Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

ΚΚΕ-“Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης”: Δημιουργεί νέα πεδία κερδοφορίας για το κεφάλαιο και καταργεί εμβληματικές κατακτήσεις της εργατικής τάξης (Video)

«Όσα παρα­γω­γι­κά μοντέ­λα κι αν έχει σχε­διά­σει η αστι­κή τάξη κι έχει εφαρ­μό­σει η κάθε αστι­κή κυβέρ­νη­ση, όσες μορ­φές δια­χεί­ρι­σης κι αν επέ­λε­ξε, δεν μπό­ρε­σε και δεν μπο­ρεί να απαλ­λα­γεί από τις καπι­τα­λι­στι­κές κρί­σεις. Ούτε η περιο­ρι­στι­κή ούτε η επε­κτα­τι­κή πολι­τι­κή εμπό­δι­σαν την εμφά­νι­σή τους, και με τις δύο μορ­φές δια­χεί­ρι­σης το κόστος φορ­τώ­νο­νται στους εργα­ζό­με­νους, τους βιο­πα­λαι­στές της πόλης και της υπαί­θρου», επι­σή­μα­νε ο Χρή­στος Κατσώ­της ξεκι­νώ­ντας την ομι­λία του στην κοι­νή συνε­δρί­α­ση τριών Κοι­νο­βου­λευ­τι­κών Επι­τρο­πών για το Εθνι­κό σχέ­διο ανά­καμ­ψης.

Η πρά­σι­νη ανά­πτυ­ξη, ο ψηφια­κός μετα­σχη­μα­τι­σμός, οι διά­φο­ρες και­νο­το­μί­ες και τα έργα, είναι βέβαιο ότι θα αυξή­σουν την αγριό­τη­τα του καπι­τα­λι­στι­κού συστή­μα­τος, σε βάρος της ζωής του λαού, σημεί­ω­σε.
Το Εθνι­κό σχέ­διο ανά­καμ­ψης που έγι­νε στο πλαί­σιο της ΕΕ, έχει στό­χο να δημιουρ­γή­σει για το κεφά­λαιο νέους όρους και νέα πεδία κερ­δο­φο­ρί­ας, σε Ενέρ­γεια, Μετα­φο­ρές, ύδρευ­ση, άρδευ­ση, χρή­σεις γης, Υγεία, Παι­δεία, κ.ά. με νέα κίνη­τρα και προ­νό­μια για το κεφά­λαιο και νέες ανα­τρο­πές στη ζωή του λαού.

Ο Χρ. Κατσώ­της τόνι­σε ότι η κυβέρ­νη­ση κατάρ­τι­σε ένα σχέ­διο που υπη­ρε­τεί τις ανά­γκες των μονο­πω­λια­κών και επι­χει­ρη­μα­τι­κών ομί­λων. «Έρχο­νται άλλα 60 δισ. ευρώ να προ­στε­θούν στα 340 δισ. ευρώ χρέ­ους που δημιουρ­γή­θη­κε για τις ανά­γκες των επι­χει­ρη­μα­τι­κών ομί­λων και τα πλη­ρώ­νουν οι λαϊ­κές εργα­τι­κές οικο­γέ­νειες και οι επό­με­νες γενιές», σημεί­ω­σε χαρακτηριστικά.

Επι­σή­μα­νε ότι στους όρους εκτα­μί­ευ­σης αυτών των πόρων, περι­λαμ­βά­νε­ται η αδιά­λει­πτη συνέ­χεια των «μεταρ­ρυθ­μί­σε­ων», η κατάρ­γη­ση εμβλη­μα­τι­κών εργα­τι­κών κατα­κτή­σε­ων και όλων των εμπο­δί­ων για την ανά­καμ­ψη και ανθε­κτι­κό­τη­τα της κερ­δο­φο­ρί­ας του κεφα­λαί­ου.

