Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Με μετακινήσεις από στρατόπεδο σε στρατόπεδο, αλλά και με απελάσεις απαντά κυβέρνηση στον εγκλωβισμό προσφύγων και μεταναστών

Με μέτρα διαχείρισης, όπως η μετακίνηση προσφύγων από το ένα στρατόπεδο συγκέντρωσης στο άλλο, ένταση της καταστολής και ενίσχυση του μηχανισμού απελάσεων, η κυβέρνηση επιχειρεί να διαχειριστεί τα σοβαρά προβλήματα που δημιουργεί η εφαρμογή της πολιτικής εγκλωβισμού προσφύγων και μεταναστών, στη χώρα, όπως προβλέπει η συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας για το μεταναστευτικό.

Στη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ, το μεσημέρι του Σαββάτου, αποφασίστηκαν δράσεις που όχι μόνο δεν επιλύουν τα προβλήματα που έχει δημιουργήσει ο εγκλωβισμός των προσφύγων, αλλά ενισχύεται η καταστολή εναντίον των κατατρεγμένων, τόσο με την αλλαγή του θεσμικού πλαισίου για την παροχή ασύλου, όσο και με ταχύτατες απελάσεις, «Πάντα με σεβασμό στο κοινοτικό κεκτημένο και για την πλήρη εφαρμογή της Κοινής Δήλωσης Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τουρκίας», όπως ξεκαθαρίζει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος στην ανακοίνωσή του.

Παράλληλα, η κυβέρνηση προχωρά και στην ενδυνάμωση της παρέμβασης του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο, πάντα με το πρόσχημα του ελέγχου των προσφυγικών ροών.

Συγκεκριμένα το ΚΥΣΕΑ αποφάσισε:

1. Μεταφορά αριθμού μεταναστών και προσφύγων από τις δομές των νησιών σε αυτές της ενδοχώρας.

2. Άμεση μεταφορά από τα νησιά 116 ασυνόδευτων παιδιών για επανένωση με τις οικογένειές τους σε άλλες χώρες της ΕΕ. Επίκειται τις επόμενες εβδομάδες η μετακίνηση επιπλέον 250 ασυνόδευτων παιδιών σε δομές της ενδοχώρας.

3. Αύξηση της επιτήρησης των συνόρων, σε συνεργασία τόσο με τη FRONTEX και τις ευρωπαϊκές αρχές, όσο και με το ΝΑΤΟ. Στο πλαίσιο αυτό προχωρά άμεσα η υιοθέτηση του Εθνικού Συστήματος Ολοκληρωμένης Θαλάσσιας Επιτήρησης (ΕΣΟΘΕ) διασυνδέει τα συστήματα επιτήρησης του Λιμενικού Σώματος και των Ενόπλων Δυνάμεων, μέσω της χρήσης των νέων τεχνολογιών («απλές» και θερμικές κάμερες, drones κ.λ.π.).

4. Αλλαγή του θεσμικού πλαισίου για τη διαδικασία χορήγησης ασύλου, με κατάργηση του δεύτερου βαθμού εξέτασης προσφυγών με στόχο -σε περίπτωση απόρριψης της αίτησης χορήγησης ασύλου- να προχωρά άμεσα η διαδικασία επιστροφής του αιτούντος στη χώρα από την οποία προήλθε.

5. Αύξηση των ελέγχων της Αστυνομίας σε νησιά και ηπειρωτική Ελλάδα για τον εντοπισμό προσώπων που είχαν αιτηθεί τη χορήγηση ασύλου αλλά η αίτησή τους απορρίφθηκε από τα δικαστήρια.

6. Άμεση προμήθεια 10 νέων ευέλικτων μικρών σκαφών για ταχύτατη αντίδραση σε περίπτωση εντοπισμού κινήσεων μεταφοράς μεταναστών-προσφύγων από κυκλώματα διακίνησης που εκκινούν από τα τουρκικά παράλια προς τα ελληνικά νησιά.

7. Στήριξη των τοπικών κοινωνιών με ενδυνάμωση των απαραίτητων υποδομών και προσωπικού (π.χ. ενίσχυση με ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό της Λέσβου).

Πηγή: 902.gr