Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Μελομακάρουνα _μελομακάρονα

Μελομακάρουνα με αλεύρι

(ανάμικτα)

1 ποτήρι τον νερού λάδι εκλεκτό — 1)2 ποτήρι τον νερού ζάχαρη — 1)2 ποτήρι τον νερού αλυσίβα — 1)2 ποτήρι χυμός πορτοκαλιού και — 1 ποτήρι χονδροκοπανισμένα καρύδια — 3 ποτήρια αλεύρι μαλακό – (όσο πάρει) — 1 φλιτζανάκι του καφέ κονιάκ — 1 κουταλάκι μπαίκιν πάουντερ. Για το σιρόπι: 1 ποτήρι τον νερού ζά­χαρη — 1 ποτήρι τον νερού μέλι — 1)2 ποτήρι νερό.

Κοσκινίζετε το αλεύρι και το ανακατεύετε με την πάουντερ. Σε πή­λινη λεκάνη, δουλεύετε το λάδι με τη ζάχαρη επί μία ώρα. Προσθέτετε την αλυσίβα (ίδε κουραμπιέδες), το κονιάκ, και τον χυμό του πορτοκαλιού – λεμο­νιού. Ρίχνετε το αλεύρι λίγο _λίγο και ζυμώνετε καλά να γίνη μια μαλακή ζύμη. Πλάθετε τα μελομακάρουνα κυλινδρικά, τα πιέζετε με πιρούνι να γίνη ή επιφάνεια τους αυλακωτή, τοποθετείτε σε λαμαρίνα και ψήνετε σε μέτριο φούρνο 20—30 λεπτά. Στο μεταξύ βάζετε το νερό, τη ζάχαρη και το μέλι να πάρουν μερικές βράσεις. Ξαφρίζετε και βουτάτε μέσα στο σιρόπι τα με­λομακάρουνα κρύα (όχι περισσότερα από 3—4 τη φορά). Βγάζετε με τρυ­πητή κουτάλα, τοποθετείτε σε πιατέλα και πασπαλίζετε με τα καρύδια και λίγη κανελλοζάχαρη.

Μελομακάρουνα με σιμιγδάλι

1 φλυτζάνι τσαγιού λάδι ή 1 πακέτο βιτάμ των 80 δρμ. — 21/2 φλυτζάνια τσαγιού σιμιγδάλι ψιλό (περίπου) — 1)4 φλιτζανιού τσαγιού ζάχαρη — 1)2 φλυτζάνι αλεύρι —1)4 φλιτζανιού τσαγιού κονιάκ — 1)4 φλιτζανιού τσαγιού χυμός πορτοκαλιού — 2 κουταλιές ξύσμα πορτοκαλιού— 1 κουταλιά σόδα. Για το σιρόπι : 1 φλυτζάνι τσαγιού μέλι — 1)2 φλυτζάνι ζά­χαρη —3)4 φλιτζανιού νερό — 1 φλυτζάνι καρυδόψιχα κοπανισμένη και λίγη κανελλοζάχαρη.

Σε πήλινη λεκάνη χτυπάτε το λάδι με τη ζάχαρη επί 3/4 της ώρας. Ρίχνετε το κονιάκ, το ξύσμα πορτοκαλιού και τη σόδα λυωμένη καλά μέσα στο χυμό τού πορτοκαλιού. Προσθέτετε λίγο λίγο το σιμιγδάλι και το αλεύρι περασμένο από τρυπητό και ζυμώνετε πολύ καλά να ενωθούν με τα υλικά και να γίνη μιά μάζα μέτρια.
Πλάθετε τά μελομακάρουνα (ίδε μελομακάρουνα μέ αλεύρι) και τά ψήνετε σε μέτριο φούρνο επί 20 λεπτά περίπου. Τά μελώνετε (ίδε μελομακάρουνα μέ αλεύρι) και τοποθετείτε σε πιατέλα…

Καλή σας όρεξη _και παρακαλώ, όχι τυλιγμένα σε σοκολάτα κλπ.

Μετράω αντίστροφα τις μέρες … Ουκέτι καιρός για χριστουγεννιάτικα γλυκίσματα, γιατί φέτος αναβιώνουμε την κλιμάκωση του μακελειού στη Γάζα με εξαγγελίες για μακρόχρονο πόλεμο “μέχρι την απόλυτη νίκη” των καθαρμάτων _ στους 18.800++ έφτασαν οι νεκροί Παλαιστίνιοι – πάνω από 1,9 εκατομμύρια οι εκτοπισμένοι

Αδιέξοδα δεν υπάρχουν…
Με το ΚΚΕ στον αγώνα μπορούμε να νικήσουμε!