Περιστολή των δημοκρατικών και συνδικαλιστικών ελευθεριών

Πρώ­το στη σχε­τι­κή αντερ­γα­τι­κή λίστα είναι η περι­στο­λή των δημο­κρα­τι­κών και συν­δι­κα­λι­στι­κών ελευ­θε­ριών, που περι­λαμ­βά­νο­νται στο αντερ­γα­τι­κό έκτρω­μα που ετοι­μά­ζε­ται να φέρει η κυβέρ­νη­ση τον Μάιο και όχι μόνο δια­τη­ρεί τον υπερ­δι­πλα­σια­σμό του αριθ­μού των εργα­ζο­μέ­νων για τη συγκρό­τη­ση απαρ­τί­ας για την κήρυ­ξη απερ­γί­ας — που είχε θεσμο­θε­τή­σει η κυβέρ­νη­ση ΣΥΡΙΖΑ, αλλά απαι­τεί τον καθο­ρι­σμό προ­σω­πι­κού ασφα­λεί­ας σε μία απερ­γία. Ακό­μα, δίνει το δικαί­ω­μα στον εργο­δό­τη να διεκ­δι­κεί απο­ζη­μί­ω­ση από τους εργα­ζό­με­νους και τα συν­δι­κά­τα, εάν η απερ­γία κηρυ­χθεί παρά­νο­μη καθώς και να απο­λύ­ει συν­δι­κα­λι­στές εάν παρε­μπό­δι­σαν μία απερ­γο­σπα­σία. Επι­πλέ­ον, οι εργα­ζό­με­νοι στις γενι­κές τους συνε­λεύ­σεις, όχι δια ζώσης, αλλά μέσω τηλε­δια­σκέ­ψε­ων, με ηλε­κτρο­νι­κή ψηφο­φο­ρία θα απο­φα­σί­ζουν για απερ­γία και εκλο­γή προ­ε­δρεί­ων με τον εργο­δο­τι­κό και κυβερ­νη­τι­κό συν­δι­κα­λι­σμό να καθο­ρί­ζει το απο­τέ­λε­σμα. Στό­χος, σημεί­ω­σε είναι η ταξι­κή γραμ­μή στο κίνημα.

Όλες οι προη­γού­με­νες κυβερ­νή­σεις, υπεν­θύ­μι­σε ο κομ­μου­νι­στής βου­λευ­τής, προ­χώ­ρη­σαν στην περι­στο­λή των δημο­κρα­τι­κών και συν­δι­κα­λι­στι­κών ελευ­θε­ριών, έθε­σαν εμπό­δια στη συμ­με­το­χή των εργα­ζο­μέ­νων στα σωμα­τεία τους, τους αγώ­νες και στο δικαί­ω­μα της απερ­γί­ας, όπως έκα­νε και η κυβέρ­νη­ση του ΣΥΡΙΖΑ το προη­γού­με­νο διάστημα.

Θέσπιση 10ώρου και κατάργηση αμοιβής των υπερωριών

Υπεν­θύ­μι­σε το νόμο Βρού­τση — Αχτσιό­γλου που προ­χώ­ρη­σε σε ανα­τρο­πές των εργα­τι­κών κατα­κτή­σε­ων με την κατάρ­γη­ση των συλ­λο­γι­κών δια­πραγ­μα­τεύ­σε­ων, την κατάρ­γη­ση των ΣΣΕ, τον καθο­ρι­σμό του κατώ­τα­του μισθού από τον εκά­στο­τε υπουρ­γό, και τώρα έρχε­ται η κυβέρ­νη­ση της ΝΔ να θεσμο­θε­τή­σει το 10ωρο, την κατάρ­γη­ση αμοι­βής υπε­ρω­ριών, την θέσπι­ση της τηλερ­γα­σί­ας, τις ατο­μι­κές συμ­βά­σεις εργα­σί­ας, όπου η εργο­δο­σία με εκβια­σμούς θα υπο­χρε­ώ­νει τους εργα­ζό­με­νους σε άγριες συν­θή­κες, δου­λειάς, ακό­μα και τα Σαβ­βα­το­κύ­ρια­κα σε κάποιους κλάδους.

Επι­σή­μα­νε ακό­μα ότι η κυβέρ­νη­ση σχε­διά­ζει ακό­μα μεγα­λύ­τε­ρη στή­ρι­ξη των επι­χει­ρη­μα­τι­κών ομί­λων, προ­σφέ­ρο­ντας τζά­μπα εργα­σία μέσω των προ­γραμ­μά­των του ΟΑΕΔ για την κατάρ­τι­ση, ενώ το επί­δο­μα ανερ­γί­ας θα φθά­σει τα 180 — 200 ευρώ.

Ο Χρ. Κατσώ­της ανα­φέρ­θη­κε και στην περαι­τέ­ρω ανα­τρο­πή του ασφα­λι­στι­κού, που σχε­διά­ζε­ται ώστε να επι­τευ­χθεί ο κύριος στό­χος που είναι η απαλ­λα­γή κρά­τους και εργο­δο­σί­ας, να καταρ­γη­θεί η εγγύ­η­ση του κρά­τους για τις συντά­ξεις, να μετα­τρα­πεί σε ατο­μι­κή ευθύ­νη η ασφά­λι­ση, και οι εισφο­ρές των εργα­ζο­μέ­νων στον χρη­μα­τι­στη­ρια­κό τζό­γο να στέλ­νουν πελά­τες στις ιδιω­τι­κές ασφα­λι­στι­κές εταιρείες.

Ανυπακοή και αντεπίθεση του εργατικού λαϊκού κινήματος

Κατα­λή­γο­ντας ο κομ­μου­νι­στής βου­λευ­τής, τόνι­σε ότι «τα δικαιώ­μα­τα των εργα­ζο­μέ­νων για σας είναι καθή­λω­ση και η κατάρ­γη­σή τους, που επι­δει­νώ­νουν τους όρους ζωής είναι πρό­ο­δος για το κεφά­λαιο».

«Οι εργα­ζό­με­νοι θα απα­ντή­σουν μαζι­κά και καθο­λι­κά εάν τολ­μή­σε­τε να φέρε­τε το αντερ­γα­τι­κό τερα­τούρ­γη­μα» διε­μή­νυ­σε προς την κυβέρνηση.
Το ΚΚΕ καλεί την εργα­τι­κή τάξη να απαλ­λα­γεί από τη δικτα­το­ρία του κεφα­λαί­ου και να κάνει δική της υπό­θε­ση την εξου­σία της και τη σοσια­λι­στι­κή οργά­νω­ση της κοι­νω­νί­ας.
Απο­κα­λύ­πτει τα σχέ­δια του κεφα­λαί­ου, ανα­δει­κνύ­ει τις σοβα­ρές συνέ­πειες από την αντερ­γα­τι­κή πολι­τι­κή και επι­ση­μαί­νει την ανά­γκη της οργά­νω­σης του αγώ­να με ανυ­πα­κοή και αντε­πί­θε­ση του εργα­τι­κού λαϊ­κού κινή­μα­τος, διεκ­δι­κώ­ντας τις πραγ­μα­τι­κές λαϊ­κές ανά­γκες που μπο­ρούν να ικα­νο­ποι­η­θούν, από την ανά­πτυ­ξη της τεχνο­λο­γί­ας, την παρα­γω­γή του πλού­του, αλλά στέ­κε­ται εμπό­διο το κέρδος.
Αυτή η αντί­φα­ση λύνε­ται μόνο με την ανα­τρο­πή αυτού του συστή­μα­τος και το ΚΚΕ δια­θέ­τει όλες του τις δυνά­μεις, κατέ­λη­ξε ο Χρ. Κατσώτης.


Φώτης Αγγου­λές, ο προ­λε­τά­ριος ποιητής

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο