Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Μελέτη: Ένας στους πέντε μπορεί να υποφέρει από «επικίνδυνη» διαταραχή του ύπνου

Περί­που ένας στους πέντε ανθρώ­πους μπο­ρεί να πάσχει από απο­φρα­κτι­κή άπνοια ύπνου, μια κατά­στα­ση που συχνά κάνει τα άτο­μα να ροχα­λί­ζουν δυνα­τά, σύμ­φω­να με νέα μελέτη.

Τα άτο­μα με την πάθη­ση συχνά ξυπνούν αρκε­τές φορές στη μέση της νύχτας, καθώς η ανα­πνοή τους αρχί­ζει και στα­μα­τά κατά τη διάρ­κεια του ύπνου. Οι ερευ­νη­τές δήλω­σαν ότι η απο­φρα­κτι­κή άπνοια ύπνου μπο­ρεί να προ­κα­λέ­σει στους ανθρώ­πους να αισθά­νο­νται κου­ρα­σμέ­νοι και μπο­ρεί επί­σης να αυξή­σει τον κίν­δυ­νο υψη­λής αρτη­ρια­κής πίε­σης, εγκε­φα­λι­κού επει­σο­δί­ου, καρ­δια­κών παθή­σε­ων και δια­βή­τη τύπου 2.

Ενώ ορι­σμέ­νες θερα­πεί­ες και αλλα­γές στον τρό­πο ζωής έχουν απο­δει­χθεί ότι βοη­θούν τα άτο­μα με την πάθη­ση, η νέα μελέ­τη που δημο­σιεύ­θη­κε πρό­σφα­τα στο περιο­δι­κό «ERJ Open Research», έδει­ξε ότι μόνο ένα μικρό ποσο­στό ατό­μων με απο­φρα­κτι­κή υπνι­κή άπνοια έχουν δια­γνω­στεί και λαμ­βά­νουν βοήθεια.

Στη μελέ­τη, επι­στή­μο­νες, συμπε­ρι­λαμ­βα­νο­μέ­νων εκεί­νων από το Πανε­πι­στή­μιο Paris-Cité στη Γαλ­λία, αξιο­λό­γη­σαν στοι­χεία για περισ­σό­τε­ρους από 20.100 Γάλ­λους ενήλικες.

Η μελέ­τη δια­πί­στω­σε ότι περί­που ένας στους πέντε, ή λίγο περισ­σό­τε­ρο από το 20% των συμ­με­τε­χό­ντων, ήταν πολύ πιθα­νό να έχουν την πάθηση.

Οι επι­στή­μο­νες, ωστό­σο, δήλω­σαν ότι μόνο το 3,5% των συμ­με­τε­χό­ντων υπο­βλή­θη­καν σε θερα­πεία για την πάθηση.

Η απο­φρα­κτι­κή άπνοια ύπνου βρέ­θη­κε να είναι πιο συχνή στους άνδρες και μετα­ξύ των ατό­μων που ήταν μεγα­λύ­τε­ρα, είχαν καρ­διαγ­γεια­κή νόσο, χαμη­λό­τε­ρη κοι­νω­νι­κο­οι­κο­νο­μι­κή κατά­στα­ση ή ήταν λιγό­τε­ρο σωμα­τι­κά δραστήριοι.

Η κατά­στα­ση ήταν επί­σης πιο δια­δε­δο­μέ­νη μετα­ξύ των καπνι­στών και σε άτο­μα με συμ­πτώ­μα­τα κατάθλιψης.

Τα ευρή­μα­τα υπο­γράμ­μι­σαν ότι πολ­λοί άνθρω­ποι με απο­φρα­κτι­κή υπνι­κή άπνοια δεν γνω­ρί­ζουν ότι το ροχα­λη­τό και η υπνη­λία τους είναι σημά­δια βαθύ­τε­ρων προβλημάτων.

Με πλη­ρο­φο­ρί­ες από: The Independent

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο