Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Λίστα Forbes: Εν μέσω πανδημίας, οι πλούσιοι έγιναν πλουσιότεροι κατά 5,1 τρισ. δολάρια!

Ενώ οι λαοί του πλανήτη βρίσκονται αντιμέτωποι με τις βαριές επιπτώσεις της νέας οικονομικής κρίσης που επιταχύνθηκε από την πανδημία του κορωνοϊού, το μεγάλο κεφάλαιο βγαίνει… κερδισμένο! Αυτό προκύπτει από τα στοιχεία της 35ης αναθεωρημένης λίστας των πλουσιότερων ανθρώπων στον πλανήτη για το 2021 που έδωσε στη δημοσιότητα το περιοδικό Forbes.

Στην «λίστα Forbes» περιλαμβάνονται συνολικά 2.755 δισεκατομμυριούχοι, αριθμός που είναι αυξημένος κατά 660 άτομα σε σχέση με το 2020, ενώ για πρώτη φορά εισέρχονται στο «club» των κροίσων 493 άτομα! Με λίγα λόγια, κάθε… 17 ώρες «γεννιέται» και ένας δισεκατομμυριούχος!

Η συνολική περιουσία των πλουσιότερων καπιταλιστών της Γης ανέρχεται σε 13,1 τρισεκατομμύρια δολάρια, δηλαδή ενισχυσμένη κατά 5,1 τρισ. δολάρια σε σχέση με 12 μήνες πριν! Την ίδια στιγμή που εκατοντάδες εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο βρίσκονται αντιμέτωποι με την φτώχεια, την ανεργία και την εργασιακή επισφάλεια, μια κάστα δισεκατομμυριούχων συνεχίζουν να πλουτίζουν!

Για τέταρτη συνεχόμενη φορά στην πρώτη θέση της λίστας βρίσκεται ο ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Amazon Τζεφ Μπέζος με περιουσία 177 δισ. σολάρια, ενώ ακολουθεί δεύτερος ο Ίλον Μάσκ της Tesla με 151 δισ. δολάρια. Στο Top-10 των δισεκατομμυρίουχων περιλαμβάνονται ο Μπιλ Γκέιτς της Microsoft, ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ του Facebook και ο Γουόρεν Μπάφετ της Berkshire Hathaway. Πλουσιότερος ευρωπαίος – και τρίτος στην λίστα – αναδεικνύεται ο Γάλλος Μπερνάρντ Αρνό της πολυεθνικής Louis Vuitton με συνολική περιουσία 150 δισ. δολαρίων.

Οι ΗΠΑ εξακολουθούν να αποτελούν την βάση των πιο πλούσιων ανθρώπων του πλανήτη, καθώς 724 Αμερικανοί διαθέτουν περιουσία άνω του 1 δισ. δολαρίων. Ακολουθουν η Κίνα με 698 δισεκατομμυριούχους, η Ινδία με 140, η Γερμανία με 136 και η Ρωσία με 117.

Στην «λίστα Forbes» με τους πλουσιότερους ανθρώπους του πλανήτη περιλαμβάνονται και τέσσερα… «πατριωτάκια»: Πρόκειται για τους Φίλιππο Νιάρχο με περιουσία 2,8 δισ. Δολαρίων, Αριστοτέλη Μυστακίδη με περιουσία 2,3 δισ. Δολαρίων, Ιβάν Σαββίδη (1,7 δισ. δολάρια) και Βαρδή Βαρδινογιάννη (1,4 δισ. Δολάρια).