί­λω στο Θεό», «Σαν πεθά­νω στο καρά­βι», κ.ά.

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο