Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Μελέτη: Ένας στους πέντε μπορεί να υποφέρει από «επικίνδυνη» διαταραχή του ύπνου

Περίπου ένας στους πέντε ανθρώπους μπορεί να πάσχει από αποφρακτική άπνοια ύπνου, μια κατάσταση που συχνά κάνει τα άτομα να ροχαλίζουν δυνατά, σύμφωνα με νέα μελέτη.

Τα άτομα με την πάθηση συχνά ξυπνούν αρκετές φορές στη μέση της νύχτας, καθώς η αναπνοή τους αρχίζει και σταματά κατά τη διάρκεια του ύπνου. Οι ερευνητές δήλωσαν ότι η αποφρακτική άπνοια ύπνου μπορεί να προκαλέσει στους ανθρώπους να αισθάνονται κουρασμένοι και μπορεί επίσης να αυξήσει τον κίνδυνο υψηλής αρτηριακής πίεσης, εγκεφαλικού επεισοδίου, καρδιακών παθήσεων και διαβήτη τύπου 2.

Ενώ ορισμένες θεραπείες και αλλαγές στον τρόπο ζωής έχουν αποδειχθεί ότι βοηθούν τα άτομα με την πάθηση, η νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο περιοδικό «ERJ Open Research», έδειξε ότι μόνο ένα μικρό ποσοστό ατόμων με αποφρακτική υπνική άπνοια έχουν διαγνωστεί και λαμβάνουν βοήθεια.

Στη μελέτη, επιστήμονες, συμπεριλαμβανομένων εκείνων από το Πανεπιστήμιο Paris-Cité στη Γαλλία, αξιολόγησαν στοιχεία για περισσότερους από 20.100 Γάλλους ενήλικες.

Η μελέτη διαπίστωσε ότι περίπου ένας στους πέντε, ή λίγο περισσότερο από το 20% των συμμετεχόντων, ήταν πολύ πιθανό να έχουν την πάθηση.

Οι επιστήμονες, ωστόσο, δήλωσαν ότι μόνο το 3,5% των συμμετεχόντων υποβλήθηκαν σε θεραπεία για την πάθηση.

Η αποφρακτική άπνοια ύπνου βρέθηκε να είναι πιο συχνή στους άνδρες και μεταξύ των ατόμων που ήταν μεγαλύτερα, είχαν καρδιαγγειακή νόσο, χαμηλότερη κοινωνικοοικονομική κατάσταση ή ήταν λιγότερο σωματικά δραστήριοι.

Η κατάσταση ήταν επίσης πιο διαδεδομένη μεταξύ των καπνιστών και σε άτομα με συμπτώματα κατάθλιψης.

Τα ευρήματα υπογράμμισαν ότι πολλοί άνθρωποι με αποφρακτική υπνική άπνοια δεν γνωρίζουν ότι το ροχαλητό και η υπνηλία τους είναι σημάδια βαθύτερων προβλημάτων.

Με πληροφορίες από: The Independent