Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

ΜΕΤΩΠΟ ΑΓΩΝΑ ΣΠΟΥΔΑΣΤΩΝ: Το νέο νομοσχέδιο για την Ανώτατη Εκπαίδευση προσθέτει νέα εμπόδια στα μορφωτικά και εργασιακά δικαιώματα

«Το νέο νομοσχέδιο όχι μόνο δε λύνει κανένα από τα εκρηκτικά προβλήματα που αντιμετωπίζουμε στις σπουδές μας αλλά προσθέτει νέα εμπόδια στα μορφωτικά και εργασιακά μας δικαιώματα».

Αυτό τονίζει  μεταξύ άλλων, σε ανακοίνωσή του το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών για το νομοσχέδιο της κυβέρνησης για την Ανώτατη Εκπαίδευση.

Υπογραμμίζει επίσης πως

«εντείνονται οι κατηγοριοποιήσεις ανάμεσα στα Ιδρύματα, αυτά που θα αξιολογούνται ως “καλά” με βάση τα ζητούμενα της αγοράς -ίσως και πρόσκαιρα- και αυτά που θα υποβαθμίζονται επειδή δεν έχουν πέραση», ότι ενισχύεται η «αυτονομία» και το «αυτοδιοίκητο» των ιδρυμάτων και επισημαίνει πως «απορρίπτουμε το πανεπιστήμιο που μας ετοιμάζουν ΕΕ – κυβερνήσεις και κεφάλαιο». 

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

«Συναγερμός! Να μην περάσει το νομοσχέδιο της κυβέρνησης!

Όλοι στον αγώνα για σύγχρονες σπουδές με δικαιώματα!

Η κυβέρνηση της ΝΔ ετοιμάζεται να φέρει στη Βουλή τις επόμενες μέρες το νομοσχέδιο-έκτρωμα που οι φοιτητές μέσα από τους Φοιτητικούς Συλλόγους και την αγωνιστική τους δραστηριότητα το τελευταίο διάστημα έχουν απορρίψει.

Το νέο νομοσχέδιο όχι μόνο δε λύνει κανένα από τα εκρηκτικά προβλήματα που αντιμετωπίζουμε στις σπουδές μας αλλά προσθέτει νέα εμπόδια στα μορφωτικά και εργασιακά μας δικαιώματα. Προχωρά η βαθύτερη σύνδεση της αξιολόγησης των ιδρυμάτων, του προσωπικού, των Προγραμμάτων Σπουδών, κάθε πτυχής της λειτουργίας τους με την κρατική χρηματοδότηση με τα κριτήρια της αγοράς. Αυτό σημαίνει ότι τα Τμήματα που δεν αξιολογούνται θετικά θα υποβαθμίζονται μέχρι που τελικά θα κλείνουν. Για να αναβαθμιστούν τα ιδρύματα θα μετακυλούν το κόστος σπουδών στους φοιτητές, θα ξεπουλήσουν υποδομές, τη λειτουργία των ιδρυμάτων και την ήδη υποβαθμισμένη φοιτητική μέριμνα σε ιδιώτες, χορηγούς και επενδυτές. Την αξιολόγησή τους την ξέρουμε! Είναι αυτή που εδώ και χρόνια κάνει τα ιδρύματα να λειτουργούν με επιχειρηματικά κριτήρια, καλεί τους φοιτητές και τις οικογένειες τους να βάλουν το χέρι στην τσέπη: Για τα μεταπτυχιακά, με τη θέσπιση διάφορων “τελών”, τώρα και με προπτυχιακά που έχουν δίδακτρα. Με την αξιολόγηση θέλουν να κάνουν τους φοιτητές συνένοχους στις απολύσεις και στις τιμωρίες διδασκόντων και προσωπικού, συνυπεύθυνους στο μεγαλύτερο ξεπούλημα της Ανώτατης Εκπαίδευσης.

ΜΑΣ Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών

Εντείνονται οι κατηγοριοποιήσεις ανάμεσα στα ιδρύματα, αυτά που θα αξιολογούνται ως “καλά” με βάση τα ζητούμενα της αγοράς -ίσως και πρόσκαιρα- και αυτά που θα υποβαθμίζονται επειδή δεν έχουν πέραση. Τα ιδρύματα 1ης και 2ης κατηγορίας, οι διάφοροι τίτλοι σπουδών, διετή – τριετή προγράμματα που ταχύτατα προχωράνε γίνονται όχημα για να συμπιέζονται τα εργασιακά δικαιώματα όλων των αποφοίτων προς τα κάτω! Προχωρά παραπέρα η απόσπαση απαραίτητης γνώσης από το πτυχίο με στόχο να ενισχυθεί η “αγορά” σεμιναρίων, πιστοποιητικών επί πληρωμή στο όνομα της “ανταγωνιστικότητας”.

Ενισχύεται η “αυτονομία” και το “αυτοδιοίκητο” των ιδρυμάτων. Η περίφημη αυτονομία που διαφημίζουν είναι στην ουσία η απαλλαγή του κράτους από οποιαδήποτε υποχρέωση χρηματοδότησης, πρόσληψης προσωπικού, ενίσχυσης των υποδομών, διασφάλισης του περιεχομένου σπουδών και των πτυχίων. Τα τμήματα “αυτονομούνται” στην αναζήτηση χορηγών, επενδυτών για να καλύψουν και τις πιο στοιχειώδεις λειτουργίες τους. Αυτό συμβαίνει με το τμήμα Αρχιτεκτονικής της Πάτρας που συζητά την επιβολή διδάκτρων σε προπτυχιακό επίπεδο, αυτό συμβαίνει με πολλές εστίες που οι φοιτητές πληρώνουν “νοίκι”.

Αποσυνδέεται η έρευνα από την όποια σχέση είχε διατηρήσει ως τώρα με το υπόλοιπο εκπαιδευτικό και επιστημονικό έργο στα πανεπιστήμια. Ανοίγει διάπλατα ο δρόμος να παρεμβαίνουν μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι στη χρηματοδότηση, τους όρους διεξαγωγής και στην αξιοποίηση των αποτελεσμάτων της έρευνας. Δεν είναι τυχαία η στιγμή που προχωρούν τέτοιου είδους μέτρα από την κυβέρνηση ΝΔ όταν ξεφυτρώνουν “σαν τα μανιτάρια” ερευνητικά προγράμματα των πανεπιστημίων που αξιοποιούνται από μεγάλα μονοπώλια και ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς.

ΜΑΣ Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών

Απορρίπτουμε το πανεπιστήμιο που μας ετοιμάζουν ΕΕ – κυβερνήσεις και κεφάλαιο!

Ο νέος νόμος δεν αποτελεί “καινοτομία” ούτε έρχεται να εξαλείψει “παθογένειες του παρελθόντος”,όπως προπαγανδίζει η κυβέρνηση ΝΔ. Διατηρεί και ενισχύει όλους τους νόμους της προηγούμενης κυβέρνησης, πηγαίνει ένα βήμα παρακάτω στην προώθηση των κατευθύνσεων της ΕΕ με σκοπό να αντιστοιχηθούν τα πανεπιστήμια και οι σπουδές μας με τις επιταγές των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων. Αυτή η πολιτική εδώ και χρόνια ενισχύει τους ταξικούς φραγμούς, τσακίζει τα μορφωτικά και εργασιακά μας δικαιώματα. Γνωρίζουμε τα αποτελέσματά της και από άλλες ευρωπαϊκές χώρες που είναι δεδομένα τα δίδακτρα στα δημόσια πανεπιστήμια, που οι φοιτητές παίρνουν δάνεια για να ανταπεξέλθουν στο κόστος των σπουδών τους.

Βάζουμε στο στόχαστρο όσους τσακίζουν τα δικαιώματά μας. ΝΔ σήμερα και ΣΥΡΙΖΑ χτες χτίζουν στη ίδια κατεύθυνση: Αυτή της υλοποίησης των κατευθύνσεων της ΕΕ, υπερασπίζονται και προωθούν την ίδια αντιλαϊκή πολιτική για αυτό ο ΣΥΡΙΖΑ δεν αμφισβητεί την ουσία των νέων μέτρων της ΝΔ στην εκπαίδευση. Από κοινού πανηγυρίζουν το τσάκισμα της κοινωνική ασφάλισης και την ακόμη βαθύτερη εμπλοκή της χώρας μας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και ανταγωνισμούς. Έχουμε πείρα πλέον από το ότι ο αγώνας μας δυναμώνει, πετυχαίνει όταν στοχεύει τον πραγματικό αντίπαλο!

ΜΑΣ Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών

Δυναμώνουμε την πάλη για το πανεπιστήμιο των σύγχρονων αναγκών μας με μορφωτικά και εργασιακά δικαιώματα! Πραγματικά σύγχρονο δεν είναι το πανεπιστήμιο παραδομένο στα χέρια των επιχειρηματιών, αλλά αυτό στο όποιο θα μπορούμε όλοι να σπουδάζουμε ολοκληρωμένα. Ένα πανεπιστήμιο που δε θα “κοιτάει στην τσέπη”, πετώντας εκτός τους εστιακούς, τους μετεγγραφέντες, τους εργαζόμενους φοιτητές. Αναβάθμιση των σπουδών μας σημαίνει να σπουδάζουμε ολοκληρωμένα το επιστημονικό μας αντικείμενο χωρίς απαράδεκτους διαχωρισμούς και πολυκατηγοριοποιήσεις, να κατοχυρώνουμε με το πτυχίο μας την πλήρη πρόσβαση στο επάγγελμα, δουλειά με δικαιώματα.

Η κατάργηση του ασύλου, οι νομοθετικές αλλαγές για τον περιορισμό των διαδηλώσεων, το χτύπημα στην απεργία και τα συνδικαλιστικά δικαιώματα, η προσπάθεια αθώωσης της ναζιστικής εγκληματικής Χρυσής Αυγής είναι η άλλη όψη της πολιτικής κυβέρνησης- ΕΕ – κεφαλαίου! Παλιοί και νέοι υποστηρικτές της πολιτικής που μας στερεί το δικαίωμα στη μόρφωση και τη δουλειά φοβούνται τη δύναμη του εργαζόμενου λαού, των φοιτητών, της συλλογικής τους διεκδίκησης για τα σύγχρονα δικαιώματά τους. Γι αυτό πασχίζουν να στερήσουν από το λαό το δικαίωμα να αμφισβητεί άδικους νόμους, καλλιεργούν την τρομοκρατία, εντείνουν την καταστολή και τη συκοφαντία ενάντια σε όποιον σηκώνει κεφάλι όπως είδαμε να συμβαίνει το προηγούμενο διάστημα και απέναντι στις φοιτητικές κινητοποιήσεις.

Τώρα να συνεχίσουν ακόμη πιο δυναμικά οι ελπιδοφόρες διεργασίες στο φοιτητικό κίνημα! Να δυναμώσει ο αγώνας με την ένταξη νέων δυνάμεων στη συλλογική συζήτηση και διεκδίκηση! Να δυναμώσει η οργάνωση, η δράση, η αλληλεγγύη μέσα στους Φοιτητικούς Συλλόγους! Ενάντια σε κυβερνήσεις, διοικήσεις, εκπροσώπους τους στις σχολές και ΜΜΕ που θέλουν τους φοιτητές θεατές και όχι πρωταγωνιστές στην υπόθεση των σπουδών τους, δίνουμε πνοή και ζωντάνια στους Φοιτητικούς μας Συλλόγους! Υπερασπιζόμαστε τις διαδικασίες και την πάλη για όσα έχουμε ανάγκη ενάντια σε όσους προσπαθούν να μας αφοπλίσουν, να κρύψουν τις τεράστιες ευθύνες τους παρουσιάζοντας ως προοδευτικό το να αντιμετωπίζουμε τα προβλήματα ο καθένας μόνος του πίσω από μια οθόνη.

Διεκδικούμε σπουδές – δουλειά με σύγχρονα δικαιώματα!

Κόντρα στην πολιτική κυβερνήσεων – ΕΕ – κεφαλαίου!

Πηγή Μ.Α.Σ.