Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα: Ερευνά το Λιμενικό Σώμα για παρακολούθηση social media

Στο μικρο­σκό­πιο της Αρχής Προ­στα­σί­ας Δεδο­μέ­νων Προ­σω­πι­κού Χαρα­κτή­ρα (ΑΠΔΠΧ) βρί­σκε­ται το Λιμε­νι­κό Σώμα σχε­τι­κά με την προ­μή­θεια λογι­σμι­κού παρα­κο­λού­θη­σης μέσων κοι­νω­νι­κής δικτύ­ω­σης και εφαρ­μο­γής ανταλ­λα­γής μηνυ­μά­των. Την είδη­ση απο­κά­λυ­ψε χθες η οργά­νω­ση Ηomo Digitalis η οποία τον Φεβρουά­ριο του 2022 ‑πριν ακό­μα ξεσπά­σει το σκάν­δα­λο των υπο­κλο­πών- μαζί με τις οργα­νώ­σεις Privacy International, Ελλη­νι­κή Ενω­ση για τα Δικαιώ­μα­τα του Ανθρώ­που, HIAS Ελλά­δος και τον ερευ­νη­τή Φοί­βο Συμε­ω­νί­δη είχαν κατα­θέ­σει αίτη­μα προς τον πρό­ε­δρο της Αρχής προ­κει­μέ­νου η τελευ­ταία να ερευ­νή­σει το θέμα.

Πρό­κει­ται για λογι­σμι­κό συλ­λο­γής δεδο­μέ­νων από μέσα κοι­νω­νι­κής δικτύ­ω­σης που θα εντο­πί­ζει ακό­μη και τις ανα­ζη­τή­σεις που κάνουν οι χρή­στες και το οποίο ζητού­σαν να προ­μη­θευ­τούν προς κάλυ­ψη αδιευ­κρί­νι­στων ανα­γκών τους το Λιμε­νι­κό Σώμα και η Ελλη­νι­κή Ακτο­φυ­λα­κή με τη συγ­χρη­μα­το­δό­τη­ση της Ε.Ε. και του Ταμεί­ου Εσω­τε­ρι­κής Ασφά­λειας, όπως έγρα­φε η σχε­τι­κή δια­κή­ρυ­ξη. Η Αρχή Προ­στα­σί­ας Προ­σω­πι­κών Δεδο­μέ­νων, η οποία δεν είχε ερω­τη­θεί από το Λιμε­νι­κό πριν από την προ­κή­ρυ­ξη, έχει ενη­με­ρώ­σει επί­ση­μα ότι έχει εκκι­νή­σει και­ρό τώρα τις σχε­τι­κές έρευ­νες, έχει συγκε­ντρώ­σει στοι­χεία από το αρχη­γείο του Λιμε­νι­κού Σώμα­τος και τα εξε­τά­ζει προ­κει­μέ­νου να ολο­κλη­ρω­θεί η αξιο­λό­γη­σή τους.

Σύμ­φω­να με τη δια­κή­ρυ­ξη της σύμ­βα­σης προ­μή­θειας, το λογι­σμι­κό θα πρέ­πει να υπο­στη­ρί­ζει τα κοι­νω­νι­κά δίκτυα Facebook, Twitter, VK, Xing, Instagram και Telegram. Κάποια από τα ανα­γκαία χαρα­κτη­ρι­στι­κά του όπως περι­γρά­φο­νται είναι: η δημιουρ­γία δια­γράμ­μα­τος (visualization) πολ­λα­πλών συσχε­τί­σε­ων (φίλοι, σχό­λια, αναρ­τή­σεις, likes και followers), ο προσ­διο­ρι­σμός των ανα­γνω­ρι­στι­κών στοι­χεί­ων των χρη­στών, συμπε­ρι­λαμ­βα­νο­μέ­νων και των ανα­ζη­τή­σε­ών τους, η προ­σο­μοί­ω­ση ανθρώ­πι­νης δρα­στη­ριό­τη­τας για απο­φυ­γή απο­κλει­σμού του λογαριασμού.

Ειδι­κό­τε­ρα για το Facebook, το λογι­σμι­κό θα μπο­ρεί να επι­τρέ­πει την απο­θή­κευ­ση της δημό­σιας λίστας επα­φών ενός προ­φίλ, την απο­θή­κευ­ση όλων των δημό­σιων επα­φών δεύ­τε­ρου βαθ­μού (οι φίλοι των φίλων μας), την απο­θή­κευ­ση των δημό­σιων αναρ­τή­σε­ων του χρο­νο­λο­γί­ου (συμπε­ρι­λαμ­βα­νο­μέ­νων εικό­νων, βίντεο, συν­δε­δε­μέ­νων βίντεο Youtube, σχο­λί­ων και αντι­δρά­σε­ων), την απο­θή­κευ­ση των γκα­λε­ρί εικό­νων, την απο­θή­κευ­ση δημο­σιο­ποι­η­μέ­νων πλη­ρο­φο­ριών λογα­ρια­σμού (εργο­δό­της, κατοι­κί­ες, εκπαί­δευ­ση), την ανα­ζή­τη­ση λογα­ρια­σμών για συγκε­κρι­μέ­να προ­σω­πι­κά χαρα­κτη­ρι­στι­κά και την απο­θή­κευ­ση των χρη­στών που απο­τε­λούν μέλη σε ομά­δες του Facebook.

Σε σχε­τι­κό ρεπορ­τάζ του Inside Story (21/2/2022, «Κατα­σκο­πεία» στα social media και φωτο­γρα­φι­κές προ­δια­γρα­φές από το Λιμε­νι­κό), η Ήλια Σια­τί­τσα, ανώ­τα­το νομι­κό στέ­λε­χος της Privacy International, υπο­γράμ­μι­ζε πως «το δικαί­ω­μά μας στην ιδιω­τι­κό­τη­τα δεν εξα­τμί­ζε­ται απλώς επει­δή ενερ­γού­με σε δημό­σιο χώρο. Η συστη­μα­τι­κή παρα­κο­λού­θη­ση, επε­ξερ­γα­σία και απο­θή­κευ­ση ατο­μι­κών πλη­ρο­φο­ριών από τα social media συνι­στά παρέμ­βα­ση του δικαιώ­μα­τός μας στην ιδιω­τι­κό­τη­τα και θα πρέ­πει να προ­στα­τεύ­ε­ται όπως και σε κάθε άλλη παρέμ­βα­ση. Οι δημό­σιες αρχές δεν είναι πάνω από τον νόμο και δεν μπο­ρούν να εισά­γουν τέτοιες παρεμ­βα­τι­κές μεθό­δους παρα­κο­λού­θη­σης χωρίς τις κατάλ­λη­λες ασφα­λι­στι­κές δικλίδες».

Σύμ­φω­να με τη Homo Digitalis, όπως δια­φαί­νε­ται από τη «Διαύ­γεια», ήδη από το καλο­καί­ρι του 2022 οι εται­ρεί­ες BYTE ΑΒΕΕ-ΓΡΙΒΑΣ ΑΕΕ» έχουν πιθα­νό­τα­τα ανα­λά­βει την παρά­δο­ση του σχε­τι­κού έργου.

Πηγή: efsyn.gr

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο